Annonce
Holstebro Onsdag

Michelle blev mor som 16-årig: Jeg har aldrig følt, at jeg er gået glip af noget

Michelle Christensen var bare 16 år, da hun fik sin datter. I dag - ti år senere - er hun ejendomsmægler og driver eget firma sammen med sin mand. Her ses mor og datter på børneværelset sammen med hunden, Cosmo, som familien passer for Melanies morfar og mormor. Foto: Morten Stricker
- Det kræver, at man virkelig vil det. Der er ikke noget, der kommer af sig selv, siger Michelle Christensen om livet som teenagermor. I dag er hun 27 år, gift, mor til to og selvstændig ejendomsmægler.

Halgård: - Så stod jeg der - 15 år gammel med en positiv graviditetstest i hånden. En graviditet, der var uventet og bestemt ikke planlagt, og jeg anede ikke, hvad jeg skulle gøre. Jeg fortalte det til min mor. Hun sagde ikke så meget - det skulle lige gå op for hende først.

Sådan fortæller Michelle Christensen, der i dag er 27 år og mor til Melanie, der fyldte 11 år i juli og går i 5. klasse på Halgård Skole.

Gennemsnitsalderen for førstegangsfødende ligger i Danmark på den anden side af de 29 år, og den statistik har Michelle altså gjort sit for at trække ned.

Annonce

- Når man bliver mor som 16-årig, bliver man hurtigt voksen, konstaterer Michelle, der sidder ved spisebordet i det nybyggede hus i Halgård og drikker et glas hyldeblomstsaft sammen med datteren, der lige er kommet hjem fra skole - og i øvrigt er skrupsulten, som hun konstaterer.

I huset bor også Alexander - Michelles mand og Melanies hverdagsfar, som hun kalder ham, og Anton - parrets søn og Melanies lillebror på to år.

Det største i livet

Men lad os skrue tiden tilbage til 2009, da Michelle gik i 9. klasse, og hun boede hjemme hos sin mor, far og lillebror i Ringkøbing. Kenneth hed ham den søde dreng fra parallelklassen, som hun var kæreste med.

Da hendes menstruation udeblev, tog hun først en graviditetstest, der var negativ. Nummer to var positiv, og så var det, at hun fortalte det til sin mor, lige inden hun skulle møde på fritidsjobbet hos McDonald's.

Da hun kom hjem fra arbejdet, satte hun sig sammen med sine forældre ved bordet og snakkede mulighederne igennem.

- Mine forældre har altid støttet mig, og de var også unge - 22 og 24 år, - da de fik mig, siger Michelle.

Planen var først at gå til lægen for at finde ud af, hvor langt henne i graviditeten hun var.

Otte uger og en dag, viste scanningen.

- Hvordan kan du huske det så præcist, spørger Melanie, der lytter med på moderens fortælling, hen over saftevandsglasset.

- Det er noget, der gør stort indtryk. For det at få børn er det største, der sker i ens liv, forklarer hendes mor.

Rekordfå teenagepiger bliver mødre

409 teenagepiger blev mødre i 2018. Det er færre nye teenagemødre end tidligere, viser tal fra Danmarks Statistik.

Til sammenligning blev 4.708 piger mødre som teenagere i 1973, hvor statistikken går tilbage til.

- Antallet af unge mødre er med undtagelse af få udsving faldet støt de seneste 45 år, siger Dorthe Larsen fra Danmarks Statistik.

Samtidig er der en tendens til, at teenagemødre bliver relativt ældre. I 1973 var 48 procent af teenagemødrene fyldt 19 år. I 2018 var andelen 59 procent. Samtidig var andelen af mødre på højest 17 år faldet fra 23 procent i 1973 til 11 procent i 2018.

En kortlægning af nybagte mødres alder i Danmark viser, at 26 procent af alle nyfødte børn i Lolland Kommune i 2019 blev født af mødre under 25 år, mens kun én procent af de nyfødte børn i Dragør havde en mor på under 25 år.

Procentsatsen for Holstebro Kommune er 11 mod 16 procent i Lemvig og 13 procent i Struer.

Annonce

Måtte afgive et løfte

Michelle fortalte kæresten om graviditeten, og hans forældre fik det også at vide.

- Kenneth var en sød dreng, der gerne ville det, jeg ville, fortæller Michelle, der trak sig væk fra ham for at tage beslutningen alene.

- Chancerne er ikke store for, at den, man er kæreste med som 15-årig, også er ham, man skal være sammen med resten aflivet, konstaterer den unge mor, der var bevidst om, at hun muligvis ville komme til at stå alene med barnet.

For at gøre en lang historie kort valgte hun aborten fra - og barnet til.

- Jeg følte, at fostret - eller barnet - var en del af mig, og jeg kunne ikke få mig selv til at få en abort, forklarer hun.

Før hun traf den endelige beslutning, hørte hun dog lige forældrene, om hun måtte blive boende hjemme, hvis hun valgte at beholde barnet.

Det måtte hun.

- Mine forældre ville støtte mig uanset, hvad jeg valgte, men jeg måtte love dem, at jeg ville tage en uddannelse.

Og det løfte kom hun til at holde.

Annonce

Anderledes sabbatår

Michelle nåede - højgravid - at gøre 9. klasse færdig, før hun fødte den 21. juli. Derefter fulgte et anderledes sabbatår med barsel, før hun begyndte på HHX og blev boende hjemme hos forældrene med datteren.

Da Melanie var tre år og moderen 19 år, flyttede de to til Holstebro - i en lejlighed på Istedgade, og Michelle begyndte at læse til finansøkonom.

Inden da var forholdet til Melanies far gået i stykker - det skete, da datteren var et år og fire måneder.

- Kenneth er verdens bedste far og en god kammerat, men vi var bare vokset fra hinanden, konstaterer Michelle, der tog beslutningen om at bryde forholdet.

- Det var enormt hårdt, husker hun.

På spørgsmålet om, hvad hun ville anbefale andre helt unge piger - og måske om nogle år sin egen datter - at gøre, hvis de blev gravide i en meget ung alder, må hun bare trække på skulderen og sige, at det er op til den enkelte. Hun er dog ikke i tvivl om, at det er et krævende job at være teenagemor.

- Det kræver, at man virkelig vil det. Der er ikke noget, der kommer af sig selv. Oven i alt det med at være ung - forventninger, uddannelse, eksamen, venner og kærester - har man også et fuldtidsjob som mor, forklarer Michelle, der dog aldrig har været i tvivl om, at hun ville klare opgaven som mor - fordi hun voksede med opgaven.

Hun mener ikke, man er voksen som 15-årig, når man først lige er ved at finde ud af, hvem man er. Og hun oplevede også, at fremmede kiggede hende ud. Som dengang hun var i HerningCentret sammen med en veninde, og folk vendte sig om og gloede efter hende.

- Det var noget, jeg vænnede mig til. Jeg ville måske også selv have gloet, hvis jeg havde set et barn, der var højgravid, siger hun overbærende.

Annonce

Bryllup og barn

Hendes ungdom har ikke været en typisk ungdom. Fester har hun deltaget i. Forældrene var søde tit at køre hende til fest, efter at den lille var puttet, og hente hende hjem igen i god tid, inden datteren vågnede og var klar til en ny dag.

- Jeg har haft den ungdom, jeg havde brug for i forhold til at gå i byen. Jeg har aldrig følt, at Melanie har stået i vejen for mig, og og jeg har heller aldrig følt, at jeg er gået glip af noget på grund af hende, siger Michelle, der tænker tilbage på den tale, hendes farbror holdt til brylluppet.

I talen sagde han, at hans niece aldrig havde brokket sig over den situation som helt ung mor, hun var havnet i, og sådan føler hun det også selv.

Det med at rejse ud i verden som backpacker er noget af det, hun ikke kommer til at opleve.

- Det må blive en anden ferie, hvor jeg har mine børn med mig, fastslår hun.

Det med drenge og kærester har hun haft et afslappet forhold til, og hun har aldrig lagt skjul på, at hun er mor. Efter bruddet med Melanies far, har hun haft et enkelt lidt mere seriøst forhold, og så var det, at hun mødte Alexander på studiet i Holstebro.

De studerende præsenterede sig selv på første dag på studiet, og Alexander vidste derfor, at Michelle havde et barn.

- Han er meget kærlig og god til at tage folk ind til sig. Da han fandt ud af, at det var mig, han ville have, vidste han, hvad der fulgte med, og at han måtte tage hele pakken, fortæller hun.

Og det gik stærkt. De to blev forelsket i hinanden kort efter studiestart. For to år siden fik de Anton - da Michelle var 25 år og en erfaren andengangsmor. I sommeren 2020 blev parret gift - i et af de få coronahuller, der opstod.

De er begge er uddannet som ejendomsmæglere, og de driver nu Danbolig i Holstebro sammen.

- Det var enormt vigtigt for mig at få en uddannelse, fordi jeg gerne ville noget med mit liv, forklarer hun.

Hver anden weekend besøger Melanie sin far, der bor i Ringkøbing sammen med sin nye kæreste og deres fælles, lille datter.

Det kræver, at man virkelig vil det. Der er ikke noget, der kommer af sig selv. Oven i alt det med at være ung - forventninger, uddannelse, eksamen, venner og kærester - har man også et fuldtidsjob som mor.

Michelle Christensen, ung mor
Da Melanie var lille, blev hun taget med, når Michelle tog på café-besøg med veninderne. I dag er det ikke alle Melanies venner og deres forældre tænker over, hvor ung en mor, hun faktisk har. Her sidder mor og datter i haven bag familiens hus på Under Hvidtjørnen i Halgård. Foto: Morten Stricker

Flere tal om unge mødre

I 2020 blev 274 kvinder i alderen fra 15 til 19 år mødre.

I 2010 blev 862 kvinder i alderen fra 15 til 19 år mødre - et fald på 588, hvilket svarer til godt 214  procent.

I 2020 blev tre piger på 16 år mødre - i 2010 lå antallet af nybagte mødre på 16 år på 44.

i 2020 blev en enkelt pige på 14 år mor, mens to piger på 15 år blev mødre. 

Annonce

Nej tak til tv-program

Mens Michelle var gravid fik hun tilbud om at være med i tv-programmet "De Unge Mødre", men det takkede hun nej til.

- Jeg havde ikke lyst til at få min hverdag filmet og til at blive udstillet i et program, der jo er underholdning, forklarer hun.

- Jeg vil ikke bare kendes som "hende den unge mor", men også som en god veninde og en dygtig ejendomsmægler, forklarer Michelle, der lod sig overtale til dette interview, fordi hun gerne vil fortælle, at det kan lykkes at få en uddannelse, en familie og et job, selv om man har fået barn i en meget tidlig alder.

Melanie tænker ikke så meget over, at hendes mor er meget yngre end kammeraternes mødre.

- Men Frederiks mor er for eksempel 41 år, og det er sket, at nogle spørger mig, hvorfor min mor ikke er så gammel, siger Melanie, der som alle andre børn på vej mod puberteten også af og til synes, at hendes mor er pinlig. Men hun er klar med konklusionen:

- Det er dejligt at have en ung mor.

Mere om teenagemødre

Danmark er et af de lande i verden, hvor der er færrest teenagemødre i forhold til befolkningens størrelse.

Antallet af teenagemødre har været faldende, siden den fri abort blev indført i 1973, og gennemsnitsalderen for førstegangsfødende kvinder er steget.

Forskere, læger, jordemødre og socialarbejdere taler ofte om teenagemødre som en særlig gruppe, fordi mange teenagemødre har nogle andre vilkår og udfordringer end ældre mødre.

Synet på teenagemødre har ændret sig i takt med, at gennemsnitsalderen for førstegangsfødende i Danmark er steget betragteligt siden 1960’erne: I 1960 var gennemsnitsalderen godt 23 år, mens den de seneste år har ligge på lidt over 29 år.

Den stigende alder for førstegangsfødende betyder derfor, at teenagegraviditeter opfattes som mere usædvanlige end før.

Antallet af teenagemødre generelt faldende i hele verden og i alle verdensdele.

Ifølge Verdensbanken er det land i verden, hvor Niger det land i verden, hvor der er flest teenagemødre: 201 ud af 1.000 piger mellem 15 og 19 år fik et barn i 2015.

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Konditor: Lav dejen nu og få gudegode honninghjerter til jul

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Børnebilletter, loppemarked og krybdyr i center

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Præst og direktør holder foredrag om ny hospitalskirke

Holstebro Onsdag

Erling elsker en sport, som færre og færre dyrker: - Jeg holder på, at alle stress-ramte burde prøve det her

Holstebro Onsdag

Svend Åge mødte sine gamle soldaterkammerater med komiker i spidsen og TV-hold i ryggen: - Det var vildt sjovt

Holstebro Onsdag

Bestseller som teater i Musikteatret

Holstebro Onsdag

Slut efterårsferien af med en teaterkoncert

Holstebro Onsdag

Nanna stiller op til byrådsvalget: Hun vil ikke miste retten til at brokke sig

Holstebro Onsdag

77-årig blomsterkunstner pynter hele herregården selv

Holstebro Onsdag

- Et efterskoleophold er en gave, man giver til sine børn

Holstebro Onsdag

Selvfølgelig skal jeg stemme - men på hvem?

Holstebro Onsdag

Cirkus rykker ind i hallen med forestilling

Holstebro Onsdag

Genbrugsmarked i Plexus

Holstebro Onsdag

30 kunstnere og kunsthåndværker udstiller i Skave

Holstebro Onsdag

Fem dages street food-festival i efterårsferien

Holstebro Onsdag

Forening sætter pris på renovering af byens ældste og mindste hus

Holstebro Onsdag

Håbet er at skabe en verdensmålsdag med folkemøde-stemning

Holstebro Onsdag

Vinderup-virksomhed jubler: Bedste regnskab i alle år

Holstebro Onsdag

Koncert med et af de største 80'er-band i Danmark

Holstebro Onsdag

Tidligere coronaramt kor er tilbage

Holstebro Onsdag

Operatør har installeret flere ladestandere til elbiler i Holstebro end i Aalborg

Holstebro Onsdag

Knap 1000 medlemmer på ét døgn: Filmklub fejrer overvældende interesse med en workshop

Holstebro Onsdag

Ny købmandsbutik kræver, at byens borgere bliver medejere

Annonce