Annonce
Holstebro Onsdag

På forkant med 870 sårbare og udsatte børn og unge i Holstebro Kommune

Projektet har primært fokus på børn og unge inden for det såkaldte almenområde, oplyser Holstebro Kommune. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Gennem tre år har Holstebro Kommune arbejdet med projektet "På Forkant", der som en tidlig, forebyggende indsats skal øge den psykiske og sociale trivsel gennem aktiviteter.

Det hjælper at være på forkant.

Det kan Holstebro Kommune konstatere med projektet "På Forkant", som kommunen gennem tre år har arbejdet med hos 870 sårbare og udsatte børn og unge.

Målet er at give øget psykisk og social trivsel via aktiviteter.

Annonce

Projektet til ti millioner kroner har været en del af Socialstyrelsens satspuljeprojekt "Investering i den tidlige og forebyggende indsats i PPR", som i Holstebro Kommune er forankret i Videncentret under Børn og Unge.

Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

Lokalt arbejdes der med 12 forskellige udviklingsindsatser, der skal hjælpe med at nedbringe mistrivsel blandt sårbare og udsatte børn og unge. Den tidlige indsats skal gøre sit til, at færre får behov for en specialiseret indsats senere i livet.

Projektets aktiviteter er fleksible og lettilgængelige indsatser, der i høj grad inddrager familien og netværket tæt på barnets hverdagsliv:

Der har i projektperioden været fokus på for eksempel støtte til forældre med børn med  adfærdsvanskeligheder, metoder til at hjælpe ængstelige børn og adgang til ekspertviden om tidligt fødte børn. Desuden er der oprettet samtalegrupper for børn, som har forældre med psykiske problemer. Der har været hjælp til børn med hjerneskade, triste og angste børn, småbørn med sprogvanskeligheder og elever med problematisk skolefravær.


Resultaterne viser, at det kan betale sig at sætte tidligt ind i dagtilbud, skole eller derhjemme og dermed undgå at igangsætte et specialiseret tilbud. Så projektet viser, at det er godt at være på forkant.

Torben Gudiksen (R), udvalgsformand


Særligt to indsatser bliver fremhævet i evalueringen: Dels rådgivning og faglig sparring til forældre og pædagoger i dagtilbud, hvor der er bekymring for barnets trivsel og udvikling. Dels et tilbud om tæt opfølgning og udvidet vejledning umiddelbart efter psykologiske vurderinger eller psykiatriske udredninger.

- Projektets evaluering og målinger indikerer, at vi i Holstebro Kommune er lykkedes rigtigt godt med at nedbringe mistrivsel i målgruppen gennem forskellige tidlige indsatser. Mange børn og unge har rykket sig i en markant positiv retning væk fra vanskeligheder til et mere "normalt" område, siger Torben Gudiksen (R), der er formand for børne- og familieudvalget.

- Resultaterne viser, at det kan betale sig at sætte tidligt ind i dagtilbud, skole eller derhjemme og dermed undgå at igangsætte et specialiseret tilbud. Så projektet viser, at det er godt at være på forkant, tilføjer udvalgsformanden.

Mere om projektet

I alt har 11 kommuner deltaget i satspuljeprojektet.

Der er indgået aftale med Socialstyrelsen om at forlænge projektet i Holstebro Kommune for enkelte aktiviteter frem til udgangen af 2021.

Forældre siger i tilbagemeldinger, at indsatser inden for hjemmets fire vægge havde særlig god og langvarig effekt. Fagpersoner fremhævede de mange fordele i hurtige og lettilgængelige indsatser, hvor der var mulighed for faglig sparring.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

En vatpind i halsen

Holstebro Onsdag

Kom ud at gå i skoven

Annonce