Annonce
Holstebro Onsdag

Når eleverne ikke må komme til efterskolen, kommer efterskolelærerne til dem

Thea Fønsskov Berthelsen spiller bingo med sin efterskole, Hardsyssel Efterskole, i coronanedlukningen
Eleverne på Hardsyssel Efterskole, der er hjemsendte, fik sig en overraskelse, da skolen arrangerede bingo med fysisk fremmøde fra lærerne.

Holstebro: 15-årige Thea Fønsskov Berthelsen har sat sig klar foran computerskærmen ved spisebordet hjemme hos sin mor og far i Holstebro. Hun må sidde nede for enden, for midten af bordet er optaget af familiens seneste corona-beskæftigelse, et puslespil, der skal få timerne, der normalt ville blive brugt på sociale aktiviteter udenfor hjemmet, til at gå.

I Theas tilfælde ville de mange timer blive brugt på Hardsyssel Efterskole ved Vejrum i Struer, hvor hun går i 9. klasse. Siden 18. december har hun og hendes skolekammerater dog været sendt hjem på grund af Covid-19. Det er anden gang Thea oplever det. Hun var også elev på Hardsyssel Efterskole sidste år, og hun er ved at være godt træt af corona.

- Det er uvisheden, der er det værste. Det med ikke at vide, hvornår vi kan komme tilbage, siger hun med et træt blik på skærmen.

Annonce

Ikke det samme

Hendes klassekammerater er begyndt at tikke ind på Google Meet, som er det, skolen bruger som virtuelt undervisningslokale, nu eleverne ikke må være sammen i klasselokalet.

Thea valgte at komme på efterskole allerede i 8. klasse, da hun havde brug for luftforandring og for at udfordre sig selv.

- Og jeg ville gerne være et sted, hvor der var fokus på det sociale, og hvor man havde et tæt bånd med lærerne, og det har man på Hardsyssel, tilføjer hun.

På en efterskole bliver man lynhurtigt tæt med en masse mennesker, forklarer hun. Man sover sammen, spiser sammen, har undervisning sammen og bruger alle sine timer udenfor klasselokalet sammen. Der er et helt specielt bånd. Derfor var det mærkeligt, men også lidt spændende, da Covid-19 kom til Danmark i marts 2020, og eleverne fik at vide, at de skulle hjem til deres forældre på fuld tid i to uger.

- Men så blev det jo til fire uger, så seks uger... Jeg tror først, vi kom tilbage i maj, og så var der jo ikke meget tilbage af skoleåret, pointerer Thea.

Da eleverne kom tilbage, var det stadig med nogle restriktioner, som også er gået over i det nye skoleår. Alle elever er med i en familiegruppe på omkring 30, som de eksempelvis må kramme og være tæt på. Alle andre skal de holde mindst to meters afstand til. Og så den evindelige sprit, der skal smøres ind i hænderne flere gange om dagen.

- Hardsyssel er heldigvis en ret stor efterskole, så det er ikke så svært at holde afstand. Jeg synes også, at der kommer et andet slags fællesskab, netop fordi der er nogle restriktioner, vi skal overholde. Så efterskolefølelsen er der stadig, det er bare på en lidt anden måde, siger Thea.

I december blev eleverne så sendt hjem igen op til juleferien, og der er ikke udsigt til, at de kommer tilbage lige foreløbig. Derfor har skolen bedt alle elever om at logge på Google Meet denne onsdag aften til en omgang virtuel bingo.

Thea Fønsskov Berthelsen spiller bingo med sin efterskole, Hardsyssel Efterskole, i coronanedlukningen

- Jeg synes skolen gør meget for at opretholde fællesskabsfølelsen, og det er fedt. Man kan altid ringe til lærerne eller forstanderen, men virtuel undervisning er bare ikke det samme, og jeg har brug for bingo i virkeligheden, ikke foran en skærm, sukker Thea, da to lærere toner frem på skærmen og sætter i gang.

Der skulle dog ikke gå mere end få minutter, før netop det ønske gik i opfyldelse.

Annonce

Ud til eleverne

- Det er rigtig svært at drive efterskole, efter klokken har ringet ud, når vi ikke kan være sammen med eleverne og få det der efterskolefællesskab på samme måde. Vi forsøger at gøre, hvad vi kan for at inddrage eleverne og engagere dem i deres efterskoleliv, selvom det lige nu må foregå derhjemme, siger Jonas Langborg Hejsel, der er forstander på Hardsyssel Efterskole.

