Annonce
Holstebro Onsdag

Respekten for læreren er ikke den samme, som den har været

- Det bedste ved at være lærer er friheden og det, at man får lov til at være så meget sig selv, mener Lene Teglborg, der her sidder ved computeren hjemme i køkkenet på Haydnsvej i Ellebæk-kvarteret. Foto: Johan Gadegaard
Lene Teglborg blev uddannet folkeskolelærer for 34 år siden, og hun har netop fejret 25 års jubilæum i Holstebro Kommune. Trods folkeskolereformen - som, hun ikke mener, har gjort noget godt for faget - vil hun ikke undvære lærerjobbet.

Ellebæk: Folkeskolereformen, der trådte i kraft ved skoleårets start i 2014, frustrerede mange lærere.

Lene Teglborg var en af dem.

- Ja, jeg var med i hylekoret: Vi fik proppet så mange undervisningstimer ind, at vi havde svært ved at nå at forberede os. Vi følte os tilsidesat, trådt på, ikke hørt. Lagt i benlås. Den tid er ikke helt ovre endnu, men det går det rigtige vej, siger den 58-årige lærer, der netop har fejret sit 25 års jubilæum som folkeskolelærer i Holstebro Kommune.

Annonce

Hun blev uddannet lærer fra seminariet i Herning i 1987, og selv om reformen har slået skår i glæden ved lærerjobbet, kunne hun ikke forestille sig at arbejde i noget andet job.

- Det er gået op for mig, at jeg ikke kan undvære det flow og den inspiration, der er at være lærer. Det med, at der ingen dage er, der ligner hinanden - for jeg er dårlig til hamsterhjulet - og det at man har altid mange bolde i luften, siger Lene Tegl om lærergerningen.

- Og så er der jo ungerne. Man ved aldrig. hvad der sker, når man er sammen med dem. Børn er så impulsive, og når barnet kommer i puberteten og bliver et kuldret væsen, hygger jeg mig med det, tilføjer læreren, der havde svært ved at forestille sig, hvad hun ellers ville være.

- At være lærer er som at være til en fest hver dag: Der bliver grinet og grædt, og det kan være overvældende og vælte én,  men det kan også være det, der holder en oppe, forklarer hun.

At være lærer er som at være til en fest hver dag: Der bliver grinet og grædt, og det kan være overvældende og vælte én, men det kan også være det, der holder en oppe.

Lene Teglborg, lærer

Indførelsen af folkeskolereformen rettede spotlyset mod lærerne og delte vandene.

- Det er et fag, alle mener at vide noget om, siger Lene og tilføjer, at sygeplejerskerne lige for tiden opleve noget af det samme efter deres kamp for bedre løn og arbejdsvilkår.

- Respekten for lærere er ikke den samme, som den var for 50 år siden. Læreren har ikke samme rangorden i samfundet, som læreren har haft, mener Lene, hvis morfar også var lærer.

- Min morfar var en fin mand. Jeg har aldrig været en fin dame, konstaterer Lene, der også møder dem, der har respekt for lærerens arbejde.

- Dem, der ikke har, er dem, der ikke aner, hvad der foregår i skolen, og så er det jo ren og skær uvidenhed, mener skolelæreren.

Et valg - to fravalg

Lene er født og opvokset i Halgård hos en mor og far, der begge var udlært som smed. Efter gymnasiet rejste hun en tur til England og USA for at komme ud og opleve verdenen. Lene er en sportspige - hun har spillet håndbold, dyrket gymnastik og gået til dans, - og erhvervsvalget skulle gerne afspejle det sportslige. Valget stod derfor mellem at blive officer i hæren, journalist eller idrætslærer.

Det første valg blev hurtigt valgt fra. Hun fandt ud af, at hun ikke kunne skyde for at ramme og slå folk ihjel.

Det med at blive journalist lød spændende, men pilen endte med at pege på læreruddannelse. I 9. klasse havde hun nemlig været i praktik som lærer og havde fået lov til at undervise.

- Jeg kan åbenbart godt lide at være midtpunkt og få lov til at bestemme, konstaterer hun med et lille smil.

Idræt blev naturligvis et linjefag sammen med engelsk.

-Det var jo nemt, når jeg lige havde været ude at rejse, forklarer Lene, der på seminariet skrev speciale om undervisning af fremmedsprogede.

Derfor lå det lige til højrebenet, at hendes første lærerjob var sprogundervisning af flygtninge. Efter vikariater rundt om på skoler endte hun i et fast job på Vemb Skole, hvor hun brændte for udskolingsbørnene, som hun godt kan lide at spille ping-pong med.

