Annonce
Holstebro Onsdag

Læge: Lugte- og smagssansen kan trænes op igen

- Slimhinder kan reparere sig selv, men med træning kommer lugte- og smagssanser sig hurtigere, og det bliver et bedre resultat, fortæller Dovile Stankevice, der er afdelingslæge på Flavour Klinikken i Holstebro. Foto: Hospitalsenheden Vest
Siden åbningen i december 2016 er Flavour Klinikken på sygehuset i Holstebro ved at være nået op på at udrede 2000 patienter, der har problemer med at smage og lugte - eller med at det, maden plejer at smage af, smager af noget helt andet.
Annonce

Holstebro: - Vi har gode resultater med at træne lugte- og smagssansen op igen. Vi lægger individuelle planer for patienterne, der med øvelser med æteriske olier og krydderier stimulerer duftsansen to gange ti minutter dagligt.

Det fortæller Dovile Stankevice, der er afdelingslæge på Flavour Klinikken i Holstebro.

Klinikken, der blev åbnet i december 2016, nærmer sig de 2000 patienter, der er blevet udredt siden åbningen.

- Vi undersøger flere end 500 patienter med lugte- og smagsforstyrrelser i 2019. I 2020 har vi set nogle færre patienter på grund af corona-nedlukningen i foråret, fortæller lægen.

Klinikken er den eneste af sin art i landet, og derfor ser personalet på klinikken patienter fra hele landet.

- Lige nu er cirka halvdelen af patienterne dem, der er ramt af senfølger af Covid-19, fortæller Dovile Stankevice, der er 42 år og har rødder i Litauen.

Ved hjælp af spørgeskemaer, undersøgelser og tests finder læger og sygeplejerske ud af, hvor svær den skade, de har pådraget sig, er.

Foruden Covid-patienter er det også patienter, der har mistet eller skadet smags- og lugtesansen efter operation, efter et traume - altså efter at have slået hovedet - efter infektion, og der findes også børn, der er født uden lugtesans.


Det går ud over livskvaliteten, når maden smager af ingenting eller modbydeligt. Det kan også være en udfordring i arbejdslivet.

Dovile Stankevice, afdelingslæge på Flavour Klinikken


Annonce

Kaffen smager af mug

Problemet er ikke kun, at patienterne ikke kan smage og lugte - det kan også handle om smags- og lugteforvrængninger, altså at maden smager af noget helt andet, end det plejer. Kaffen kan for eksempel smage af mug.

- Når maden smager forkert, har man ikke lyst til at spise og drikke, og patienten begynder at tabe sig, siger hun om konsekvenserne.

- Det går ud over livskvaliteten, når maden smager af ingenting eller modbydeligt. Det kan også være en udfordring i arbejdslivet - for eksempel for pædagogen, der ikke kan lugte, om barnets ble trænger til at blive skiftet. For kokken og for ham eller hende, der arbejder i en vinbutik, forklarer Dovile Stankevice.

Flavour Klinikken anvender den nyeste teknologi blandt andet også skanninger til at finde årsagen, og dernæst sætte gang i behandlingen - hvis ellers en behandling er mulig.

Arbejdet i klinikken er tæt knyttet til forskningsenheden Flavour Institute i Center for Integrativ Neuroforskning på Aarhus Universitet.

Lægerne på klinikken er alle engageret i videnskabelige projekter om lugte- og smagssansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce