Annonce
Holstebro Onsdag

Så er det slut med gratis plasticposer

Fremover kan det være en god idé at medbringe en bærepose eller et stofnet hjemmefra, når man skal på shoppetur. Det er slut med gratis poser. Arkivfoto: Morten Stricker
Fra den 1. januar må butikker ikke længere udlevere gratis bæreposer til kunderne. Mange butikker var på forkant.
Annonce

Danmark: Vi er allerede vant til, at det koster penge at få en pose til varerne, når vi handler i supermarkedet.

Det samme skal vi nu vænne os til, når butikkerne genåbner i det nye år, og vi køber alle mulige andre varer i detailhandlen - om det så er tøj, elektronik eller frugt hos grønthandleren.

Den 1. januar 2021 trådte en ny lov i kraft, som pålægger erhvervslivet at tage mindst fire kroner for en bærepose. Samtidig forbydes de tyndere såkaldte "knitreposer" af plastic, som vi typisk kun kan bruge en gang.

Meningen er, at vi skal mindske forbruget af plastic og vænne os til at bruge poserne flere gange, fortæller Jakob Lamm Zeuthen, der er miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv.

- Intentionen er at nedbringe unødvendigt forbrug af bæreposer og gøre forbrugerne bevidste om, at en bærepose har en værdi, siger han.

En del butikskæder var allerede inde den 1. januar begyndt at tage penge for poserne.


Intentionen er at nedbringe unødvendigt forbrug af bæreposer og gøre forbrugerne bevidste om, at en bærepose har en værdi.

Jakob Lamm Zeuthen, miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv


Blandt andre Imerco, Babysam, Matas, H&M og Bog & Idé.

Flere af dem kunne konstatere, at forbruget af plastposer efterfølgende er faldet markant.

For når kunderne aktivt skal tage stilling til, om de nu også har så meget brug for en pose, at de er villige til at betale for den, bliver svaret ofte nej tak.

Samtidig har der generelt været stort fokus på problemerne med plastaffald i naturen.

Nye regler for bæreposer

En ny lov, der trådte i kraft 1. januar 2021, gør det forbudt at udlevere gratis bæreposer i butikkerne. Det gælder poser med hank uanset materiale.

Bæreposer skal fremover koste forbrugeren mindst fire kroner.

Desuden bliver de tynde plasticbæreposer under 30 mikrometer, som ikke kan genbruges, helt forbudt.

Dog vil de helt tynde plasticposer på under 15 mikrometer, som for eksempel kendes fra ruller i frugt- og grøntafdelinger, stadig være lovlige af hensyn til bekæmpelse af madspild og til fødevarehygiejne.

Loven blev vedtaget i Folketinget af et bredt politisk flertal.

I Kop & Kande-kæden var nogle af de omkring 100 butikker allere i det gamle år begyndt at tage penge for bæreposerne - mens andre butikker ventede til 1. januar.

Men ifølge kædens marketingchef, Malene Maarbjerg Rasmussen, er det allerede tydeligt at se, at forbruget af poser er faldet drastisk over det seneste år.

- Der er en meget større bevidsthed blandt kunderne og i butikkerne på området. Og flere siger nej tak til en pose, da de enten har deres egen med hjemmefra, har plads til varerne i andre poser eller vælger at bære varerne i armene ud til bilen, siger hun.

Mens de tynde "knitreposer" med hank, som man typisk kender fra for eksempel pizzariaer eller grønthandlere, bliver helt forbudt, så er de små, tynde plastposer i ruller fra supermarkedernes grøntafdelinger undtaget.

Og med god grund, lyder det fra kommunikationschef Kasper Reggelsen i Salling Group, der har Føtex, Netto og Bilka.

- Plasticposer kan i nogle tilfælde være afgørende for at undgå madspild, ligesom de sikrer en høj fødevaresikkerhed. Det gælder blandt andet hygiejnen i købssituationen, når varen enten skal over kassebåndet eller igennem scan-selv-kasserne, siger Kasper Reggelsen.

Det beskytter også varen, når den skal transporteres hjem, lyder det.

Men på det seneste er alternativer begyndt at dukke op i grøntafdelingerne.

Vævede poser til nogle få kroner udgør en erstatning for de tynde plasticposer uden hank for miljøbevidste forbrugere i flere supermarkeder.

- Det bliver helt sikkert et konkurrenceparameter for supermarkederne fremover, siger Jakob Lamm Zeuthen fra Dansk Erhverv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce