Annonce
Holstebro Onsdag

Par tager unikke dråber med hjem fra feriehus i vinlandet

Tanken for Birgitte og Ib Schack har aldrig været, at parret på et tidspunkt skulle leve af vinforretningen. - Så ville priserne ændre sig til det dyrere, og så tror jeg ikke på, at det vil kunne trække så mange til, forklarer Ib Schack. Fotos: Johan Gadegaard
Birgitte og Ib Schack har indrettet en vinforretning og et smagerum, som de har kaldt "Vores franske butik" i kælderen under ægteparrets hvide patriciervilla på Lægårdvej i Holstebro.
Annonce

Holstebro: - Kunsten er jo ikke at finde en god og dyr vin. Kunsten er at finde en god vin til fornuftige penge.

Den filosofi gør 56-årige Ib Schack sig til talsmand for, efter at han har budt journalisten indenfor i den gamle, hvide patriciervilla på Lægårdvej i Holstebro.

Gæster inviteres normalt ind i husets køkken eller stue, men hos Ib og hans kone, Birgitte, ligger husets hjerte i kælderen.

Her har ægteparret indrettet en hyggelig vinkælder med et stort bord, der er dækket af en voksdug med en masse korkpropper på. Her er der plads til at bænke 12 personer rundt om bordet, og i kælderen findes der masser af vin, der bare venter på at blive smagt på.

Mere om parret og butikken

"Vores Franske Butik" ligger i kælderen under parrets villa på Lægårdvej.

Birgitte og Ib er fælles om hunden og har hver to børn:

Birgitte har datteren Line på 28 år og Maja på 25 år, der venter barn til jul.

Ib har datteren Emilie på 30 år og sønnen Mads på 26 år, der i øvrigt er barchef og sommelier.

- Han er blevet smittet med den gode vin , og i det hele taget er vores børn lidt forvænte med god vin, indskyder Birgitte.

Parrets feriehus ligger i den sydfranske Languedoc-/Roussillon-region, som strækker sig langs Middelhavet mellem den spanske grænse mod sydvest og Rhônefloden mod øst, og er verdens største vinområde.

Du kan læse mere om butikken på nettet: www.voresfranskebutik.dk

Annonce

Feriehus i vinlandet

Birgitte og Ib Schack er nemlig ikke som så mange andre et par, der går op i at spille golf sammen. Parrets fælles passion er vin.

- Vi har en hobby sammen, der gør, at der altid er noget at snakke om, fortæller 54-årige Birgitte Schack, der nu også har fundet vej ned til hyggen blandt de tændte stearinlys i kælderen.

Og det er heller ikke kaffe, gæsten bydes på, men naturligvis et glas vin.

- Du skal smage vores orangevin - den er økologisk, og den anbefaler vi at drikke til risalamanden juleaften, forklarer Ib, mens han skænker gavmildt op og lader de gyldne dråber køre rundt og godt op af siderne i sit eget glas, før han nipper til dessertvinen.

Birgitte og Ib blev gift i 2011. De har begge voksne børn fra tidligere forhold. Det var Ibs hus i det sydfranske, der lagde grundstenen til "Vores franske butik", som parret har kaldt deres vinforretning.

Annonce

Ud af hamsterhjulet

Huset ligger i den lille vinlandsby, Estagel, der er placeret ved foden af Pyrenæerne tæt på den spanske grænse.

- Det begyndte med en stak sten, fortæller Ib om det lille stenhus, som han havde købt, inden han lærte Birgitte at kende.

- Hvor tit vi kommer derned? For sjældent - to til tre gange om året, siger Ib og fortæller, at drømmen er at opholde sig halvdelen af året i Danmark, og i den halvdel af året, hvor det regner, sner og er trist i herhjemme, at bo i Frankrig.

Men det må vente, til de "kommer ud af hamsterhjulet", som de kalder deres travle hverdag.

Både Ib og Birgitte har nemlig fuldtidsjob ved siden af deres vinforretning. Birgitte arbejder som personlig assistent hos Siemens Gamesa Renewable Energy A/S i Brande, og Ib har job som salgsdirektør - eller Area Sales Manager, som titlen lyder, hos RGS Nordic - et firma, der har specialiseret sig i at behandle forurenet jord og industrispildevand og i at genanvende bygge- og anlægsaffald.

De 70 forskellige vine ligger til priser fra 70 kroner og op til 750 kroner. Alle vinene har parret selv valgt ud ved besøg hos de forskellige vinhuse i det sydfranske område.
Annonce

Gæt og grimasser

Det er nu otte år siden, at parret af nogle af deres franske vinvenner blev spurgt, om de ikke have lyst til at tage et par flasker vin med hjem og sælge dem.

- Siden har det grebet om sig, siger Ib og fortæller, at de i dag har over 70 forskellige vine fra Languedoc-Roussillon-området omkring deres feriehus.

- 80 procent af de vine, vi har, kan man ikke købe andre steder i Danmark, fortæller Ib, der er mand for at stille sig op og fortælle husets gæster historier om vinen, området og om, hvordan man bedst opbevarer sine vinflasker.

- Det er Birgitte, der er direktøren, slår han fast og nikker over mod sin kone, der nu også har fået gyldne dråber i glasset og har sat sig på langsiden af bordet og nyder dessertvinen.

Birgitte er uddannet korrespondent i engelsk og fransk.

- Efterhånden har jeg fået pudset sproget lidt af efter en lang periode, hvor jeg ikke brugte det så meget, siger hun og fortæller, at franskmændene efterhånden er blevet bedre til at tale engelsk.

Hvis ikke de taler andet sprog end deres eget, må man jo gøre lige som hendes mand:

- Ib klarer sig med gæt og grimasser, fortæller hun og sender ham et stort smil hen over det lille vinglas.

Birgitte og Ib Schack er her fotograferet på Nr. Vosborg, hvor de i løbet af julemåneden har solgt vin fra deres pop up-butik.
Annonce

Vin og små hapsere

De seneste syv år har parret arbejdet sammen om deres franske butik, hvorfra de sælger vinene.

- Ib plejer at sige, at vi altid har åbent - og altid lukket, siger Birgitte og forklarer, at butikken er åben efter aftale, som der står på hjemmesiden.

- Vi finder altid en dag efter klokken 20, når vi har været ude at gå en tur med hunden, siger Ib og skæver hen til Luna - parrets store, trefarvede Berner Sennen-hund, der ikke har fået lov til at komme med helt ind i vinkælderen og derfor har lagt sig uden for lågen - med poterne så langt inde i det hyggelige rum som muligt.

Cirka 20 gange om året arrangerer parret lukkede arrangementer - og her er det især vin- og tapas-aftenerne, der er populære: Birgitte går i køkkenet og laver sine små hapsere, som hun kalder dem, mens Ib fortæller om vinene.

- Vi må have ramt noget rigtigt godt, for vores vin- og tapas-aftener er blevet godt modtaget, og det sker ofte, at folk kommer igen, fortæller Ib.

Ib Schack deler gerne ud af sine viden om vin, men "vinsnobberi", som han kalder det, bryder han sig ikke om.
Annonce

Ingen vinsnobberi

Sidste år ledte "Vores franske butik" efter et større sted til de populære Madklub-arrangementer - et andet sted i byen så der kunne blive plads til flere end de 12 personer, der kan sidde rundt om bordet i kælderen. På den måde kom parret i kontakt med Jette og Café Aas.

Caféen på Brotorvet lægger nu hus og køkken til Madklub-arrangementerne, som der i år har været to af i efteråret, og i det nye år er der planlagt arrangementer den sidste fredag i hver af de tre første måneder i 2020.

Parret fortæller, at de bruger Facebook til at fortælle om deres arrangementer, de udsender nyhedsbreve til butikkens vin-venner, og ellers går det gode budskab fra mund til mund.

På spørgsmålet om, hvad det er ved vin, de finder så fascinerende, svarer Ib:

- Det smager jo fantastisk - og alle har jo forstand på vin. Enten kan man lide det - eller også kan man ikke.

Han bryder sig ikke om det, han kalder for vinsnobberi, og han mener, at man bør tale om og smage på vinen på et niveau, så både hr. og fru Jensen kan være med og få en hyggelig aften.

Annonce

Planer om vinrejser

Når parret på et tidspunkt har lagt arbejdsårene bag sig, har de lagt planer for deres otium.

- Vi har en ambition om at arrangere vinrejser ned til det vinområde, vi kender så godt, så danskerne kan komme ned og se, hvor stort et arbejde der ligger bag den gode vin, fortæller Ib.

For de gyldne dråber er og bliver omdrejningspunktet i parrets tilværelse - selv om der er vand i glasset på hverdagsaftenerne.

- Der skal være forskel på en mandag aften og en fredag aften mener Ib, og Birgitte supplerer:

- Nå vi først for proppet en flaske vin, kan det være svært at nøjes med et enkelt glas.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce