Annonce
Holstebro Onsdag

Pas din egen tallerken

Denne uges klumme er skrevet af Stinna Briks Daather. Foto: Johan Gadegaard.

Det kan virkelig være svært at navigere i nutidens fristende madmiljø. Vi skal ikke blot forholde os til os selv, og hvad vi selv har lyst til at spise eller ikke at spise. Vi skal i høj grad også forholde os til, hvad omverdenen og vores omgivelser mener, vi bør spise. I rigtigt mange sociale sammenhænge kan det nemlig virke enten helligt eller uhøfligt at takke nej til mad.

"Hvorfor skal du ikke have kage, det kan du da sagtens tåle", "Er du nu på kur igen?", "Spis nu en portion mere, jeg har lavet det for din skyld", "Det skal spises nu, i morgen er det dårligt".

I vores danske kultur er hygge ofte forbundet med mad. Og vi elsker hygge. Vi har blandt andet en vild kagekultur på arbejdspladserne, hvor der ofte bliver serveret kage til stort set den mindste anledning. Vi medbringer kage for at sprede hygge og gøre andre glade. Der er en masse socialt fællesskab bundet op på kagekulturen. Det er der som sådan ikke noget galt med.

Annonce

Problemet opstår, hvis man har et brændende ønske om at tage et andet valg for sig selv. Her oplever de fleste, at man bliver konfronteret med kritiske spørgsmål: "Hvorfor skal du ikke have kage?", "Du skal da ikke tabe dig", "Hold da op, nu har Anita lige gjort sig umage". Det kan være vanvittigt svært at skulle forsvare sig selv og holde fast i sit nej tak.

Eller hjemme hos bedstemor, som har gjort sig umage med at lave ens livret - af ren og skær omsorg. Specielt i de ældre generationer er dét at tage portion nummer to en hyldest til kokken. Her er det også reglen, at man spiser op. Man kan derfor godt ende med at spise mere, end man har lyst til af høflighed. Specielt med kommentarer som "Kan du ikke lide det?" og "Nu har jeg jo lavet det for din skyld".

Og der er bestemt ikke noget galt med at være høflig og vise omsorg - tværtimod. Men det kan også blive et pres, hvor vi glemmer at lytte til os selv og sætte grænser.

Jeg oplever, at rigtigt mange ender med at spise - ikke af lyst, men af pligt for at behage andre. Det er jo grundlæggende ærgerligt, at man skal lade andre diktere, hvad man kommer i munden. Specielt hvis man har et brændende ønske om at tabe nogle kilo og øver sig i at lytte til sig selv.

Jeg oplever, at rigtigt mange ender med at spise - ikke af lyst, men af pligt for at behage andre. Det er jo grundlæggende ærgerligt, at man skal lade andre diktere, hvad man kommer i munden. Specielt hvis man har et brændende ønske om at tabe nogle kilo og øver sig i at lytte til sig selv.

Men hvorfor er det egentlig, at vi blander os i hinandens kostvaner. Jeg kan da være fuldstændig ligeglad med, om Berit fra salgsafdelingen spiser kage eller ej.

Måske handler det i nogle tilfælde om omsorg, måske handler det om vores egen skyldfølelse, når vi selv spiser kage, og personen ved siden af takker nej. Måske noget helt tredje. Uanset hvad årsagen er, så lægger vi et unødigt pres på et andet menneske, som har lyst til at tage et andet valg, og det skal vi jo grundlæggende ikke blande os i.

Først og fremmest behøver man jo ikke forsvare sig selv, når man takker nej. Dog har jeg nogle personlige strategier, som ofte virker ret godt. Jeg forklarer næste altid mit nej tak med et kompliment og bruger min egen lyst som argument - og det hjælper ofte:

"Sikke en mega lækker kage. Desværre har jeg lige spist, men måske tager jeg et stykke senere" eller "Jeg skal have den lækreste sushi senere, og det vil jeg gerne gemme lidt appetit til, men måske kan jeg tage et stykke med hjem til dessert" eller "Det var SÅ lækkert - du er virkelig god til at lave mad. Jeg kan desværre ikke spise mere - jeg er propmæt".

Dog vil jeg gerne appellere til, at man - uanset hvad man mener om andres mad - passer sin egen tallerken, for helt grundlæggende skal man jo ikke blande sig i, hvad folk spiser eller ikke spiser.

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Julemærkemarch med nyt startsted

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Ti-årige Tobias var en af de første i køen: - Det er megafedt at kunne sige, man endelig er blevet vaccineret

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Nytårskoncert vender tilbage

Holstebro Onsdag

HTX-elever ryddede bordet til iværksætterkonkurrence

Holstebro Onsdag

Gæster har kåret årets kunstværk

Holstebro Onsdag

Kendis-designer står bag kostumer til musical

Holstebro Onsdag

I et foredrag går rejsen til Italien, Spanien og Afrika

Holstebro Onsdag

Første ombygningsetape er overstået: Nu åbner halvdelen af det nye svømmecenter

Holstebro Onsdag

Gratis premiere på forestilling med kunstnere fra Sydkorea

Holstebro Onsdag

Nu bliver museumsinspektørens ph.d.-afhandling til en bog

Holstebro Onsdag

Der er andet end julekoncerter på programmet

Holstebro Onsdag

Parcelhusfamilien skal betale 29 kroner mere om måneden for varme, vand, og spildevand

Holstebro Onsdag

Nu skal du bestille tid til covid-19-vaccination

Holstebro Onsdag

Få en anderledes litteraturoplevelse på et slot

Holstebro Onsdag

Kulturperlen får besøg af tre nye bands til sine  onsdagskoncerter

Holstebro Onsdag

Se videoen: 'Futte' overrasket med pris for frivilligt arbejde

Holstebro Onsdag

Black Friday nærmer sig: Sådan navigerer du i tilbudsjunglen

Holstebro Onsdag

Milepæl i Region Midtjylland: 90 procent er vaccineret mod covid-19

Holstebro Onsdag

Når folk begynder at vippe med foden, ved jeg, at de kan li' musikken

Holstebro Onsdag

Alle partier med i konstitueringsaftalen

Holstebro Onsdag

Kammermusik og korsang i kirke

Holstebro Onsdag

Brunch og X Factor-optræden på museum

Holstebro Onsdag

Søren har sat strøm til sin bildrøm

Annonce