I august 2000 flyttede hun til et job på skolen i Ulfborg, hvor hun på et tidspunkt gik ned i tid for at uddanne sig som psykoterapeut - en uddannelse, som hun dog fandt frem til, at hun kun skulle bruge i sin fritid, fordi hun gerne ville blive ved med at være lærer.

I 2015 rykkede Lene til Naur-Sir Skole, hvor hun stadig arbejder og underviser i dansk, engelsk og historie  - mest i skolens ældste klasser.

Mere om skolelæreren

Lene Teglborg bor på Haydnsvej sammen med sin mand, Flemming, der er politibetjent.

Parret blev gift i 2016.

Lene er mor til Nicolas på 33 år og Tobias på 30 år, som hun blev alene med, da sønnerne var små.

Flemming er far til Anders på 23 år, der lige som sine to bonusbrødre er flyttet hjemmefra.

Annonce

Ferie-fordomme

På den nye skole oplevede Lene, at der blev bedre mulighed for at forberede sig.

- Når man skal tænke kreativt, er man nødt til at have luft, mener læreren, der ryster på hovedet til spørgsmålet, om pensummet ikke bare ligger på rygraden efter mange år i faget.

- Man er nødt til at forberede sig om igen, når man får en ny klasse, og det er også vigtigt at komme ud af huset siger Lene og forklarer, at lærere  i dag arbejder meget mere sammen i teams, end de gjorde, da hun var nyuddannet.

Hun glæder sig over, at lærerne efterhånden har fået mere "matrikel-frihed", som hun kalder det og også kan forberede sig andre steder end på skolen.

- Jeg er tilbøjelig til at bruger hele døgnet og svarer gerne på en mail klokken 21, siger Lene, der næsten altid tænder computeren sidst på søndagen.

- For lige at få styr på ugen, forklarer hun.

Som lærer oplever hun andres fordomme, når hun møder nye mennesker og fortæller, hvad hun arbejder med.

- Lærerne har altid stået for skud og går for at være nogle brokrøve, der ikke gider at lave noget, men hvis naboen ser læreren sidde ude i haven klokken 14 om eftermiddagen, ved han jo ikke, at læreren sidde inde og arbejder ved computeren klokken 20, indvender hun.

En anden forudfattet holdning er, at lærerne holder rigtigt meget ferie.

- Vi holder fire ugers ferie i juli - på det tidspunkt, hvor det er dyrest at holde ferie - men vi har seks ugers ferie lige som alle andre. Resten er afspadsering, siger Lene og forklarer, at hun og kollegerne arbejder godt 40 timer om ugen mod de 37 timer, som de fleste andre har som timenorm.

Lene Tegl synes, det er trist, at lærerjobbet de senere år er blevet talt ned, og at det kan medføre, at færre unge vælger at søge ind på seminariet.

Hvis det ellers kunne lade sig gøre at skrue tiden tilbage, ville hun vælge lærerfaget en gang til.

- Jeg har været i tvivl i perioder, men jeg er på den rette hylde: Jeg elsker at undervise, lyder det fra 25 års jubilaren.

- Det værste ved at være lærer er at se børn, der ikke har det godt og mangler voksen-ressourcer, siger Lene Teglborg, der ikke tror på tanken om at inkludere børn med særlige udfordringer i helt almindelige skoleklasser. - Vi svigter både de børn, der har udfordringer og dem, der ikke har. Inklusion i folkeskolen er en spareøvelse, mener hun. Foto: Johan Gadegaard
Annonce
Holstebro Onsdag

Murerfirma skiftede strategi: Omsætningen blev fordoblet

Annonce
Holstebro Onsdag

Langt flere videokonsultationerhospitalerne: - Mange patienter har taget utroligt positivt imod det

Annonce
Holstebro Onsdag

Masser af aktiviteterSlagteriet i foråret

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Sognepræst fortæller om Astrid Lindgrens verden

Holstebro Onsdag

Aftale mellem lærerforening og kommune gøres permanent

Holstebro Onsdag

Saxofonkvartet fejrer jubilæum med koncert på musikskolen

Holstebro Onsdag

Klassisk ballet, gys og kærlighedprogrammet

Holstebro Onsdag

Så mange unge flytter hjem til barndomskommunen

Holstebro Onsdag

Lotte vil hjælpe dem, der ikke er der, hvor de gerne vil være i livet

Holstebro Onsdag

Mads må vente et halvt år: Godt at have noget at glæde sig til

Holstebro Onsdag

Så er der atter fortællinger i Det Gamle Rådhus

Annonce