Annonce
Holstebro Onsdag

På vej ud af rejserespiratoren: Endelig plads til ny optimisme

Peter Kjærgaard ser tilbage på den absolut sværeste periode i sine mange år i rejsebranchen. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Rejsebranchen har ligget helt underdrejet de seneste par år. Men nu er der igen tro på fremtiden, mener direktør Peter Kjærgaard fra Rejsechefen i Holstebro. Han lægger ikke skjul på, at coronpandemien slår alle tidligere kriser.

Holstebro: Telefonerne er igen begyndt at ringe på Gartnerivej hos direktør Peter Kjærgaard og de øvrige medarbejdere hos Rejsechefen. Indbakken melder ligeledes om fornyet lyst til at bestille rejser.

I 18 måneder var telefonerne nærmest døde. Medarbejderne var sendt hjem på lønkompensation eller fordeling. Og når telefonen endelig ringede, var det som regel en aflysning eller en omgang bøvl med refusion af annulleret rejse.

- Jeg har aldrig prøvet noget lignende. Coronapandemien slår alle andre kriser, vi har oplevet i rejsebranchen, Der var tale om en total nedsmeltning fra marts 2020 til 2021, hvor vi lå på på fem procent af vores normale nettoomsætning, siger Peter Kjærgaard.

Annonce


Vi har endnu ikke set, at krigen har haft den store indflydelse på folks rejselyst. Det giver nogle begrænsninger, men det kan vi leve med, hvis det ikke bliver værre

Peter Kjærgaard, direktør

Den 64-årige indehaver, der har stået i spidsen for det lokale rejsebureau i mere end 30 år, troede ellers, han havde oplevet det hele.

Men sådan var det langt fra.

- Jeg håbede og troede flere gange på i 2020 og starten af 2021, at nu var det værste overstået, men så vendte det hele tilbage med en ny coronavariant og nye nedlukninger og aflysninger. Men nu ser det heldigvis ud til, at det er vendt, og folk er igen begyndt at købe rejser. Det begyndte i efteråret med at gå den rigtige vej, og den store nedlukning omkring jul og nytår blev heldigvis ikke langvarig, siger Peter Kjærgaard.

Har du aldrig været ved at opgive?

- Nej. Men der har da været dage, hvor jeg syntes, at det har set meget sort ud, men jeg har hele tiden troet på, at det ville blive bedre. Medarbejdernes forståelse og loyalitet har været helt afgørende, så jeg har ikke været ved at kaste håndklædet i ingen. Der var jo heller ingen, der ville købe og overtage det, siger Peter Kjærgaard.

Ny start

I efteråret blev det også til en navneændring fra Holstebro RejseCenter til Rejsechefen. Nyt logo. Ny hjemmeside.

- Det var oplagt for os med en form for ny start. Vi havde brug for en fælles platform, efter at vi havde kørt med flere forskellige navne efter et mindre opkøb af et selskab i Herning. Kunderne har taget godt imod, men det kræver lige lidt tilvænning, siger Peter Kjærgaard, der glæder sig over, at det var muligt at få offentlig støtte til relanceringen midt i en besværlig periode.

At hjemmebanen er i kontorlokalerne på Gartnerivej, hvor direktøren også har sin private bopæl, er der ingen tvivl om. Men i dag sælger rejsebureauet mange rejser til foreninger, virksomheder og sportsklubber uden for Holstebro.

Der er endnu ikke normale tider hos rejseudbyderne, men det helt afgørende er, at kundernes appetit på rejser er vendt tilbage, og usikkerheden er skubbet i baggrunden.

Da krigen i Ukraine brød ud, frygtede den erfarne rejsedirektør, at det kunne blive et nyt alvorligt slag mod en i forvejen hårdt trængt branche.

- Vi har endnu ikke set, at krigen har haft den store indflydelse på folks rejselyst. Det giver nogle begrænsninger, men det kan vi leve med, hvis det ikke bliver værre, siger Peter Kjærgaard.

Han glæder sig over et nyt, stærkt samarbejde med Herning-selskabet Adventure.dk, der sælger rejser til unge eventyrlystne. I den sammenhæng står det lokale bureau for en stor del af flybillet-salget, hvilket er gået over al forventning.

