Annonce
Holstebro Onsdag

Kulturkøbmanden: I en revy kan man slippe afsted med at sige noget, man ellers ikke kan sige

Ernst Trillingsgaard er i Holstebro-området nok mest kendt for, at han midt i 70´erne fik landets mest kendte revyskuespiller til Holstebro, nemlig Dirch Passer, der i to år sommersæsoner spillede for udsolgte huse i Holstebro Hallen. Første gang blev der meldt udsolgt før premieren, og det er ikke sket siden i revylandet i Danmark. Billedet her er fra 2016. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
81-årige Ernst Trillingsgaard, der tidligere var direktør for Holstebro-Hallen og manden bag Holstebro Revyen, vender tilbage til Holstebro-området og er med til at sætte det første julerevyshow i gang på herregården Nørre Vosborg.

Vemb/Holstebro: I 20 år fra 1969 til 1989 var Holstebro berømt for Holstebro Revyen, som havde store navne som Dirch Passer, Grethe Sønck, Buster Larsen, Preben Kaas og Karl Stegger på plakaten.

Manden bag Holstebro Revyen var Ernst Trillingsgaard, der kun var 25 år gammel, da han i 1965 satte sig i direktørstolen i Musikteatret i Holstebro - eller Holstebro Hallen, som det hed dengang.

Han er blevet kaldt kulturens købmand, og nu er han - trods det faktum, at han er fyldt 81 år - atter på banen som igangsætter for en ny revy, nemlig et julerevyshow på Nørre Vosborg.

Annonce

Sammen med en julemiddag og fest serveres revyshowet på herregården i slutningen af november og begyndelsen af december.

Ernst Trillingsgaard (til højre) ses her sammen med Dirch Passer i et sommerhusområde ved vestkysten. Arkivfoto: Bent Tilsted

Fødselsdag udsat tre gange

Har man sagt revy, har man også sagt Ernst Trillingsgaard, der forlod Holstebro i 1985 for at blive direktør for Aalborg Kongres og Kultur Center.

- Det er blevet til 81 revyer i alt: 17 revyer i Holstebro, 28 vinterrevyer i Aalborg og 36 cirkusrevyer, fortæller Ernst Trillingsgaard i telefonen fra Aalborg, hvor han lige har afsluttet en samtale med Lisbet Dahl, der er skuespiller, instruktør og revychef for Cirkusrevyen.

Og før den samtale havde han haft travlt med at få de sidste aftaler på plads for at fejre sine 80 år, som han rundede i marts 2020.

- Min 80 års fødselsdag er blevet udsat tre gange, men nu er det hele ved at falde på plads, fortæller manden, der gennem mere end 50 år satte Holstebro og Aalborg på det kulturelle landkort og tiltrak solister og ensembler fra hele verden.

Og den runde fødselsdag bliver nu - efter han har rundet de 81 - fejret ad to omgange - dels for dem hjemme i Aalborg og dels sammen med alle de skuespillere og andre fra det store netværk, som han har opbygget gennem årene.

Mere om kulturens købmand

Ernst Trillingsgaard  er født den 27. marts 1940 på Jegindø.

Han har en højere handelseksamen fra 1965.

I 1965 blev han direktør for Holstebro-Hallen, hvor han etablerede Holstebro Revyen i 1969, og ledte den sammen med hallen.

I 1985 blev han gift med oversygeplejeske Else Johanne Kruse Trillingsgaard. Sammen har de sønnen Claus Trillingsgaard, der blev født i 1976 i Holstebro.

I 1985 blev han direktør for Aalborg Kongres og Kultur Center. I 1990 skabte han Aalborg Vinterrevy, som han også var leder af.

Siden 1985 har han været kunstnerisk konsulent for Cirkusrevyen, og fra 1985 til 2002 var han formand for Danske Koncert- og Kulturhuse og næstformand fra 2002 til 2006.

Han er stifter af og formand for bestyrelsen for Jegindø Fonden til Bevarelse af Gamle Redskabshuse på Jegindø og stifter af Jegindø Museum fra 1988.

Han har blandt andet blevet hædret med Ridder af første grad af Dannebrogordenen.

Annonce

Revy gik ham i blodet

I 2017 lod han sig pensionere. Det vil sige, han lagde sig nu ikke ind på sofaen for at nyde sit otium med lukkede øjne:

Han er aktiv i 12 foreninger, og han har holdt 275 foredrag og fortsætter med at tage rundt og fortælle om sin karriere i dansk showbiz krydret med anekdoter og fotos.

En af Trilles anekdoter

- Jeg blev faktisk beskyldt for at have stjålet Dirch Passer fra hovedstaden til provinsen. Det var nemlig første gang, den store revy-kunstner spillede revy på en provinsscene. Men i virkeligheden var det lidt af et tilfælde, fortalte Ernst Trillingsgaard i en pressemeddelelse i anledning af sin 80-års fødselsdag.

- Efter en teaterforestilling i København fortalte han mig, at han trængte til sommerferie og ville afslå at deltage i årets Cirkusrevy. Uden videre bagtanke anbefalede jeg ham et sommerhus ved Vesterhavet, og den idé var han varm på. Så spurgte jeg forsigtigt, om han så ikke kunne spille revy i Holstebro om aftenen, og det sagde han ja til, husker Trillingsgaard.

Holstebro-revyen blev efterhånden landets tredjestørste og et revy-flagskib, der for alvor cementerede Holstebro som et vigtigt bynavn i underholdningsbranchen.

Gennem 36 år har han også været konsulent for Cirkusrevyen.

- Jeg er en slags publikumsrepræsentant for Cirkusrevyen. Jeg er jo ikke skuespiller eller har kunstneriske evner, men jeg har fået en vis erfaring i, hvad der er godt, hvad der skal ud, og hvad der skal kortes, siger han om den feedback, han giver på revynumrene i dagene op til premieren.

