Annonce
Holstebro Onsdag

Naturstald højner kvaliteten

Forstander Ebbe Larsen foran stalden og driftsleder samt produktudvikler på Møltrup Optagelseshjem, Per Hald, er stolte over, at de med Naturstalden har bragt medicinforbruget til grisene ned på et minimum. For kun syge grise medicineres i dag. Pressebilleder
Medicin til grise er nedbragt til minimum på Møltrup Optagelseshjem
Annonce

VILDBJERG: Inden for de seneste tre år har Møltrup Optagelseshjem været i stand til at nedsætte forbruget af den medicin, der anvendes til bekæmpelse af sygdomme blandt gårdens grise betragteligt. Og det skyldes i høj grad grisenes levevis i den Naturstald, hjemmet etablerede i 2016.

- Naturligvis giver vi syge grise medicin, men der ud over bruger vi ikke medicin til grisene, siger driftsleder og produktudvikler på Møltrup Optagelseshjem, Per Hald.

Såvel forstanderen på Møltrup Optagelseshjem som Per Hald er sikre på, at det lavere medicinforbrug skyldes Naturstalden. For selv om grisene går i lukkede stier, er der alligevel tale om ægte frilandsgrise. Og de betegner den tre år gamle Naturstald som en succes

- Grisene fødes på marken hos landmand Karsten Bjerre i Sørvad, og når de efter afvænning kommer her, fortsætter de deres levevis i ”den frie natur”. For i Naturstalden har de såvel en hule at søge ind i, når de skal sove, eller det er koldt, og et roderum, hvor de kan udfolde deres natur med at gå og rode i ”jorden”, siger Ebbe Larsen.

For tre år siden byggede Møltrup Optagelseshjem som de første landet denne Naturstald, og den har vist sig at være en succes.
Annonce

En fejl blev til nyt projekt

Ideen til Naturstalden opstod, da man for fire til fem år siden stod med det problem, at man ikke kunne levere grisekød nok til Herregårdens Madbutik, der var etableret i 2010. For idéen med madbutikken var og er, et man kun skal bruge egenproduceret kød i fremstillingen af slagtevarer.

Optagelseshjemmet søgte derfor Herning Kommune om tilladelse til at øge antallet af de frilandsgrise, man brugte i produktionen i madbutikken. Men det blev til et afslag. For på grund af en regnefejl hos kommunen havde Møltrup Optagelseshjem allerede tilladelse til at producere flere grise, end gårdens areal berettiget til.

- På gården havde vi et område med beton lige uden for stalden. Her begyndte vi at eksperimentere med og opsamle data for, om vi kunne opbygge et scenarie lig en naturlig mark, hvor grisene kunne gå og rode i jorden og samtidig have en hule at søge ind i, siger Ebbe Larsen.

I udviklingsarbejdet fik hjemmet hjælp af rådgivningscentret Heden og Fjorden, og det resulterede i, at man i 2016 kunne begynde på opførelsen af Naturstalden. Den skulle bygges på naboejendommen, som Optagelseshjemmet købte af Else og Niels Andersen.

I ordet frilandsgrise ligger det, at grisene konstant skal opholde sig i det fri. Derfor går de på betongulve, der i deres ”huler” er isoleret, mens det foran hulerne er med spalter, så dyrenes naturlige efterladenskaber kan ledes over i en gylletank. Endelig har de et ”legeområde”, hvor der til stadighed tilføres materialer, som grisene kan gå og rode i samt æde.

Annonce

Varmen ikke et problem

Over grisenes stier er der trukket en stor, hvid presenning, der blandt andet skal beskytte grisene mod såvel varmen fra solen og solskoldning.

- Hvordan gik det med varmen i 2018?

- Den var ikke noget problem. Værre er det, når det om vinteren blæser og er koldt. For grisene kan ikke tåle træk. Derfor giver vi, når det er rigtig slemt, grisene et ekstra lag halm, og lukker hulerne omtrent af, så de er afskærmet og kan holde varmen, men det er kun i nødsituationer, vi gør det, siger Per Hald, som slår fast, at Naturstalden gennem de tre år har vist sig at være et godt system, der giver grisene optimale levevilkår.

Derfor har der da også været stor interesse for projektet, ligesom rådgivere, der har set stalden, er imponeret over den.

Annonce

Også kød til Sjælland

I Naturstalden tager det to en halv måned at opdrætte grisene fra smågrise til de er slagtefærdige, og der opdrættes i alt 1100 slagtegrise om året.

- Hvordan er interessen for kødet fra grisene både med hensyn til smagen og afsætningen?

- Den er stor. Vi afsætter først og fremmest kødet i vore egne forretninger, hvilket vil sige Herregårdens Madbutik, de to caféer i Vildbjerg og Aulum samt Den rullende Madbutik, som blandt andet kommer til Herning, Engesvang og Bording. Desuden leverer vi til Spar-købmanden i Ørnhøj, og i det omfang, vi har mulighed for det, leverer vi også til et supermarked på Sjælland, siger forstander Ebbe Larsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Jagten på kalken

Holstebro Onsdag

Idrætsrådet holder årsmøde

Annonce