Annonce
Holstebro Onsdag

Ny sport med bat er blevet populær på rekordtid

Torsdag fik Padel Holstebro igen lov til at åbne med corona-pas. Foto: Morten Stricker.
I Holstebro er der bygget padel-baner både udendørs og indendørs. Vi besøgte Holstebro Padel, da centret den 6. maj fik lov til at åbne igen efter den lange corona-nedlukning.

Holstebro: De fleste kender tennis og badminton, og nu er danskerne ved at få øjnene op for  endnu en sportsgren, der spilles med bat, nemlig padel.

Padel - eller padeltennis, som sporten også kaldes - er en forholdsvis ny sportsgren i Danmark, men den stormer frem og er blevet populær på rekordtid.

Der er dem, der mener, at padel har potentiale til at blive en ny folkesport i Danmark.

Annonce

Banerne skyder op rundt omkring i Danmark - også i Holstebro, hvor der er åbnet et nyt center, Padel Zone, på Sletten: Man kan også spille padel på udendørsbaner hos Holstebro Tennis & Padel på Rolf Krakes Vej, og lige i nærheden på Hjaltes Vej 6 ligger Padel Holstebro, der åbnede midt i juni sidste år.

- Vi er glade for, at vi var blandt de første, der åbnede et padel-center, for nu popper centrene op alle steder, og det er jo super-fint for sporten, siger Henrik Aulum Amby Jensen, der er medejer af Sport 24.

Sammen med tre andre står han bag Holstebro Padel. De tre andre med-investorer i padel-firmaet er tømrermester Claus Ørts, Henrik Mølgaard fra Holstebro Låseteknik og Heino Holm Knudsen, der er tidligere håndboldspiller.

Henrik Aulum Amby Jensen (th.) og Henrik Mølgaard ejer Padel Holstebro sammen med Claus Ørts og Heino Holm Knudsen. Foto: Morten Stricker.

Centret har til huse i samme bygning som Sanistål - ud mod Ringvejen - og altså også tæt på tennisklubben, der også har fået øjnene op for bat-sporten og derfor har etableret udendørsbaner.

- At vi ligger lige i nærheden af hinanden, ser vi kun positivt på - så kan vi supplere hinanden, siger Henrik Amby og forklarer at spillerne kan vælge at spille uden åben himmel i godt vejr, og trække indenfor, når det regner.

I de 850 kvadratmeter store lokaler er der indrettet tre baner, der kræver, at der er højt til loftet:

- Vi gik efter, at der skulle være mindst seks meter til loftet, men jo højere, jo bedre, og vi har fået omkring syv meters loftshøjde, fortæller Henrik, der sammen med de andre tre investorer gik efter at finde en central placering i midtbyen.


Jeg synes selv, det er megafedt at spille. Det tænder et konkurrencegen hos mig - og selvfølgelig vil man gerne vinde, men det er også et spil, som man kan hygge sig med, og så bliver man bare glad i låget af spille padel.

Henrik Aulum Amby Jensen, medindehaver af Padel Holstebro


Hygge og konkurrence

Padel spilles på en bane, der er lidt mindre end en tennisbane, og som er omringet af vægge.

- Spillet er nemt at gå til, og bolden bliver i et lukket område. Og så kan man spille padel med alle på alle niveauer, siger han som forklaring på sportens popularitet

Padel er på rekordtid blevet en populær sport. Foto: Morten Stricker.

- Jeg synes selv, det er megafedt at spille. Det tænder et konkurrencegen hos mig - og selvfølgelig vil man gerne vinde, men det er også et spil, som man kan hygge sig med, og så bliver man bare glad i låget af spille padel, mener 44-årige Henrik Amby.

Mere om padel

Padel, der tidligere blev kaldet padel tennis i Danmark, er en sport, der bedst beskrives som 50 procent af det bedste fra andre ketcher- og batsportsgrene og 50 procent sjov, adrenalin, makkerskab og hyggeligt samvær.

Sporten er let at komme i gang med og appellerer derfor til en bred gruppe af udøvere - unge, ældre, uøvede og handicappede.

Padel er en helårsaktivitet og spilles både inden- og udendørs. De fleste udendørsbaner er åbne alle dage året rundt og har monteret lys, så der kan spilles efter mørkets frembrud.

Udstyr:

Padel spilles med et bat typisk lavet af glasfiber, carbon og kulfiber. Bolden ligner en tennisbold, men er marginalt mindre og har mindre tryk.

Banen:

Padelbanen er ti gange 20 meter med et net, der deler banen på midten.

Bagvæggene og et stykke af sidevæggene er dækket af glasvægge og resten af sidevæggene og toppen af bagvæggene er dækket af metalgitter.

Glas og trådhegn bruges aktivt i spillet.

Fordele:

Nemmere og hurtigere at lære end nogen anden ketchersport.

Det kræver mindre styrke og teknik end andre sportsgrene, hvilket gør det lettere for børn og begyndere at komme i gang. Alligevel kræver det en livslang indsats at blive rigtigt god.

Padel er ikke så fysisk krævende som for eksempel badminton, squash, tennis og fodbold, hvilket i sidste ende medfører færre sportsskader.

Padel er mere skånsomt over for knæ og hofter end badminton, squash, håndbold, volley- og basketball, da underlaget er blødt kunstgræs og ikke hårdt trægulv.

Der er heller ikke direkte fysisk kontakt som i håndbold, fodbold og rugby.

Det er en social sport, da det altid spilles af fire spillere.

Padel har to til tre gange mere effektiv spilletid end mange andre ketchersportsgrene på grund af rebounds fra væggen og det faktum, at bolden stort set altid bliver på banen.

Han er gammel elite-badmintonspiller på divisionsniveau, og han har også spillet tennis.

Han lærte spillet at kende i Spanien, hvor han har en ferielejlighed, og hvor sportsgrenen har været populær i mange år.

Hans tre børn, Oliver på 16 år, Lucas på 14 og Mille på 11 år har også prøvet at spille i Spanien, og de har også taget interessen med hjem, hvor de gerne går på banen sammen med deres far.

Holstebro Padel fik en hård start, da centret et lille halvt år efter åbningen sammen med anden sport blev lukket ned på grund af corona fra den 3. december.

- Vi måtte annullere rigtigt mange bestilte tider og betale rigtig mange penge tilbage. Det var trist, konstaterer han om centret, der fungerer som pay og play, hvor man bare booker banen, betaler og spiller.

Men nu håber firkløveret bag Holstebro Padel, at der er lysere tider på vej, efter at der torsdag den 6. maj blev åbnet for indendørs sport - dog med brug af coronapas.

Mere om spillet

Padel spilles altid som double.

Spillet sættes i gang med en underhåndsserv.

Parrene skiftes til at serve for hvert parti.

Når bolden først har ramt jorden én gang, må den gerne ramme glasvæggene, der omgiver banen – også på egen banehalvdel.

Bolden må -  efter første kontakt med jorden - også ramme hegnet på modstanderens banehalvdel, men ikke på egen banehalvdel.

Bolden skal tilbage på modstanderens banehalvdel, inden den rammer jorden på egen banehalvdel anden gang.

Point:

Man får point efter samme system som i tennis ”0, 15, 30, 40, parti”. Seks partier giver et sæt, og der spilles altid bedst af tre sæt.

Der gives point til et hold, hvis:

Bolden rammer jorden på modstandernes banehalvdel mere end én gang.

Hvis en af modstanderne rammer bolden med battet mere end én gang.

Hvis bolden berører en modspiller i almindeligt spil.

Hvis bolden rammer hegnet på egen banehalvdel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Ingen er som alle andre

Holstebro Onsdag

Når mobilen motioneres

Holstebro Onsdag

Daginstitution er vild med vilje

Annonce