Efter revydebuten i Holstebro i 1969 med Louis Miehe-Renard og Bodil Udsen er revyen gået ham i blodet, og han er blevet grebet af revyverdenen.

- I en revy kan man tage fat på alvorlige emner og aflevere dem på en humoristisk, ironisk og satirisk facon - og man kan slippe afsted med at sige noget, man ellers ikke kan sige, forklarer han.

I 2018 afholdt borgerforeningen på Jegindø for første gang en 12 timer lang musikfestival, og det var Ernst Trillingsgaard, som er født på Jegindø, der stod for åbningen. Han er stifter af og formand for bestyrelsen for Jegindø Fonden til Bevarelse af Gamle Redskabshuse på Jegindø og stifter af Jegindø Museum. Arkivfoto: Morten Stricker
Annonce

Ny tradition

Som direktør for Nørre Vosborg ønskede Helle I. M. Sigh sig nye kulturaktiviteter på den gamle herregård ved Vemb. Det resulterede i et møde med Anders Jørgensen, der er leder af Musikteatret i Holstebro, og den gamle revymester, Ernst Trillingsgaard. Det endte altså med det nye julerevyshow, som Helle Sigh håber på bliver en ny revytradition i det vestjyske.

- Vi har ikke en revytradition på Nørre Vosborg, men jeg håber, at både skuespillere og publikum bliver så forelsket i stedet, at det bliver en tradition, der kan trække folk til fra hele landet, siger hun.

Vi har ikke en revytradition på Nørre Vosborg, men jeg håber, at både skuespillere og publikum bliver så forelsket i stedet, at det bliver en tradition, der kan trække folk til fra hele landet.

Helle Sigh, direktør for Nørre Vosborg

Julerevyshowet var oprindeligt planlagt til at blive opført op til julen 2020, men allerede i august sidste år blev beslutningen taget om, at man midt i en coronatid ikke turde satse på så stort et arrangement.

- Og det skulle jo vise sig at være en rigtig beslutning, siger Helle Sigh, der forventer, at showet kører for fulde hus i de fire dage, der er planlagt.

Hver aften er der plads til 150 publikummer, og der er plads til overnatning i herregårdens 56 dobbeltværelser.

Mere om revyshowet

Julerevyshowet spiller på Nørre Vosborg den 26. og 27. november samt den 4. og 5. december.

Det er første gang, at Nørre Vosborg præsenterer en gastronomisk julemiddag kombineret med komik, sang og musik.

De to skuespillere på scenen i revyshowet er Vicki Berlin og Rasmus Krogsgaard.

Ernst Trillingsgaard er kunstnerisk konsulent på showet.

Læs mere på: nrvosborg.dk  

- Ernst er min faglige sparringspartner, og som kunstnerisk konsulent er han med som garant for indholdet, og med ham kan man sparre om alt, fortæller Nørre Vosborg-direktøren, der giver den tidligere Holstebro-direktør disse ord med på vejen:

- Han er helt fantastisk at have med om bord, når man er ny i branchen. Han har en kæmpe erfaring og har fingeren på pulsen. Selv om han har passeret de 80, er han stadig skarp.

Helle Sigh, der er direktør for Nørre Vosborg, synes, at årets julerevyshow passer godt ind i rammerne på den gamle herregård. - Showet er delt op i to. Den ene afdeling er satire, musik og sang, der er sat sammen fra Vicki Berlin og Rasmus Krogsgaards turné, Småt brandbart, og anden afdeling er mere den klassiske revy, fortæller hun. Arkivfoto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Han har en, to ... og snart tre spisesteder i byen

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Forældre spiller en stor rolle for deres børns læselyst

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Livet fejres med musik og sang i kirke

Holstebro Onsdag

I Ulfborg og Vemb bliver litteraturen leveret lige til døren

Holstebro Onsdag

På jagt efter kærligheden - med en kameramand på slæb

Holstebro Onsdag

Han er blevet sin egen chef som fjerde generation i det gamle familiehus

Holstebro Onsdag

Gågadebutik flytter ind i 'Det Gule Hus'

Holstebro Onsdag

Lufthavn skal igen have flere penge: Vi gør det for erhvervslivet

Holstebro Onsdag

Patrick går bogstaveligt talt forrest i kampen mod ensomhed

Holstebro Onsdag

Udlært i juni - åbner egen salon i september

Holstebro Onsdag

På tur for at høre om kartoffelmel

Holstebro Onsdag

Penge til klasseværelser, hvorfra man kan fiske i Storåen

Holstebro Onsdag

Flere boliger i Vestjylland sælges som turbosalg

Holstebro Onsdag

Efter ni år i klubben slog han direktørens gamle rekord

Holstebro Onsdag

Efter halvandet års ventetid: Endelig kan Big Bio vise den nye Bond-film

Holstebro Onsdag

Valgmenighedspræst: Fra Grundtvig til Mads Langer

Holstebro Onsdag

Regionens mål er, at 75 procent af ambulancerne er fremme inden for ti minutter: I Vinderup er tallet 11,5

Holstebro Onsdag

- Det er fantastisk at være med til at udfordre det traditionelle klasselokale

Holstebro Onsdag

Alternativ rockmusik på det ellers så stille bibliotek

Holstebro Onsdag

Kom gerne med en ufærdig idé - det her er ikke Løvens Hule

Holstebro Onsdag

Tidligere kromutters hjerte banker for forældreløse børn

Holstebro Onsdag

Skønhedsklinik flytter til 'den franske gade'

Holstebro Onsdag

Egon på 93 år er skrevet op til friplejehjem: Han vil hjem til Holstebro

Annonce