Annonce
Holstebro Onsdag

Nanna stiller op til byrådsvalget: Hun vil ikke miste retten til at brokke sig

- Den tryghed, vi har købt og betalt for med vores skat er helt unik, mener Nanna Holmgaard Andersen, der her er på vej op ad grusvejen ved hjemmet på Torupvej. Foto: Morten Stricker
46-årige Nanna Holmgaard Andersen, der bor ude på landet ved Sønder Nissum, gik i sommer aktivt ind i politik. Solidaritet er det ord, der bedst beskriver hendes engagement i Enhedslisten.

Sønder Nissum: Det er endnu aldrig lykkedes Enhedslisten at få valgt en repræsentant ind i byrådet i Holstebro.

Om det lykkes ved valget den 16. november, ville den politiske analytiker nok ikke satse det helt store beløb på, men det tager ikke kampgejsten fra 46-årige Nanna Holmgaard Andersen, der står som nummer fem på liste Ø - nederst på Enhedslistens valgliste til byrådsvalget i Holstebro.

- Vi kan jo alle brokke os, men hvis man ikke melder sig under fanerne, risikerer man at miste retten til at brokke sig, siger hun som en forklaring på, at hun før sommerferien både over for sig selv og alle andre bekendte politisk kulør ved at melde sig ind i Enhedslisten i Holstebro/Struer/Lemvig.

Annonce

- Jeg har altid ligget ude på venstrefløjen og har stemt på Enhedslisten, SF og en enkelt gang på Alternativet, siger byrådskandidaten, der har inviteret indenfor i sit og familiens hus ude på landet på Torupvej ved Sønder Nissum - i grænselandet ud mod Ringkøbing-Skjern Kommune.

Her bor hun i det gamle hus, der - i hvert fald hvis man skal tro inskriptionen i en af munkestenene - er fra 1640, men i løbet af årene er huset blevet næsten revet ned og bygget op igen. Familien har boet der siden 2009 og er nu i fuld gang med at indrette en stue på første sal i den gamle staldbygning.

- Når vi er færdige med den ombygning, er vi færdige med at renovere. Tror jeg da nok, siger hun med et smil, efter at hun har sat sig ved bordet i køkken-alrummet - et spisebord, der har masser af patina efter at have tjent som bord i hobbylokale, og stolene omkring spisebordet er købt på Den Blå Avis.

Den sorte samvittighed

Nanna og hendes familie, der tæller manden, Mads Thomsen, og de tre børn, Jakob på 16, Johanne på 14 og Mikkel på 9 år, forsøger nemlig at leve så grønt og bæredygtigt som muligt ved at købe genbrugsmøbler- og tøj og ved at sortere affaldet bedst muligt. Selv om hun af og til synes, det er svært.

- Det er også derfor, det gør så ondt på mig, at jeg har 70 kilometer til arbejdet, siger Nanna, der arbejder i den administrative afdeling af Aarhus Universitet i Herning, hvor hun blandt andet booker eksaminer.

- Derfor er vi også nødt til fra politisk side at skabe nogle rammer for, hvordan vi kan gøre det rigtige, når det for eksempel gælder miljøet, og her er jeg ikke meget for at bruge tvang og straf, siger hun om sin sorte samvittighed over den lange vej til og fra arbejde.

- Men jeg kører sammen en kollega, så ofte det kan lade sig gøre, tilføjer hun.

Hendes mand har sin arbejdsplads i Odense, hvor han arbejder med it-løsninger, men han er også ude at besøge virksomheder, så det er ikke hver dag, turen går til Fyn.

- Vi har overvejet at flytte, men vi bor så godt her - tæt på naturen, siger Nanna og fortæller, at det i sin tid var hendes svigerforældre, der købte huset ude på landet, som hun og dengang kæreste - nu mand - lånte.

- Det giver en følelse af ro at være her, og man falder helt ned, siger hun om baggrunden for, at parret valgte at købe huset.

Køkkenhaven er et forsøg på at være mere selvforsynende. For Nanna Holmgaard Andersen er det en fast beskæftigelse at pille larver af kålen. - Men jeg kan ikke nænne at slå dem ihjel, så jeg samler dem sammen og slipper dem fri ude på marken, fortæller hun. Foto: Morten Stricker
Annonce

Den største drivkraft

Nanna er født i Sparkær i Midtjylland og voksede op i en familie, hvor mor var hjemmegående, og far var murer, indtil han ikke kunne holde til jobbet længere. Han blev omskolet og fik job på B&O.

Hun tror på, at hun fik sin politiske indstilling og værdier ind med modermælken - det overraskede i hvert ikke forældrene, da hun for nylig fortalte dem, at hun havde meldt sig ind i Enhedslisten og sagt ja til at stille op til byrådsvalget for partiet.

Hvis hun skulle beskrive sin motivation for at stille op med ét ord, ville det være:

Solidaritet.

- Det er min største drivkraft, siger Nanna, der altså er drevet af en grundlæggende fællesskabsfølelse.

Nanna er cand.mag i russisk og tjekkisk - interessen kom i gymnasiet, da hun ville slippe for tysk og derfor valgte russisk. I tre år har hun boet og arbejdet i Tjekkiet. Hun arbejdede hos  Grene i Skjern, da finanskrisen ramte, og hun mistede jobbet. Hun valgte derfor at tage lærer-uddannelsen på merit og har blandt andet undervist på skolerne i Ulfborg og Staby.

