Annonce
Holstebro Onsdag

Kulturvægterne fylder ti år: Jo, vi kan da synge

Kulturvægterne har ti års jubilæum i år. Henning Lorentsen (til venstre) og Ove Lillelund har været med siden starten - og de er klar til at tage interesserede med ud på flere gåture rundt i Holstebro. Foto: Morten Stricker
I juli og august tager Kulturvægterne hver hverdagsaften gæster med ud på en halvanden times guidet tur rundt til 18 af Holstebros kunstværker, og turen krydres med vægtersange.
Annonce

Holstebro: - Om vi er gode til at synge? Det ved jeg ikke, men jo, vi kan da synge.

Det konstaterer 72-årige Ove Lillelund, der iført sin vægterkappe, med byvåbenet på en metalplade om halsen og med morgenstjernen i hånden har sat sig til rette på en af stolene på torvet foran det gamle rådhus.

Hans vægtermakker, 77-årige Henning Lorentsen, er på vej hen over pladsen og er ved at sætte sig på stolen ved siden af ham, men bøvler lidt med slaget.

- Jeg er jo ikke vant til at sidde med skørt på, konstaterer han og sender et lille smil hen over bordet.

I år er det ti år siden, at de første kulturvægtere blev sendt ud på tur rundt i Holstebro sammen med gæster for at fortælle om byen og dens kunstværker.

Annonce

Med fra starten

Undervejs synger de to vægtere, der altid går i spidsen for flokken, vægtersange, der er skrevet af en af kulturvægternes initiativtagere, Jens Otto Nystrup.

- Vi går den samme tur, men vi fortæller forskellige historier og nogle synger mere end andre, fortæller Ove Lillelund.

Og det fører os tilbage til det med, at vægterne kan synge. Da der dengang for ti år siden skulle findes frivillige til kulturvægter-korpset, blev de frivillige nemlig rekrutteret gennem byens kor. Ove kommer fra Holstebro Industri- og Håndværkerforenings mandskor, hvor han har sunget med gennem snart 25 år, og Henning fra HK Metal Koret, hvor han har været med gennem 30 år.

Begge herrer har været med i kulturvægter-korpset siden starten i 2010. Og begge er klar til at tage vagter i juli og august, hvor kulturvægterne hver aften fra mandag til og med fredag klokken 19.30 står klar foran Det Gamle Rådhus og tager den fremmødte flok med på en tur  med stop ved 18 kunstværker rundt i midtbyen.

Annonce

Vagt venter på vægtere

Turen tager halvanden time. Ret præcist endda.

For vægterne og deres gæster skal nemlig gerne være tilbage på rådhuspladsen inden klokken 21, hvor byens førstedame - Giacometti-skulpturen Kvinde på Kærre - synges ned, mens Maren, som hun jo kaldes lokalt, tager turen med elevatoren til sit natlogi ved siden af herretoilettet nede under jorden.

-   Vi har en aftale med de sikkerhedsvagter, der kører Maren ned hver aften, om at de i juli og august ikke begynder, før vi kommer tilbage, siger Henning og fortæller, at det bestemt ikke er populært at sænke kunstværket ned blot et par minutter før tid.

Der dukker nemlig ofte flere op på pladsen for at følge det lille optrin.

Annonce

Løn: Øl og fest

Lønnen for at tage vægter-vagter er nul kroner, fortæller de to udklædte herrer.

- Men vi får da en øl på Fox and Hounds efter hver vagt, og så får vi en fest med kommunalt tilskud sammen med vores koner en gang om året, siger de og fortæller, at det for dem slet ikke er pengene, der handler om.

- Jeg meldte mig, fordi jeg godt kunne lide tanken om at gå ud og gøre reklame for Holstebro på en festlig måde, siger Henning, der oprindeligt er thybo, mens Ove er vokset op i Vemb. Henning har boet i Holstebro siden 1967, og Ove siden 75.

- Så vi føler os mere som holstebroere end der, hvor vi kommer fra, konstaterer de.

- Det giver en glæde at gå rundt med folk i byen, siger Ove som svar på journalistens spørgsmål om, hvorfor han er blevet hængende som kulturvægter.

