Annonce
Holstebro Onsdag

Sådan får du sværen sprød på flæskestegen

For at være sikker på, at den flæskesteg, der sættes på bordet juleaften, får en sprød svær, handler det blandt andet om at gøre forarbejdet godt nok: Du skal nemlig huske at tjekke, om stegen er ridset godt nok. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Middagen juleaften er for de fleste meget traditionel - og for nogle skal der flæskesteg på bordet, før der er rigtig jul. En ret, der kræver en sprød svær - hvordan det lykkes har en madblog et par tricks i ærmet til.
Annonce

Julemad: Der findes mange gode råd og myter om, hvad du skal gøre, og hvad du absolut ikke skal gøre for at få sværen på flæskestegen boblende og sprød.

Og det skal den jo være, hvis julemiddagen skal blive en succes.

Mads Vindfeld Andersen står bag madbloggen, Madsvin.com, som over tre millioner danskere har besøgt siden 2015 for at finde opskrifter og læse om vin og mad, og han er ekspert i at lave blandt andet populære, danske juleretter.

I en pressemeddelelse fra Nem Aftensmad giver han fif til, hvordan han får sværen på sin flæskesteg knasende sprød hver gang - også selvom stegen har været opbevaret i fryseren og er tøet op til juleaften:

Annonce

De vigtige snit

Det handler blandt andet om snittet. Du skal tjekke, om stegen er ridset godt nok. For selvom du har købt din flæskesteg hos slagteren, og den allerede er ridset, kan der godt være nogle svær, som lige skal have en tur mere.

Sværen skal være ridset ned til kødet, men ikke ned i kødet. På den måde bliver der plads til godt med salt mellem sværene, samtidig med at hver enkelt svær får plads til både at boble udad og opad.


Du skal tjekke, om stegen er ridset godt nok. For selvom du har købt din flæskesteg hos slagteren, og den allerede er ridset, kan der godt være nogle svær, som lige skal have en tur mere.

Mads Vindfeld Andersen, madblogger


Skærer du ned i kødet, er der stor risiko for, at kødsaften vil gøre sværene bløde. Så det gælder om at være omhyggelig.

Annonce

Sværen skal koges

Det næste gode råd fra Mads Vindfeld Andersen er, at sværen skal koges.

Først skal stegen og sværene drysses med salt, som gnides godt ned mellem sværene. Stegen lægges med sværen nedad i et ovnfast fad med så meget vand, - eventuelt med krydderurter og grøntsager i - at det dækker sværen.

Fadet sættes i den 90 grader varme ovn i en halv time.

Derefter vendes den og steges med sværen opad, indtil stegen er færdigstegt.

Annonce

Brug grillen

Hvis din svær ikke er sprød, når flæskestegen er færdig – måske er sværene stadig seje i den ene side - kan det skyldes, at stegen ikke har stået lige.

Det kan være en god idé at "klodse" stegen op, så den står fuldstændig i vatter, hvis det kan lade sig gøre. Er skaden sket, kan du få held med at give den en tur under grillelementet i ovnen, men pas på!:

Den får lynhurtig for meget.

Annonce

Sprød svær dagen efter

Flæskesvær bevarer sprødheden i køleskabet, hvis du skærer dem af stegen med så lidt fedt som muligt.

Pak sværene ind i bagepapir, og luk med en elastik. Så er sværene stadig sprøde dagen efter, lover Mads Vindfeld Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce