Annonce
Holstebro Onsdag

Nyt studie: Færre kræftpatienter får tilkendt førtidspension

Nyt studie viser, at færre kræftpatienter får førtidspension i dag end for syv år siden. Faldet er især tydeligt blandt kræftpatienter yngre end 50 år. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Efter 2013 tilkendes færre kræftpatienter førtidspension - det gælder dog ikke for de socialt dårligst stillede, viser et nyt studie fra forsknings- og konsulenthuset Defactum.
Annonce

Region Midtjylland:  En stadigt stigende andel af unge førtidspensionister førte i 2013 til en reform af førtidspension og fleksjob. I de første år efter reformen blev antallet af tilkendte førtidspensioner halveret - de senere år er antallet dog begyndt at stige igen.

Den nedadgående tendens slår også igennem blandt kræftpatienter.

Det viser et nyt registerstudie fra forsknings- og konsulenthuset Defactum.

Et tidligere dansk studie baseret på tal fra 1980 til 2000 viste, at kræftpatienter havde 55 til 60 procents større risiko for at blive tilkendt førtidspension sammenlignet med danskere uden kræft.

De nye tal bekræfter, at kræftpatienter stadig har en øget risiko for førtidspensionering i forhold til danskere uden kræft, men at denne risiko er altså faldet efter reformen i 2013.

- Færre kræftpatienter får førtidspension i dag end for syv år siden. Faldet er især tydeligt blandt kræftpatienter yngre end 50 år, hvor halvt så mange tilkendes førtidspension i dag, fortæller seniorforsker Christina Malmose Stapelfeldt fra Defactum i Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

Hun fortsætter:

- Tager vi de positive briller på, er faldet jo glædeligt, hvis det betyder, at kræftpatienter har fået det bedre og deres funktionsniveau og arbejdsevne ikke er reduceret som følge af kræftsygdommen og behandlingen

Studiet giver dog ikke svar på, om kræftpatienternes arbejdsevne rent faktisk er blevet bedre.

Om det forholder sig sådan bør fremtidige undersøgelser afdække, mener Christina Malmose Stapelfeldt.

Annonce

Fokus på livskvalitet

Tidligere opsporing og behandlingsstart har de seneste ti til 20 år medført lavere dødelighed blandt kræftpatienter.

- Det er fantastisk, at flere overlever en kræftsygdom. Det fordrer naturligvis en fokusering på kræftoverleveres livskvalitet, og for mange betyder det blandt andet  muligheden for at vende tilbage til eller få muligheden for at træde ind på arbejdsmarkedet, fortæller Christina Malmose Stapelfeldt.


Arbejdsmarkedet bør kunne tilpasses borgere med nedsat arbejdsevne som følge af alvorlig sygdom som for eksempel kræft, hvis vi for alvor skal imødegå den sociale ulighed i sygelighed og sundhed.

Christina Malmose Stapelfeldt, seniorforsker.


Hun understreger, at der stadig er et stort potentiale for forbedringer for socialt dårligere stillede grupper:

- Det er ikke blandt de lavt uddannede og de små indkomstgrupper, vi ser faldet i tildelingen af førtidspensioner, men derimod blandt de højest uddannede og blandt dem med de højeste årlige indkomster. Hvilket kan tyde på, at de socialt dårligst stillede ikke har fået samme udbytte af den ellers positive danske udvikling i kræftprognose - heller ikke når det gælder funktionsniveau og arbejdsevne, forklarer seniorforskeren.

Mere om studiet

Studiet er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Scandinavian Journal of Work, Environment & Health under titlen: "Risk of being granted disability pension among incident cancer patients before and after a structural pension reform: A Danish population-based, matched cohort study".

Studiet er gennemført af Christina Malmose Stapelfeldt og Pernille Pedersen fra Defactum, Region Midtjylland i samarbejde med Maria Aagesen, Lars Herman Tang og Ann-Dorthe Zwisler fra Rehpa, Region Syddanmark samt Niels Henrik Bruun fra Aarhus Universitet, Region Midtjylland.

Christina Malmose Stapelfeldt ønsker derfor mere viden om, hvordan kræftoverlevere støttes til at få en vedvarende tilknytning til arbejdsmarkedet:

- Samarbejde mellem arbejdspladsen, egen læge og de tilgængelige rehabiliteringstilbud er vigtigt, hvis vi skal hjælpe borgere væk fra passiv forsørgelse, mener Christina Malmose Stapelfeldt, der tilføjer:

- Arbejdsmarkedet bør kunne tilpasses borgere med nedsat arbejdsevne som følge af alvorlig sygdom som for eksempel kræft, hvis vi for alvor skal imødegå den sociale ulighed i sygelighed og sundhed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Julemarked i Haderup aflyst

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce