Annonce
Holstebro Onsdag

Midt- og Vestjyllands politikreds topper listen over trafikdræbte i ulykker med høj fart

I øjeblikket sætter Rådet for Sikker Trafik og 75 af landets kommuner fokus på problemet med for høj fart med en landsdækkende kampagne, der skal få flere til at overholde fartgrænserne. Holstebro Kommune deltager ifølge rådet ikke i kampagnen. Pressebillede
Fra 2014 til 2019 mistede 92 personer i den midt- og vestjyske politikreds livet i trafikulykker, hvor for høj hastighed var involveret.

Midt- og Vestjylland: Landevejen er den vejtype, hvor flest bliver dræbt i trafikken i Danmark. I perioden fra 2014 til 2019 blev 401 personer dræbt i ulykker, hvor for høj hastighed var involveret.

Særligt hårdt ramt er de jyske politikredse, hvor der er mange landevejsstrækninger, og gennemsnitshastigheden ligger over det tilladte.

Det oplyser Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

Organisationens mål er færre dræbte og kvæstede i trafikken, og den rådgiver om sikkerhedsudstyr og regler, udarbejder undervisningsmaterialer til skolerne og udvikler kampagner.

Høj fart er især et problem i kombination med, at der på landevejene er krydsende trafik fra sideveje, mange forskellige typer trafikanter, og at der ikke er autoværn mellem vejbanerne, som forhindrer modkørende biler i at køre frontalt sammen, forklarer Rådet for Sikker Trafik og tilføjer:

- Derfor er det afgørende, at de, der kører for stærkt på landevejene, sætter hastigheden ned på det tilladte, for det kan redde mange liv.

Annonce

Landets største

Tal fra Vejdirektoratet viser, at Midt- og Vestjyllands politikreds var den politikreds, hvor der blev dræbt flest i trafikulykker med for høj fart i perioden fra 2014 til 2019 - året 2016 er dog ikke med i tallene.

92 omkom i perioden i trafikulykker med høj fart i perioden i den midt- og vestjyske politikreds, der geografisk set er landets største politikreds.

Østjyllands politikreds skriver sig for det næsthøjeste antal trafikdræbte i perioden, nemlig 55.

- Heldigvis er et flertal af danskerne enige i, at det er uacceptabelt at køre for stærkt i landzonerne, lyder det fra rådet.


Bilisterne føler sig trygge på landevejen, og man kan blive lullet ind i en fortælling om, at det plejer at gå godt at køre lidt for stærkt.

Michelle Laviolettte, seniorprojektleder


En undersøgelse foretaget af Epinion i 2020 for Rådet for Sikker Trafik viser, at tre ud af fire bilister mener, at det ikke er acceptabelt at køre 100 kilometer i timen på landevejsstrækninger, hvor hastighedsgrænsen er 80 kilometer i timen.

- Det er positivt, at så mange tager afstand fra at overskride hastighedsgrænsen, men alligevel sigtede politiet på én enkelt uge i januar omkring 9600 bilister for at køre for stærkt, siger Michelle Laviolettte, der er seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

-  Bilisterne føler sig trygge på landevejen, og man kan blive lullet ind i en fortælling om, at det plejer at gå godt at køre lidt for stærkt. Men fysikkens love kan man ikke ophæve, så sker der noget uforudset, har hastigheden helt afgørende betydning for, om det ender med en ulykke, tilføjer hun.

Så mange omkom i trafikken

Dræbte i ulykker med for høj fart fordelt på politikredse i perioden 2014-2019 (dog er 2016 undtaget).

Bornholm: 4 

Fyn: 36

Københavns Vestegn: 16 

København: 14

Midt- og Vestjylland: 92

Midt- og Vestsjælland: 22

Nordjylland: 37

Nordsjælland: 26

Syd- og Sønderjylland: 31

Sydsjælland og Lolland-Falster: 28

Sydøstjylland: 40

Østjylland: 55 

I alt: 401

Annonce

Holstebro er ikke med

I øjeblikket sætter Rådet for Sikker Trafik og 75 af landets kommuner fokus på problemet med en landsdækkende kampagne, der skal få flere til at overholde fartgrænserne.

- Holstebro Kommune er ikke med i kampagnen, oplyser Michelle Laviolette .

De kommunerne, der deltager i kampagnen, sørger for at sætte plakater op i vejkanten. Plakaterne minder bilisterne om at tjekke deres hastighed på veje, hvor der ofte bliver kørt for stærkt.

Erfaringer fra tidligere kampagner viser, at når bilisterne bliver mindet om at holde øje med deres fart, så sænker et flertal af de bilister, der kører for stærkt, hastigheden.

- De fleste bilister vil heldigvis gerne gøre det rigtige og overholde hastighedsgrænserne. Derfor har det en effekt, når bilisterne ser en vejkantplakat og bliver mindet om at tjekke deres hastighed. Nogle gange er det enkle tiltag som en vejkantplakat, der har en effekt i den virkelige verden, siger Michelle Laviolette.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Vi slubrer rekordmeget saft i os

Holstebro Onsdag

Jeg er så glad for min cykel

Annonce