- Og så har vi jo noget ping-pong med de andre vægtere og et godt kammeratskab, tilføjer han.

Mere om kulturvægterne

Kulturvægterne blev etableret i 2010 på initiativ af blandt andre Jens Otto Nystrup og Niels Jørgen Lundsgaard.

I hele juli og frem til og med fredag den 28. august er det muligt at komme med på en aftentur med 18 stop ved  skulpturer og kunstværker i Holstebro.

Turen med kulturvægterne er gratis og foregår fra mandag til fredag fra klokken 19.30 til 21.

Start- og slutsted er ved Alberto Giacomettis skulptur ”Kvinde på kærre” ved Det Gamle Rådhus i Nørregade.

Korpset består af 15 mænd og en i reserve.

- Det er hyggeligt at følge folk rundt, og nogle gange, når det er gået særligt godt, er man helt høj af det, når man kommer hjem. Og det er jo løn nok i sig selv, svarer Henning på samme spørgsmål.

- Og så er det nogle gode fester, tilføjer han med et smil på læben.

Som nævnt fejrer Kulturvægterne ti års jubilæum i år, men vægterne var spændte på, om de kom ud at gå i jubilæumsåret på grund af coronakrisens begrænsning  på, hvor mange der må samles.

- Vi har gået og ventet på, at der måtte samles flere end ti. For hvis der fortsat kun måtte være ti forsamlet, var vi enige om at droppe turene i år. Den var hjemme, da det blev meldt ud, at vi nu må være 50 sammen, siger Ove og oplyser, at der sidste år var knap 500 gæster med rundt på vægterturene.

- Og når nu coronaen får flere til at holde ferie hjemme i Danmark, tror vi da på, at vi får flere med i år, tilføjer makkeren.

Vægternes omklædningsrum ligger i kælderen under Hotel Schaumburg. Her er de to kulturvægtere ved at klæde om til uniformen med kappe, byvåben om halsen og morgenstjerne i hånden. Foto: Morten Stricker

Foruden turene på hverdage i juli og august er det muligt at hyre kulturvægterne til private ture - som eksempel som et indslag til en rund fødselsdag. Og det er Ove, der med hård hånd fordeler ekstra-turene blandt de 15 kulturvægtere.

- Sidste år havde vi mere end 20 arrangementer, siger Henning og fortæller, at de 500 kroner, de private rundvisninger koster, ryger i festkassen.

Annonce

Kunst og våde fødder

Inden de to korsangere blev indrulleret i vægterkorpset, vidste de ikke så meget om Holstebros mange kunstværker. Det gør de nu.

For de har lært lektien om kunstværkerne mere eller mindre udenad, Og for dem begge er Maren yndlings-kunstværket.

Mere om Maren

Skulpturen blev skabt af Giacometti i1942 i Geneve og blev støbt i bronze i 1963.

Holstebro Kommune købte i 1965 "Kvinde på kærre" for 210.000 kroner.

Dengang var borgene utilfredse, fordi hun var dyr og mager. Og der blev lagt madpakker ud til Maren, så hun kunne tage lidt på.

I dag er "Maren å æ woun", som skulpturen hurtigt blev døbt, så mange millioner værd, at hun hver aften sænkes ned i jorden for at kunne sove trygt.

Skulpturen kan ses dagligt fra klokken ti om formiddagen til 21 aften.

Lige for tiden er skulpturen dog ikke på sin vante plads på grund af en reparation.

Selvfølgelig, indskyder de, men bortset fra byens førstedame holder Henning mest af Bjørn Nørgaards "Borgerne fra Holstebro", mens Ove har en forkærlighed for kunstcirklerne i gågaden, der bærer navnene "Jesu' Hånd", "Livets Kilde" og "Odins Øje".

- De giver nemlig altid anledning til diskussion, når vi går fordi dem. Jeg synes, de er noget af de fineste, vi har i Holstebro, men min kone kan bare ikke lide at få våde fødder, når der pibler vand ud af dem, forklarer Ove Lillelund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Holstebro går efter guldet

Annonce