Annonce
Holstebro Onsdag

Når far siger, at pommes frites er en grøntsag

Klummeskribenten Trine Petersen med et par af de højtlæsningsbøger, som både begejstrer højtlæseren og lytteren. Pressebillede
Når bøger leger på grænsen af, hvad der er korrekt, slår mange børn ørerne ud, og i klummeskribentens øjne fungerer netop den type bøger, der bevæger sig på den grænse, formidabelt som højtlæsning.
Annonce

Holstebro: De fleste børn har hørt den med, at pommes frites IKKE kan tælles med som en grøntsag.

Derfor blev øjnene store på min tiårige søn, da jeg læste ”Sallys fars fede ferie” højt for ham forleden aften.

I bogen slår Sallys far helt fast over for den skeptiske, fornuftige Sally, at pommes frites skal regnes med som grøntsager, da de jo er lavet af kartofler, og at hans tallerken derfor er fyldt med grøntsager.

Når bøger på denne måde leger på grænsen af, hvad der er korrekt, slår mange børn ørerne ud, og i mine øjne fungerer netop denne type bøger formidabelt som højtlæsning. Samtidig morer bøgerne ofte den, der læser højt, for det er befriende at bevæge sig i det politisk ukorrekte univers, men også fordi børnene forbløffes, griner højt og føler sig klogere end de voksne.

De andre bøger om ”Sallys far” formår på samme vis at fange både højtlæser og lytter. Bøgerne er skrevet af Thomas Brunstrøm og er illustreret af Thorbjørn Christensen, der med billederne karikerer historiens medvirkende, så mundvigene igen og igen trækker sig opad.

Eksempelvis ses tydeligt farens strittende rygmanke på tegningerne – en detalje som min tiårige fanger og griner ad. Han fanger dog ikke humoren i farens gennemgående påklædning, der består af forskellige ”heavy metal” T-shirts med tekster a la: ”Hell beast – beast out of hell Tour 1995”. Hvilken herlig humor for den højtlæsende voksne, der føler sig befriende ramt.

Bøgerne om Anton, Mor og Pappa Pizza skrevet af Lars Daneskov og med titler som ”Tro, håb og gorgonzola”, ”Smørhår og duksedrenge” eller ”Tøselus og vinkeflæsk” formår også at underholde både højtlæser og lytter, og det er så tilpas skørt til, at man hurtigt overgiver sig til latteren og Antons univers.

Min knægt er ti år og jeg er bange for hans lyst til højtlæsning snart går ind i sidste kapitel. Heldigvis bugner hylderne af gode højtlæsningsbøger, og jeg bliver ved med at præsentere ham for historierne, så længe han orker. Det næste bliver at finde den bog, vi alle fire skal høre i bilen på vej til skiferie, men det er ikke problemfrit, for hvilken bog gider den tiårige høre sammen med sin pubertetsramte storesøster, den aldrig læsende far og den altid læsende mor?

Jeg spurgte børnebibliotekaren og fik følgende bud:

Hvad med Bjarne Reuters bøger om Bertram? Hør for eksempel ”Kidnapning”, ”Ridder af skraldespanden”, ”Rent guld i posen” eller ”Den skæggede dame”. De er på eReolen og kan downloades til telefon eller iPad, så I kan lytte, selvom I er offline.

God læse – og lyttelyst.

Bonusoplysning: Forfatteren bag Sallys far-bøgerne, Thomas Brunstrøm, kan du møde på Holstebro Bibliotek på en særlig dag, nemlig fars dag 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Nordens Lund blev indviet

Annonce