- Men det er hårdt at være lærer, når man bekymrer sig om børnene og ved, hvad de har brug for, men ikke kan levere det, siger Nanna, der gik ned med stress.

Efter sygdomsperioden fik hun i december 2015 foden inden for som studievejleder i Herning i et barselsvikariat og fortsatte derfra.

Nederst på listen

Op til kommunalvalget den 16. november stiller ugeavisen skarpt på nogle af de mindre kendte kandidater til byrådet.

Ikke spidskandidaterne, eller dem, som allerede er velkendte ansigter i bybilledet, men dem, der står nederst på listen.

I denne uge kan du læse om Nanna Holmgaard Andersen, der stiller op for Enhedslisten.

Annonce

Ind i politik med hjertet

Hendes politiske hjerte banker derfor især for at give børn et bedre skoleliv. Det ser hun som en god investering for samfundet. Hun så gerne, at de små skoler i kommunen blev sat fri for de stordriftsfordele, som skolevæsenet efter hendes mening kører alt for stramt efter.

Hvor der skal spares for at finde flere penge til skolerne, har hun ikke et entydigt svar på.

- Jeg går ind i politik med hjertet - den økonomiske side af, hvordan en kommune drives, ved jeg ikke nok om, og jeg skal først til at sætte mig ind i det, svarer hun, men peger på, at hun personligt ikke havde noget imod at skrue lidt op for skatten.

Før ferien blev Nanna spurgt, om hun ville stille op, og efter en betænkningstid sagde hun ja og meldte sig ind i partiet. Det var Frederik Madsen, der er kontaktperson for Enhedslisten i det vestjyske, og som hun arbejdet sammen med på en skole, der overtalte hende.

- Han vidste åbenbart, før jeg selv gjorde, at jeg hører hjemme i Enhedslisten, konstaterer hun med et smil.

Inden hun sagde ja, gjorde hun sig overvejelser om, hun havde tid til det politiske arbejde.

- Det var tiden, der var min bekymring. Det går jo ikke, at man vælter ind i politik for at hjælpe andre, hvis man så svigter sine egne børn, forklarer Nanna, der ikke ser ikke sig selv som listefyld.

Det var tiden, der var min bekymring. Det går jo ikke at man vælter ind i politik for at hjælpe andre, hvis man så svigter sine egne børn.

Nanna Holmgaard Andersen, byrådskandidat for Enhedslisten

- Jeg er bare én blandt andre kandidater, fastslår hun.

På spørgsmålet om hun tror på, at hun har en reel chance for at bliver valgt, lyder svaret fra kandidaten.

- Nej, det er nok lidt langt ude at tro på, at jeg bliver valgt - det ville nok gå over i kategorien naivt, hvis jeg troede på det, men jeg håber på, at jeg kan være en god support for mine partifæller.

- Det er lidt trygt ikke at stå forrest, mener Nanna Holmgaard Andersen om sin placering som rosinen i pølseenden på sit partis liste. Hun er nemlig nybegynder i lokalpolitik, men klar på at suge læring til sig. Foto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Børnebilletter, loppemarked og krybdyr i center

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Præst og direktør holder foredrag om ny hospitalskirke

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Erling elsker en sport, som færre og færre dyrker: - Jeg holder på, at alle stress-ramte burde prøve det her

Holstebro Onsdag

Svend Åge mødte sine gamle soldaterkammerater med komiker i spidsen og TV-hold i ryggen: - Det var vildt sjovt

Holstebro Onsdag

Bestseller som teater i Musikteatret

Holstebro Onsdag

Slut efterårsferien af med en teaterkoncert

Holstebro Onsdag

Nanna stiller op til byrådsvalget: Hun vil ikke miste retten til at brokke sig

Holstebro Onsdag

77-årig blomsterkunstner pynter hele herregården selv

Holstebro Onsdag

- Et efterskoleophold er en gave, man giver til sine børn

Holstebro Onsdag

Selvfølgelig skal jeg stemme - men på hvem?

Holstebro Onsdag

Cirkus rykker ind i hallen med forestilling

Holstebro Onsdag

Genbrugsmarked i Plexus

Holstebro Onsdag

30 kunstnere og kunsthåndværker udstiller i Skave

Holstebro Onsdag

Fem dages street food-festival i efterårsferien

Holstebro Onsdag

Forening sætter pris på renovering af byens ældste og mindste hus

Holstebro Onsdag

Håbet er at skabe en verdensmålsdag med folkemøde-stemning

Holstebro Onsdag

Vinderup-virksomhed jubler: Bedste regnskab i alle år

Holstebro Onsdag

Koncert med et af de største 80'er-band i Danmark

Holstebro Onsdag

Tidligere coronaramt kor er tilbage

Holstebro Onsdag

Operatør har installeret flere ladestandere til elbiler i Holstebro end i Aalborg

Holstebro Onsdag

Knap 1000 medlemmer på ét døgn: Filmklub fejrer overvældende interesse med en workshop

Holstebro Onsdag

Ny købmandsbutik kræver, at byens borgere bliver medejere

Holstebro Onsdag

Tjek din telefon og gem dit NemID: Det skal du vide om MitID

Annonce