Annonce
Holstebro Onsdag

På jagt efter kærligheden - med en kameramand på slæb

Denne uges klumme er skrevet af Ninna Pirchert, der er redaktør for Holstebro Onsdag. Foto: Johan Gadegaard.

Jeg kan godt lide at se fjernsyn.

Og det behøver bestemt ikke at være dybdegående dokumentarprogrammer, jeg ser. Min hjerne slapper nemlig af, og jeg stresser af med at se de lettere tv-programmer.

Man behøver ikke at surfe ret meget rundt på kanalerne, før man møder et af det voksende udbud af dating-programmer, som tv-seerne præsenteres for. På de to kanaler, jeg ser mest, kører der for tiden to af slagsen, nemlig "Landmand søger kærlighed" på TV2 og "Gift ved første blik" på DR1.

Annonce

Med antallet af dating-programmer på tv-skærmen kan vi konstatere, at det åbenbart er længe siden, at jagten på kærligheden var en privat sag - i programmerne opstår der nemlig en ny form for åbenhed, når deltagerne jagter den helt store kærlighed med en kameramand på slæb.

Men hvorfor gider sådan en som mig, der lever i et fast parforhold og har gjort det i mange år, i det hele taget at bruge tid på at følge landmandens jagt på tosomheden og de par, der for første gang møder hinanden, når de står iført brudekjole og jakkesæt foran giftefogeden på rådhuset og skal sige ja til en fremmed?

Det må jo være, fordi vi seere godt kan lide at spejle os selv og vores parforhold i ganske almindelige mennesker, og fordi vi generelt er nysgerrige på andre mennesker.

Og så selvfølgelig fordi det er god underholdning.

Et endnu større spørgsmål er det for mig, hvorfor der findes nogle, der tør og vil stille op i et tv-program, som handler om noget af det mest sårbare i tilværelsen.

Som en parterapeut og psykolog på et tidspunkt har sagt det:

"Ubehaget ved at stå frem og være hjælpeløs er åbenbart mindre end ubehaget ved at være alene."

Jeg tænker også, at de deltagere, der melder sig til programmet, er drevet af håbet om at finde den store kærlighed - og så må tage det, at det er grænseoverskridende, med i købet. Deltagerne kan også have meldt sig, fordi det er en unik mulighed for at få professionelle til at finde - måske og forhåbentligt - det helt perfekte match og så oven i købet få gode råd til den svære kunst, det er at leve tæt sammen med et andet menneske.

Jeg tror så ikke altid, at deltagerne er helt klar over, hvad de har sagt ja til: Nemlig at hele familien Danmark kommer med helt ind i soveværelset, og at vi alle sammen får lov til at danne os vores helt egen mening om hver enkelt deltager - og måske oven i købet give udtryk for det både positivt og negativt.

At der er stor medie-bevågenhed om et program som "Gift ved første blik" viser sidste uges  debat, efter at DR i sidste øjeblik valgte at skære en scene ud programmet, hvor en af deltagerne kaldte lederen af Nye Borgerlige for racist.

Jeg vil gerne lige løfte en pegefinger over for dem, der kunne finde på i en kommentar på de sociale medier at nedgøre, skyde på eller kritisere den enkelte deltager, som vi jo føler, at vi kender ganske godt.

Det er helt i orden at have en negativ holdning til et andet menneske. Man behøver bare ikke hverken at sige det højt eller skrive det offentligt.

Vi skal huske på, at det jo kun er udvalgte sider af et menneske, vi får at se, og at det jo absolut også handler om, at tv-programmet skal være god underholdning.

I stedet for at pege fingre var det bedre at konstatere, at det er en flok modige mennesker, der tør stille sig frem på tv og følelsesmæssigt blotte sig - vel vidende, at det er de færreste, der finder den eneste ene med en kameramand på slæb. Ifølge Berlingske er det gennem syv sæsoner af "Gift ved første blik" kun fire par, der er blevet sammen, efter at kameramanden var gået hjem for at holde fyraften.

I stedet for at pege fingre var det bedre at konstatere, at det er en flok modige mennesker, der tør stille sig frem på tv og følelsesmæssigt blotte sig - vel vidende, at det er de færreste, der finder den eneste ene med en kameramand på slæb.

I det hele taget findes der mange modige mennesker, der tør stille sig op på tv og fortælle om dybt private ting som for eksempel deres skrantende økonomi.

Selv om det for mig og flere andre ligger uendeligt fjernt at melde sig til et realityprogram, bør vi hylde de modige mennesker, der tør vise sider af sig selv frem til alle os andre, som bare bruger deres liv som afstresning og afslapning foran tv-skærmen.

For vi skal altid huske, at det er virkelige mennesker, det handler om.

Denne klumme er udtryk for skribentens egen mening - og afspejler ikke nødvendigvis avisens holdning.

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Koordinator jubler over kommende foredrag: - Aldrig har jeg mødt et menneske med så stort et gåpåmod og livsglæde

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Kommende konfirmander fortæller om deres kirke

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Kommuneplan vedtaget efter stort engagement fra borgere

Holstebro Onsdag

Menighed og forening inviterer til kulturmøder

Holstebro Onsdag

Valgdebat om det gode børne- og ungdomsliv

Holstebro Onsdag

Russiske professorer giver koncert på Nørre Vosborg

Holstebro Onsdag

En inspiration til at søge oprigtig kærlighed

Holstebro Onsdag

Konditor: Lav dejen nu og få gudegode honninghjerter til jul

Holstebro Onsdag

Børnebilletter, loppemarked og krybdyr i center

Holstebro Onsdag

Præst og direktør holder foredrag om ny hospitalskirke

Holstebro Onsdag

Erling elsker en sport, som færre og færre dyrker: - Jeg holder på, at alle stress-ramte burde prøve det her

Holstebro Onsdag

Svend Åge mødte sine gamle soldaterkammerater med komiker i spidsen og TV-hold i ryggen: - Det var vildt sjovt

Holstebro Onsdag

Bestseller som teater i Musikteatret

Holstebro Onsdag

Slut efterårsferien af med en teaterkoncert

Holstebro Onsdag

Nanna stiller op til byrådsvalget: Hun vil ikke miste retten til at brokke sig

Holstebro Onsdag

- Et efterskoleophold er en gave, man giver til sine børn

Holstebro Onsdag

Selvfølgelig skal jeg stemme - men på hvem?

Holstebro Onsdag

77-årig blomsterkunstner pynter hele herregården selv

Holstebro Onsdag

Cirkus rykker ind i hallen med forestilling

Holstebro Onsdag

Genbrugsmarked i Plexus

Holstebro Onsdag

30 kunstnere og kunsthåndværker udstiller i Skave

Holstebro Onsdag

Fem dages street food-festival i efterårsferien

Holstebro Onsdag

Forening sætter pris på renovering af byens ældste og mindste hus

Annonce