Annonce
Holstebro Onsdag

Lukning af minkindustrien ser ud til at tage sølvmågen med i faldet

Biolog Knud Flensted forventer en kraftig nedgang i bestanden af sølvmåger de kommende år og formentlig også en mærkbar omfordeling af, hvor mågerne opholder sig. Foto: Jan Skriver, Dansk Ornitologisk Forening
Uden let adgang til føde på minkfarmene har sølvmågerne fået meget få unger på vingerne denne ynglesæson. - Det er supergodt, at vi nu får en mere naturlig bestand af sølvmåger i Danmark, som ikke er holdt kunstigt oppe af affald og foderrester fra minkfarme, mener Dansk Ornitologisk Forening.

Holstebro/Danmark: Et stort spisekammer er siden ynglesæsonen 2020 blevet lukket for de store og næsten altædende sølvmåger, som ellers har haft let adgang til levninger fra minkindustrien, der blev lukket ned efter corona-smitte.

Dansk Ornitologisk Forening og BirdLife Danmark fortæller i en pressemeddelelse, at man i denne ynglesæson i nogle af Limfjordens og Vestkystens mågekolonier på småøer kan opleve et markant fald i æg og unger.

Fra vildtkameraer, der er sat op på minkfarme, er det dokumenteret, at sølvmåger har været flittige gæster omkring farmene, hvor de har spist levninger efter minkfodringer.

Annonce

- Der er adskillige eksempler på, at de store mågearter, både sølvmåge, sildemåge og svartbag har haft fremgang i takt med flere menneskeskabte fødekilder, enten de er kommet fra åbne lossepladser, fiskeindustrien eller minkavlen, , siger Thomas Bregnballe, der er der er seniorforsker hos DCE, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet.

- Når mågerne så mister de lette føderessourcer, for vi for eksempel senest har set det med minkindustrien, som helt blev lukket på grund af corona-situationen, ja, så kan det naturligt nok også gå tilbage for fuglekolonierne, når føden bliver knappere, tilføjer han,


Det bliver interessant at se, om sølvmåger ligefrem vil emigrere til udlandet.

Knud Flensted, biolog


Forventer kraftig nedgang

Dansk Ornitologisk Forening (DOF) ser meget positivt på, at den menneskeskabte fødekilde i form af levninger fra minkindustrien er væk.

- Det er supergodt, at vi nu får en mere naturlig bestand af sølvmåger i Danmark, som ikke er holdt kunstigt oppe af affald og foderrester fra minkfarme. DOF går ind for naturlige bestande af ynglefugle, som lever på et mere naturligt fødegrundlag, siger Knud Flensted, der er biolog i Dansk Ornitologisk Forening og BirdLife.

Til Holstebro Onsdag fortæller han, at der ikke findes data fra Holstebro-området, men han tror helt bestemt, at sølvmågen også har fået færre unger på vingerne i området, hvor der tidligere lå mange minkfarme.

- Det er jo ikke sådan, at de voksne fugle falder døde ned fra himlen, siger han og fortæller, at mågerne vil strejfe rundt for at finde nye fødekilder.

- Der er langt-levende fugle, og derfor forsvinder de ikke lige fra den ene dag til den anden, men over en årrække vil bestanden finde et nyt niveau, mener Knud Flensted, der forventer en kraftig nedgang i bestanden de kommende år og formentlig også en mærkbar omfordeling.

- Det bliver interessant at se, om sølvmåger ligefrem vil emigrere til udlandet, siger han.

Annonce

GPS på måge

Billedet af en ynglesæson næsten uden unger hos sølvmågerne er blandt andet set på fugleøen Fjandø i Nissum Fjord i Vestjylland, hvor der også er lukket et stort antal minkfarme.

- Her har vi kunnet se, at sildemågerne har klaret deres ynglesæson langt bedre end sølvmågerne, fordi sildemågen i langt højere grad end sølvmågen flyver til havs og finder føde i stedet for at være afhængig af levninger fra minkfarme, siger Thomas Bregnballe.

Den 29. maj 2018 satte forskere GPS på en sølvmåge på Lilleø i Roskilde Fjord ved Jyllinge.

- Den har nu i tre år givet os data om sin færden i Roskilde Fjord og i nabolaget. Det har vist sig, at den stort set dagligt har besøgt de fire til fem minkfarme, som før corona-lukningen lå nær fjorden, fortæller Morten Frederiksen, der er seniorforsker på Aarhus Universitet.

Han har endnu ikke analyseret GPS-enhedens data for det seneste år, men når det sker, kan forskeren give et bud på, hvordan sølvmågerne har reageret efter minkfarmenes lukning.

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Sundhed? - Det handler om balancen af maden på tallerkenen

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

I Anoucks parcelhushave kan alle blomsterne spises

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Du er selv en dyr pige

Holstebro Onsdag

Dag 10 efter mystisk kro-brand: Flere borgere har henvendt sig til politiet med tip

Holstebro Onsdag

Det skal i fremtiden være slut med vandkaos i byen

Holstebro Onsdag

Hold fri, når du holder ferie

Holstebro Onsdag

Helena og Trine skal gøre Holstebro stolte ved OL

Holstebro Onsdag

Stor interesse for den nye festival på Restaurant JA

Holstebro Onsdag

Denne gang skal anlægget fyldes med tilskuere

Holstebro Onsdag

Her foregår genoptræningen på golfbanen

Holstebro Onsdag

Grænsehandel: Så meget skal du spare, før turen er tjent hjem

Holstebro Onsdag

Mandens forklarings-gen

Holstebro Onsdag

Hjemme hos fitnessinstruktøren serveres der både asiatiske retter og mormormad

Holstebro Onsdag

Hvorfor jeg ville være ejendomsmægler?: Det er sådan et sexet erhverv

Holstebro Onsdag

Indsatsleder om brand på Borbjerg Mølle Kro: - Bliv væk og lad os arbejde

Holstebro Onsdag

Efter et år med pandemi og ny direktør: Gråkjær er blevet markant bedre til at tjene penge på sine byggerier

Holstebro Onsdag

Havekreds uden bestyrelse: Kom ud af busken

Holstebro Onsdag

På tur rundt til syv bordeller i det vestjyske: En rystende dag

Holstebro Onsdag

Kaster håndklædet i ringen - kan ikke skaffe personale: Jensens Bøfhus lukker tre aftener om ugen

Holstebro Onsdag

Klub er ved at anlægge sin tredje udendørs padelbane

Holstebro Onsdag

En sommerlejr for familier, der har det svært

Holstebro Onsdag

Vægterne går aftenturen - men i en kortere periode

Holstebro Onsdag

Lukning af minkindustrien ser ud til at tage sølvmågen med i faldet

Annonce