Annonce
Holstebro Onsdag

Mere end 70 dukkede op i regnvejr - skal du også med ud at gå?

Gåfællsskabet "Høj puls på en torsdag" går hver torsdag fra klokken 13 til 14. Foto: Morten Stricker.
Tiltaget "Høj puls på en torsdag" har tiltrukket glade fodgængere i alle aldre, for her kan man få gratis motion og godt samvær - selvom man ikke må snakke

Holstebro: Omkring 30 mennesker går i raskt tempo rundt om den største sø i lystanlægget i Holstebro. Armene er let bøjede, hænderne knyttede og bevæger sig frem og tilbage for hvert skridt. Der er helt stille, udover lydene fra naturen og når de ånder ind og ud. Ind og ud. De taler ikke sammen, så fra udefrakommende virker det måske ikke særlig hyggeligt.

Men det er det.

- Hvis I kan tale sammen, så går I ikke hurtigt nok, opmuntrer Allan Larsen de hurtigtgående fodgængere.

Annonce

De fleste smiler, måske tilfredse ved konstateringen, at de har så meget fart på, at samtalen må vente. Efter et minuts tid blæser Allan Larsen i en fløjte og råber: "Så sætter vi farten ned!"

Populær gåtur

I to minutter går fodgængerne rundt i et lavere tempo og får vejret, inden pulsen skal op igen. Det er nemlig det, der er meningen med initiativet "Høj puls på en torsdag" - et nyt initiativ fra Holstebro Kommunes Center for Sundhedsfremme og Forebyggelse, der startede den 6. maj. Her kan alle, der har tid og lyst, mødes hver torsdag i Lystanlægget i Holstebro, og sammen få en times motion med en blanding af almindelig gang, powerwalk og lette styrkeøvelser.

Det er et nyt tilbud til dem, der ønsker at vedligeholde eller forbedre deres egen sundhedstilstand ved at gå. Og på trods af en udfordret start, så er tiltaget populært, må fysioterapeuterne Allan Larsen og Karen Søndergaard fra Center for Sundhedsfremme og Forebyggelse sande. Den første gang dukkede der lidt over 70 op i Lystanlægget, selvom vejret ikke var med dem. Anden gang blev det aflyst på grund af coronarestriktioner, og Karen Søndergaard stod klar i Lystanlægget for at gøre opmærksom på det, hvis nu nogen ikke havde set opslaget om aflysningen på de soiale medier.

Deltagerne bliver delt op i to grupper: I den ene går man i normalt tempo i to minutter, og hurtigt i to. I den anden normalt i to minutter, og hurtigt i ét. Foto: Morten Stricker.

- Jeg måtte afvise omkring 35, siger hun.

Denne torsdag, som er noget mere solbeskinnet, er 45 glade fodgængere dukket op. De er efter en kort opvarmning blevet delt op i to hold: Dem, der vil gå i normalt tempo i to minutter efterfulgt af to minutters højtempo, og dem, der vil nøjes med et enkelt minut i et tempo så højt, at man ikke kan samtale.


Undersøgelser viser, at det er rigtig godt at gå, og får man pulsen op mens man går, så styrker det blandt andet ens kredsløb.

Karen Søndergaard, fysioterapeut


Den sidste del er vigtig, fortæller fysioterapeuterne.

- Undersøgelser viser, at det er rigtigt godt at gå, og får man pulsen op, mens man går, så styrker det blandt andet ens kredsløb, forbedrer konditionen og styrker knoglerne, forklarer Karen Søndergaard.

Center for Sundhedsfremme og Forebyggelse startede initiativet blandt andet for at bakke op om "Danmark i bevægelse", som skal inspirere danskerne til fælles fysisk aktivitet. Karen Søndergaard og Allan Larsen havde en idé om, at det måske især var mange, som havde været igennem et forløb med genoptræning efter skader, som ville være med, men de understreger, at alle er velkomne.

- Når vi går, kan alle være med, og det er en af grundene til, at vi sætter fokus på det. Om du er i genoptræning eller på barsel eller bare gerne vil have pulsen op, så kan man være med til det her, siger Allan Larsen.

Så mange skridt skal du gå for at forbrænde en pose peanuts

Så mange skridt skal du gå for at forbrænde følgende:

½ liter Coca Cola: 3.000 skridt.

½ liter Nestea Peach: 2.285 skridt.

½ liter Mathilde Kakaomælk: 4.285 skridt.

En pose Haribo Matador Mix (170 g): 8.228 skridt.

En pose Salte Fisk (150 g): 7.371 skridt.

En Twix (58 g): 4.100 skridt.

En Rittersport Butter Biscuit (100 g): 7.942 skridt.

En pose Kims Sour Cream & Onion Chips (175 g): 13.000 skridt.

En pose Kims peanuts (230 g): 20.357 skridt.

En portion havregryn med rosiner: 5.000 skridt.

En gulerod og et æble: 1.400 skridt.

To skiver franskbrød med smør og ost (30 procent): 6.000 skridt.

En caffè latte med minimælk (2,5 dl): 1.014 skridt.

En kop sort kaffe: 0 skridt.

Annonce

Kan ikke leve uden motion

Det lader ikke til, at det er et problem for fodgængerne, det med at de ikke må tale sammen, når de skal powerwalke. Stemningen er god, og deltagerne er fokuserede.

En af de fremmødte denne torsdag eftermiddag er 75-årige Gunnar Østergaard. Han har taget sin kone, Grethe, med i dagens anledning, men ellers er han glad for at gå ture hver eneste dag.

- Jeg kan ikke leve uden motion, siger han.

- Jeg er også medlem af Holstebro Fodslaw, og jeg går gerne syv til otte kilometer om dagen i gennemsnit, tilføjer Gunnar Østergaard.

Gunnar Østergaard (med armene i vejret) kommer fast til "Høj puls på en torsdag", fordi det giver lige lidt ekstra i forhold til en normal gåtur. Foto: Morten Stricker.

Han synes godt om "Høj puls på en torsdag", fordi gåturen bliver til noget mere end bare en gåtur.

- Man får rørt mere af kroppen, og øvelserne er lidt mere alsidige. Det gør en forskel i hverdagen, siger Gunnar Østergaard.

Annonce

Ingen tilmelding

Der bliver fløjtet igen, og deltagerne sætter atter farten op. Langt de fleste, der okser rundt om søen, er kvinder.

- Vi har generelt lidt sværere ved at tiltrække mænd end kvinder, siger Allan Larsen.

- Vi har ellers forsøgt at gøre det så nemt som muligt, tilføjer Karen Søndergaard.

Derfor er "Høj puls på en torsdag" uden tilmelding - og gratis. Man skal bare dukke op i passende tøj og sko i Lystanlægget klokken 13, hvis man gerne vil være med. Selvfølgelig kan man også bare gå en afslappende tur helt for sig selv, men:

- Alt er bedre end at ligge på sofaen, der er klart. Men det er godt at få pulsen op, understreger Karen Søndergaard.

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Ingen er som alle andre

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Når mobilen motioneres

Holstebro Onsdag

Daginstitution er vild med vilje

Annonce