Det er ikke kun navnet, der er ændret. Forretningen er også skåret til i forsøget på at bygge en solid fremtidig op.

I fremtiden vil der ikke blive solgt ret mange klassiske ferie-pakkerejser. Ferieafdelingen er lukket ned.  Det hænger sammen med, at firmaet har sagt farvel til medarbejdere med store kompetencer på det felt. Men det er heller ikke en hemmelighed, at det har været et svært område at tjene penge på på grund af mange udfordringer under coronatiden. Fortjenesten er for lille, når det ikke er hovedproduktet.

- Vi siger ikke nej til meget trofaste kunder, der beder om vores hjælp til en ferie, men vi opsøger det heller ikke selv. Vi henviser gerne til andre bureauer, siger rejsedirektøren, der vil koncentrere sig om erhvervs- sports og grupperejser.

Annonce

Dyr fornøjelse

Det er endnu for tidligt at gøre op, hvad det har kostet for direktøren at holde rejsebureauet kørende uden at fyre medarbejdere, som det er sket mange andre steder.

I de første mange måneder kostede det 200.000 kroner om måneder at holde gang i virksomheden, selv om der i den periode var lønkompensation og dækning af faste udgifter fra staten.

I løbet af 2021 blev det bedre, selv om omsætningen var markant mindre end tidligere.

- Vi kom bedre ud af 2021, end jeg havde frygtet. Vi mødte desuden meget stort forståelse hos vores mange loyale kunder. Det gælder ikke mindst sportsklubber og forbund. Det har helt klart hjulpet os i en meget svær tid, siger Peter Kjærgaard.

Men det er endnu for tidligt at gøre boet op efter coronaen. 2020 var et rædselsår, men 2021 var bedre på bundlinjen med en million kroner i overskud.

- Men der er fortsat flere hængepartier, når det gælder kompensation for pakkerejser, moms og skat. Jeg synes generelt, at branchen er blevet behandlet uanstændigt af myndighederne. Vi har stadig uafklarede sager fra sommeren 2020. Det hører ingen steder hjemme, siger indehaveren.

Men heldigvis er de mildere vinde begyndt at blæse, og det er igen blevet tid til at erstatte de medarbejdere, der valgte at sige farvel under coronaen.

Optimismen er på vej tilbage.

- I 2022 håber vi at komme på 80 procent af vores salg i forhold til 2019, og målet er 100 procent i 2023, lyder vurderingen fra rejsedirektøren, der igen har fået travlt.


Annonce
Holstebro Onsdag

Årets TTH-spiller er kåret

Annonce
Holstebro Onsdag

Brugte briller kan gøre stor gavn igen

Annonce
Holstebro Onsdag

Hun har nået pensionsalderen, men fortsætter i jobbet: - Jeg kan bare ikke lade være

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Pantdonation støtter fodboldhold for børn med særlige behov: - Fællesskabsfølelsen er ikke til at tage fejl af

Holstebro Onsdag

Byfesten i Borbjerg Hvam vender tilbage

Holstebro Onsdag

Fotoudstilling om de rodløse i vores samfund: - Jeg vil give de hjemløse en stemme og et ansigt

Holstebro Onsdag

Tag på vandet med Holstebro Surf Klub - og måske hele vejen til Thorsminde

Holstebro Onsdag

Logan og Helmig-jam: Kulturperlen skyder sommeren i gang med dobbeltkoncert i Lystanlægget

Holstebro Onsdag

Farverig udstilling på café

Holstebro Onsdag

Teater om den europæiske ligestillingsdrøm i opløsning

Holstebro Onsdag

Familiebutik har byens bedste service: Vi gør, som vi gerne selv vil behandles

Holstebro Onsdag

Sæt pris på hverdagene - dem er der nemlig flest af

Holstebro Onsdag

Nu begynder din fjernvarme at stige: - Jeg har allerede siddet med trøje og tæppe indenfor, så jeg kunne skrue ned for varmen

Holstebro Onsdag

Klager over Interflora tikker ind: - Hjælp os med at sprede budskabet

Holstebro Onsdag

Foredrag: Er der en styrke gemt i magtesløsheden?

Annonce