Annonce
Holstebro Onsdag

Lisbeth er en læsehest: Litteratur gør verden større

Lisbeth Busk Sørensen har en bred smag, hvad angår skønlitteraturen. Hun sluger gerne den ene roman efter den anden, men hun læser sjældent alle bøger fra samme forfatter lige efter hinanden. - For så bliver man mæt af forfatteren, og det er lige som at forspise sig i flødeboller, mener bibliotekaren. Foto: Morten Stricker
64-årige Lisbeth Busk Sørensen er en af dem, der ikke bruger ret meget tid på at se tv. Der imod bruger hun mange timer på at læse bøger, og hun holder af at hjælpe andre med at finde den helt rigtige bog, som man bare ikke kan slippe, før sidste side er læst.

Holstebro: Der er dem, der aldrig kunne finde på at åbne en bog.

Der er dem, der kun finder tid til at læse en god bog i ferierne.

Og så er der dem, der elsker at forsvinde ind i en god roman, og som altid har en bog til at ligge på natbordet eller køkkenbordet med et bogmærke i.

Annonce

Sådan en rigtig læsehest.

Sådan en er 64-årige Lisbeth Busk Sørensen, der bor på Sletten sammen med sin mand og hund.

- Jeg ser ikke ret meget fjernsyn, men jeg læser meget. Hvad det giver mig? Jeg kommer ind i en helt anden verden, fordi bøgerne taler til mine følelser og gør mig glad, vred og flov. Litteratur gør verden større, mener Lisbeth, der ofte sætte sig med en bog, når hun kommer hjem fra arbejdet - og har luftet hunden.

Eller om aftenen, hvor skærmen på tv-apparatet ofte er sort.

- Jeg læser det, jeg kan komme til at læse. Jeg har ikke tal på, hvor mange bøger jeg læser, men jeg har en bog i hånden hver dag - også privat, siger Lisbeth, der også på jobbet beskæftiger sig med litteratur og  bøger.

Hun er nemlig bibliotekar.

En lille smule provokation

Hun blev uddannet i 1980, og siden 1986 har hendes arbejdsplads været Holstebro Bibliotek. Inden hun fik fast job, havde hun vikarjob stort set alle steder, som hun udtrykker det.

Med jobbet på biblioteket i Holstebro har hun fundet sin helt rette hylde.

- Jeg elsker litteratur og det at få lov til at videreformidle interessen for bøger, siger bibliotekaren, der er i sit es, når en låner henvender sig til hende for at få hjælp til at finde en god bog.

Her ser hun det som sin opgave at inspirere, udfordre og også at provokere låneren en lille smule.

- Det værste, der kan ske, er selvfølgelig, at jeg skræmmer folk væk, men man kan godt provokere lidt ved at finde noget, låneren måske ikke havde forestillet sig at tage med hjem fra biblioteket, forklarer bibliotekaren.

Hun håber altid på, at låneren vender tilbage - også selv om det er med en besked om, at den bog, hun fandt sidst, altså ikke var en, låneren brød sig om.

Årets bedste bøger 2020

Litteratursiden har udarbejdet lister over de bedste bøger i 2020. På listen over de bedste danske bøger er blandt andre:

Tabita af Iben Mondrup.

Indtil vanvid, indtil døden af Kirsten Thorup.

Mit arbejde af Olga Ravn.

Det Danmark du kender af Peder Frederik Jensen.

Margrethe I af Anne Lise Marstrand-Jørgensen.

Penge på lommen af Asta Olivia Nordenhof.

Katalog over katastrofer af Stine Askov.

Hvor lyset er af Malene Ravn.

Klinten af Jens Smærup Sørensen.

På listen over årets bedste oversatte bøger er blandt andet:

Vi er fem af Matias Faldbakken.

Hvem slog Bambi ihjel af Monika Fagerholm.

Samtykket af Vanessa Springora.

Nå bibliotekaren vælger bøger til sig selv, går hun ikke så meget efter genren, men mere efter kvaliteten.

- Det er vist lettere at sige, hvad jeg ikke bryder mig om at læse: Bøger med vold for voldens skyld, siger Lisbeth, der ellers ikke er kræsen i sit valg af bøger.

- Når bare det er godt, siger hun og fortæller, at hun holder af det faktum, at bøger evner at tage læseren med hen til steder, hvor man ikke har været før. Og især de historiske romaner er gode til at berette om personer, der er vokset op under helt andre livsvilkår end dem, vi kender i dag.

Annonce

Bøger kan læses igen

Lisbeth har en forkærlighed for nordisk litteratur, der efter hendes opfattelse har en melankolsk tone og en dejlig underspillet humor.

Hun er for eksempel vild med at læser bøger af den finske forfatter, Kjell Westö.

- Han skriver i et smukt sprog, har noget på hjerte og fine skæbnefortællinger, siger Lisbeth, der er fascineret af at læse om, hvad en borgerkrig har gjort ved et folk i et land, der ikke ligger ret langt væk, men som de færreste af os ved ret meget om.

På biblioteker er der mange og lange bogreoler. Der er også mange bøger hjemme hos Lisbeth Busk Sørensen. - Jeg måtte tynde lidt ud i mine bøger, da vi flyttede, men min mand synes stadig, at min bogreol er stor, konstaterer læsehesten. Foto: Morten Stricker

En yndlingsroman kan hun ikke pege på, men hun kan nævne en bog, som hun har læst mere end én gang, nemlig vikingeromanen Frost, som Roy Jacobsen har skrevet.

- Den roman er jeg meget betaget af, og jeg glæder mig til at læse den igen, fortæller hun.

Annonce

Børn og bøger

Lisbeth Busk Sørensen, der er født i Svendborg, er mor til to børn, Rasmus på 29 år og Anna på 27 år.

- Mine børn er begge glade for at læse en god bog, men de er ikke så optaget af det, som jeg er, siger Lisbeth, der med glæde mindes de topstunder i sine børns barndom, når der blev læst højt.

- Der opstår en helt særlig intimitet og fællesskab, når man læser højt for sine børn, og det kan jeg ikke prise højt nok, forklarer hun.


Der opstår en helt særlig intimitet og fællesskab, når man læser højt for sine børn, og det kan jeg ikke prise højt nok.

Lisbeth Busk Sørensen, bibliotekar


Harry Potter-bøgerne var nogle af de bedste højtlæsningsbøger i familien.

- Jeg læste de første tre bind af Harry Potter højt for min søn, men ved det fjerde bind syntes han, det gik for langsomt, og så huggede han bogen og læste den selv, smiler hun og fortæller at fantasy-bøgerne også var dem, der fik datteren i gang med at læse.

Moderen er også helt vild med Potter-universet.

- Jeg elsker det: Den barnlige magi og fantasien, forklarer Lisbeth.

Hun er nu i gang med at høre Potter-bøgerne på lydbog, der har den fordel at hænderne er fri til strikketøjet. Denne gang hører hun romanerne på engelsk for at give sig selv en undskyldning for at opleve dem en gang til.

For Lisbeth Busk Sørensen spiller litteraturen altså en stor rolle både i arbejdslivet og i privatlivet, og hun var egentligt aldrig i tvivl om, at hun skulle være bibliotekar:

- Jeg har aldrig fortrudt mit valg, men hvis jeg skulle vælge i dag, ville valget nok ikke falde på uddannelsen som bibliotekar: Jeg ville læse nordisk litteratur.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Love is in the air

Annonce