Annonce
Holstebro Onsdag

Nyt initiativ: Tag en kop kaffe i kirkegårdscaféen

Susanne Holzendorff Nørskov, der er medlem af menighedsrådet og formand for kirkegårdsbestyrelsen, og kirkegårdsleder Michael Smidemann har her taget en kop kaffe med ud til en af bænkene på kirkegården ved Viborgvej. Og det opfordrer de også andre til at gøre. Foto: Ninna Pirchert
Dem, der kommer på kirkegårdene for at se til gravene, får nu et tilbud om at gå ind og få en gratis kop kaffe i kapellet, hvor de kan sætte sig og mindes deres afdøde - alene eller i selskab med andre.
Annonce

Holstebro: På banegården, i bymidten og ved turistattraktionen er der ofte mulighed for at gå ind på en café for at få få sig en kop kaffe og få hvilet fødderne.

Nu er muligheden der også på kirkegårde i Holstebro.

- Vi forestiller os, at man kan gå ind og finde roen - og give sig tid til at mindes den, man har mistet. Der er også mulighed for at møde ligesindede, og måske kan der opstår venskaber blandt dem, der har det til fælles, at de har mistet en, de havde kær, fortæller Susanne Holzendorff Nørskov.

Hun er medlem af menighedsrådet i Holstebro Sogn, der omfatter Holstebro Kirke og Nørrelandskirken, og formand for kirkegårdsbestyrelsen.

Annonce

Brug for en lille snak

Sammen med kirkegårdsleder Michael Smidemann og sognepræst Erik Ladegaard har hun sat sig i spidsen for at få en gammel tanke om at etablere en kirkegårdscafé ført ud i livet. En idé, der har fået opbakning fra Nørrelandskirken.

På hverdage mellem klokken 8.15 og 15 vil der være låst op ind til Viborgvejens kapel - eller Sønderkapel, som det retteligt hedder. I et lille rum inden for til højre står der en kaffeautomat, hvor man kan trække en kop gratis kaffe, og så er tanken, at man alene eller sammen med andre kan sætte sig ind i kapellet for at mindes og for at snakke sammen, hvis man er flere. Der er også mulighed for at tage kaffen med udenfor og sætte sig på en af de bænke, der er stillet op på kirkegården.

Samme mulighed vil der fremover også være på Egekirkegården.

- Der findes dem, der har en fast rutine med at komme på kirkegården og besøge graven. Og kirkegårdscaféen er ment som et tilbud, siger kirkegårdsleder Michael Smidemann.

Han er ansvarlig for de godt 8000 aktive gravsteder, der findes på kirkegårdene - 5850 aktive gravsteder på begge sider af Viborgvej og 2400 aktive gravsteder på Egekirkegården, der ligger ude på den anden side af ringvejskrydset på Viborgvej.

- Lige som vi har åben kirke, vil vi nu også have et åbent kapel. Der er mange, der har brug for en snak, når de kommer på kirkegården, og nogle gange bruger de gartneren, der arbejder på kirkegården, til at tage en lille snak med, tilføjer han.

Det var et af de nuværende medlemmer af menighedsrådet, der for år tilbage fik idéen til kirkegårdscaféen.

Sammen med Susanne Holzendorff Nørskov har kirkegårdslederen været på en tur til Silkeborg og besøgt den kirkegårdscafé, der drives der.

Annonce

Lysglobe på vej

I Holstebro er tanken at søge frivillige, der vil være med til at bemande kirkegårdscaféen - for eksempel i et par timer fredag formiddag, og der arbejdes nu også på at få udarbejdet postkort eller en folder om kirkegårdscaféen, så budskabet kan blive spredt ud.

- Vi har ikke fundet nogle frivillige endnu, men jeg er stolt af, at vi er kommet så langt med kirkegårdscaféen. Efter at man havde opgivet tanken, har vi nu taget fat i idéen igen, siger Susanne Holzendorff Nørskov om sit makkerskab med kirkegårdslederen og præsten.

Kirkegårdsbestyrelsen har planer om at bestille en lysglobe, der skal stå i kapellet på Viborgvej. Lige for tiden venter rådet på, at kirkekunstneren Arne Haugen Sørensen skal komme med sit bud på en lysglobe - og en pris på værket.

- Tanken er, at man skal kunne tænde et lys og sætte sig ned i kapellet, mens man sender tanker til den eller dem, man har mistet, siger formanden for kirkegårdsbestyrelsen og fortæller, at det er planen, at man også skal kunne købe kirkegårdslys i caféen.

Holstebro Kirkegårde har 13 ansatte på Viborgvej, fem på Egekirkegården, tre på krematoriet samt fire administrative medarbejdere og en rengøringsmedarbejder.

Holstebro Kirkegårde passer nu også kirkegården i Vinderup, hvor der er tre fastansatte medarbejdere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Nordens Lund blev indviet

Annonce