Han fortæller, at det var to lærere, der fik idéen til en bingo-aften, hvor eleverne fulgte med over skærmen, men hvor bingo-tallene skulle findes i løbet aftenen ved hjælp af lærere, der fysisk kørte ud til elever. Selvfølgelig både med mundbind og passende afstand. Eleverne, der fik besøg fra skolen, skulle eksempelvis udføre opgaver som: "Hvor mange sprællemænd kan man lave på 30 sekunder?" og "Hvor mange pebernødder kan man have i munden på én gang?". På skærmen kunne deres kammerater så få resultatet og notere på deres egne bingoplader.

- Vi bragte idéen op på et lærermøde, og faktisk var alle lærerne med på at køre ud til en elev eller to, så det var rigtig fedt, siger Jonas Langborg Hejsel.

Cirka 75 elever fulgte med i aftenens begivenhed, der varede halvanden times tid.


Jeg er vant til stort set aldrig at sidde på mit værelse, for der er altid noget man kan lave og venner man kan være sammen med. Nu ser jeg kun min familie, og kan næsten kun sidde på mit værelse

Thea Fønsskov Bertelsen


- Efterskoletiden er en tid, hvor eleverne lærer hinanden og sig selv at kende, fordi de spejler sig i hinanden, og det er vigtigt, at de føler de stadig er en del af et stort sammenhold. Derfor er det fedt med lærere, der får den slags idéer. På den her måde kan eleverne forhåbentlig føle, at de også er en del af noget, når de sidder derhjemme om aftenen, siger Jonas Langborg Hejsel.

Eleverne havde kun fået at vide, at der var bingo, ikke at de ville få besøg af lærerne, så det var en glædelig overraskelse.

- Eiij! udbryder Thea med et stort smil, da den første elev får besøg.

- Ej hvor vildt! Kommer de rundt til os allesammen? spurgte hun begejstret.

Næsten. Mange af eleverne, der bor i nærområdet, fik besøg, og det gjaldt også Thea, hvor læreren Jørgen Bendtsen stak hovedet ind med mobilen oppe, så eleverne kunne følge med på skærmen. Thea skulle svare på, hvor gammel familiens hund Buddy var og hvor mange liter is, der var i fryseren, og dermed var der fundet to bingotal mere til pladen.

Annonce

Et friskt pust

Det var tydeligt at se, at efterskoleeleven Thea nød det friske pust fra skolen og muligheden for at være sammen med kammeraterne, omend stadig virtuelt, så på en anden virtuel måde end normalt.

- Hvor er de søde. Det er så godt tænkt, siger hun med et smil, mens hun følger med i bingotallene.

- Det er rart, for man bliver virkelig mindet om det her fællesskab, som vi trods alt har, selvom det hele er lidt anderledes lige nu, og der er noget menneskelig kontakt, tilføjer hun.

Og det friske pust var der brug for, for at gå på efterskole i et pandemi-år er ikke nemt, uanset om man går på en skole, der prøver at gøre det lettere eller ej.

- Uanset hvad andre tror, så har vi jo ikke lyst til at blive sendt hjem. Jeg vil vildt gerne tilbage til min efterskole, min undervisning og mine venner, og det vil de også. Vi synes heller ikke det her er fedt. Tiden går enormt langsomt. Jeg er vant til stort set aldrig at sidde på mit værelse, for der er altid noget man kan lave og venner man kan være sammen med. Nu ser jeg kun min familie, og kan næsten kun sidde på mit værelse, siger Thea.

Annonce

Det vigtige sammenhold

Hun er heller ikke sammen med vennerne fra efterskolen efter skoletid lige nu, da hun betegner sig selv som "corona-bange". Allerhøjst ser hun folk til en gåtur udenfor. Med afstand.

Hos Hardsyssel forlyder det, at de har fokus på problematikken, og at de derfor vil skrue op for sociale arrangementer som virtuel bingo, så længe eleverne skal være derhjemme.

- Det er med til at fastholde, at vi har noget sammen, og det er vigtigt for eleverne at føle. Det er synd for dem, at de ikke er sammen. Restriktionerne kan de godt leve med, og de er gode til at overholde dem, men det er synd, at de ikke får det fulde fællesskab og muligheden for et klap på skulderen. Derfor vil vi blive ved med at prøve at fange eleverne der, hvor de er, siger Jonas Langborg Hejsel.

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Restaurants usædvanlige etårs-dag fejres med sekscifret investering: - Vi har kun haft åbent én uge, hvor vi selv kunne få lov til at bestemme

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

15 tegn på forår

Holstebro Onsdag

Tandlæge vender hjem

Annonce