Annonce
Holstebro Onsdag

Nej, jeg vil ikke have gaver

Denne uges klummeskribent er journalist Stine Kjærside. Foto: Johan Gadegaard.

Lad os bare lige slå noget fast med helt enormt store søm fra begyndelsen: Jeg elsker jul. Mens jeg skriver denne klumme, er vi blot i starten af november, og jeg er allerede begyndt på julebagning- og musik.

Men hvis der er noget ved julen, der efterhånden kan volde mig flere problemer end glæder, så er det gaverne.

Jeg kommer fra en familie, hvor vi generelt går meget op i jul, og hvor julen koster mange penge - også i form af mange gaver. Men jo ældre og jo mere miljøbevidst jeg er blevet, jo mindre betyder gaverne for mig.

Annonce

Og jo mere er det gået op for mig, at gaver slet ikke er en venlig gestus. Det er et socialt krav underlagt skrappe regler. Og det gælder ikke kun til jul, men alle former for lejligheder for eksempel værtindegaver og bryllupper. Da min kæreste og jeg bekendtgjorde over for familie og venner, at vi ikke ønsker os gaver til vores kommende bryllup, men bare gerne vil have, at folk vil bruge deres tid på at fejre os, var der mange, der måbede lidt.

- Men vi vel gerne give jer en gave, hvis vi har lyst, ikke?, lød kommentaren oftest.

Og det er her, de ellers så dejlige gaver kan volde problemer. For nej, helst ikke. Når vi frabeder os gaver, så er det, fordi der ikke er nogen ting, vi mangler. Der er ikke noget, vi har brug for. Det vil sige, at alle ting, vi alligevel vælger at hale ind i vores bolig, er spild og overforbrug.

Når vi frabeder os gaver, så er det, fordi der ikke er nogen ting, vi mangler.

Jeg er med på, at der også ligger masser af kærlighed i det, at nogen har brugt tid på at finde en gave, som, de tror, er lige noget for mig. Men jeg synes, det er en mærkelig tradition, at vi på den måde sætter vores venner og familie i gæld, hvis vi inviterer dem til noget. En uskrevet regel, der siger, at hvis jeg inviterer dig på middag eller til fest, så skal du komme med en slags betaling i form af en gave. Det er jo mine venner, bekendte og familiemedlemmer - hvorfor skal jeg sættes i gæld til dem og omvendt? Vi kunne jo også bare mødes og hygge sammen, og så være ligeglad med, hvem der har lavet maden og købt vinen. Fordi vi er venner, og det er det, der betyder noget.

Folk synes som oftest, at det er uhøfligt, når jeg siger det. For det ligger bare i vores gener, at vi skal give gaver til alle mulige lejligheder. Men jeg synes, at den største gave, man kan give et andet menneske, er ens tid. For tid er det eneste, vi ikke kan købe os til mere af. Tænk, at folk vil bruge en hel lørdag på at fejre vores bryllup med alle de ting, de ellers kunne foretage sig i løbet af en weekend. Og tænk, at min mor gider stå i køkkenet en hel dag, for at vi alle kan få en dejlig juleaften sammen. Sikke en gave!

Jeg synes til gengæld, det er langt mere uhøfligt at tage imod en uønsket gave, som folk har brugt tid på at finde og penge på at købe, som så ender bagerst i skabet uden nogensinde at blive brugt. Bare for at være høflig. Så kan man da tale om overforbrug og spild. Og så skal jeg ovenikøbet sige pænt tak.

Derfor går vi også rimelig krakilsk efter ønskesedler i min familie - selvom det i andre familier anses som værende forkælet, og hvor ønskesedlerne er omdøbt til bestillingssedler. Sådan ser jeg det ikke. Jeg ser det som en mulighed for at undgå at sætte modtageren i en akavet situation, hvor de skal vælge mellem enten at bede om en kvittering eller selv bruge tid på at bytte gaven til noget andet.

Vi giver stadig gaver i min familie og også stadig langt flere, end vi har brug for. Men i år har min søster og jeg aftalt, at vi laver hjemmelavede gaver til hinanden. Det er da et skridt på vejen. Og hvis jeg ikke bryder mig om gaven fra hende, så har jeg ladet mig fortælle, at den er spiselig. Så kan den da komme på julebordet, hvis det er.


Denne klumme er udtryk for skribentens egen mening - og afspejler ikke nødvendigvis avisens holdning.

Annonce
Holstebro Onsdag

Stormøde om nyt sangkraftcenter venter

Annonce
Holstebro Onsdag

Over 700 elever deltager i hjernens motionsdag

Annonce
Holstebro Onsdag

Brunch og besøg af forfatter

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

En musikalsk forestilling for både børn og voksne

Holstebro Onsdag

Vandretur i og omkring Sir Lyngbjerg

Holstebro Onsdag

Dyk ned i kunsten sammen med konservator

Holstebro Onsdag

Hør om oldtidens syn på rummet

Holstebro Onsdag

Actionfyldt teaterstykke på Odin Teatret

Holstebro Onsdag

Provst fortæller om roman

Holstebro Onsdag

Gartneren har udpeget sit yndlingssted

Holstebro Onsdag

Holstebros eneste konsul: Jeg er det, fordi jeg ikke kan lade være

Holstebro Onsdag

Ny kirkekoncert i Idom

Holstebro Onsdag

Kyndelmisse og vintersange i kirke

Holstebro Onsdag

Lær hvordan du kan sy tøj ud af genbrugsmaterialer

Holstebro Onsdag

Efter svære år er malerbøtten vendt

Annonce