Annonce
Holstebro Onsdag

Krisecenter: Det kræver opfindsomhed at søge hjælp i en coronatid

- På landsplan lever 38.000 kvinder i forhold med fysisk vold og 70.000 med psykisk vold. Hvis Holstebro Kommune udgør næsten en procent af Danmark, svarer det til, at 700 kvinder i kommunen lever med psykisk vold og 380 med fysisk vold, lyder Karin Houmanns regnestykke. Arkivfoto: Anne Myrup Pedersen
Under en nedlukning, hvor mange er hjemsendt, får voldsramte kvinder ikke det frirum, de har haft på jobbet eller uddannelsen. - Og manden får mere kontrol over hende, når hun ikke kan gå nogen steder hen, fortæller lederen af krisecentret i Holstebro.
Annonce

Holstebro: - Nedlukningen påvirker voldsramte kvinder rigtigt meget. Kvinderne er indespærret og har svært ved at komme ud, så det kræver opfindsomhed at søge hjælp på krisecentret.

Det fortæller Karin Houmann, der er leder af krisecentret i Holstebro.

I en tid, hvor mange er sendt hjem for at arbejde hjemmefra i et forsøg på at mindske risikoen for at sprede smitte med Covid-19, får kvinder, der lever i voldsramte forhold, derfor en ekstra udfordring.

- De sprækker, der er i en familie, forstærkes, når familien er hjemme sammen hele tiden. Forskning viser, at konflikterne eskalerer, jo mere lukket inde, man er, siger hun og tilføjer:

- Manden får mere kontrol over hende, når hun ikke kan gå nogen steder hen, og ingen ser, hvad der sker, fortæller krisecenter-lederen.

Det bliver altså sværere for den voldsramte kvinde at få hjælp på krisecentret under en delvis nedlukning af samfundet.

Efter den første nedlukning i marts sidste år oplevede krisecentret i Holstebro, at telefonerne blev tavse i de første 14 dage. Da samfundet begyndte at åbne lidt op igen, opstod der travlhed på krisecentret.

På samme måde har det faste personale og de frivillige på krisecentret, der har til huse på Rendsborggade, oplevet det under den anden nedlukning: Først var der stille, og nu er der fuldt hus - eller næsten:

Otte ud af de ni pladser var besat, da avisen i sidste uge talte med lederen - men den niende og sidste plads var på vej til at blive besat.

- En del kvinder tror, at krisecentrene er lukkede på samme måde som ”kommunen” - men vi har åbent 24 timer i døgnet, syv dage om ugen og 365 dage om året uanset corona eller andet, tilføjer Karin Houmann.

Annonce

I isolation før testsvar

Virus og smittefaren giver også andre udfordringer for arbejdet på krisecentret.

De kvinder, der kommer ind på centret - måske midt om natten - skal have en negativ coronatest, før de kan komme ud i fællesrummet, og de må holdes i isolation, indtil en negativ test kan bane vejen for kontakten med personalet og de frivillige.


Vi kan heller ikke lige gå hen og lægge en arm omkring dem, når situationen kræver det, og det ellers ville være godt at gøre, men så må vi finde på andre måder.

Karin Houmann, leder af Holstebro Krisecenter


- Situationen kræver jo, at vi passer på virus og på hinanden, men alle de tiltag, der skal til for at forhindre spredningen af sygdommen, gør det sværere for os, konstaterer Karin Houmann.

- Men vi er efterhånden ved at have erfaring i det, tilføjer hun.

Sig det til nogen

Sig det til nogen er et nyt og gratis rådgivningsforløb for kvinder og pårørende til kvinder, der lever med psykisk vold, fysisk vold eller andre former for vold i nære relationer.

Forløbet, der tilbyder op til ti timer med en rådgiver eller en psykolog, varetages af krisecentre seks steder i landet - foruden Holstebro findes det i Storkøbenhavn, Ringsted, Randers  og Kolding.

Rådgivningen foregår uden for krisecentrene, så kvindernes hverdag kan fortsætte, som den plejer, mens de deltager i forløbet.

Rådgivningstilbuddet tager udgangspunkt i, at hvis kvinder, der er udsat for vold, får mulighed for at få fagspecialiseret rådgivning, vil flere bryde med volden tidligere og på længere sigt opnå frihed, sikkerhed, selvstændighed, tryghed og mulighed for selvforsørgelse. En tidlig indsats kan med andre ord forebygge og reducere voldens indgriben i kvindens liv.

Ambitionen er, at tilbuddet bliver permanent.

Sig det til nogen er et partnerskab mellem Danner, Randers Krisecenter, Ringsted Krisecenter, Kvindehjemmet, Kolding Krisecenter og Holstebro Krisecenter.

Rådgivningen er støttet af A.P. Møller Fonden, satspuljen, OAK Foundation Danmark og Socialstyrelsen.

Det, at personale og frivillige bærer mundbind eller visir og skal holde afstand, giver også udfordringer i forhold til børn, der får sværere ved at aflæse de voksne.

- Vi kan heller ikke lige gå hen og lægge en arm omkring dem, når situationen kræver det, og det ellers ville være godt at gøre, men så må vi finde på andre måder, forklarer Karin Houmann.

Holstebro Krisecenter råder over personale, der svarer til otte fuldtidsstillinger og omkring 50 frivillige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Vildt med sådan en udsigt

Annonce