Annonce
Holstebro Onsdag

Søren tegnede og skrev sig gennem sorgen efter sin fars død

Søren Maarbjerg Thomsen ser ikke fjernsyn. - Det er flere år siden, jeg har set en tv-avis, siger tegneren, der meget hellere vil sidde og tegne i sit lille arbejdsværelse. Foto: Morten Stricker
57-årige Søren Maarbjerg Thomsen var fire et halvt år om at gøre sin bog, "Far", færdig - en bog, som han oprindeligt ikke havde tænkt skulle udgives.

Holstebro: "Da far trak det sidste åndedrag, sad jeg ved siden af ham og holdt ham i hånden.

Mor gik over og tog hans anden hånd, hun kaldte på ham og sagde hans navn 18-20 gange.

Så gav hun op og satte sig på sengen ved siden af.

Annonce

Jeg gik over til vinduet og stirrede ud i mørket. Jeg prøvede at fokusere på lyset på den anden side af fjorden, til knuden, jeg havde i maven, forsvandt.

Nu var min far væk."

Sådan lyder teksten til de sort-hvide tegninger i bogen, "Far."

Manden bag både tegninger og ord er 57-årige Søren Maarbjerg Thomsen, der bor på Galgemosevej i Holstebro sammen med sin kone, Tina, og sønnen, Frederik på 18 år.

Bogen beskriver det sidste år, Sørens far levede, før han døde af kræft på Anker Fjord Hospice den 24. oktober 2016, 76 år gammel.

- Det sidste år, far levede, var hårdt for os. Vi blev helt drænet for energi. Det at skrive og tegne bogen var en måde for mig på at bearbejde sorgen, fortæller Søren og tilføjer:

- Det tog fire et halvt år at gøre den færdig, for når det hele kom for tæt på, var jeg nødt til at lægge den væk i et stykke tid, før jeg var klar igen, fortæller Søren, der oplevede et tomrum efter faderens død.

Han havde altid vidst, at han ville overleve sin far, men han havde ikke forestillet sig, at det skulle gå så stærkt.

- Jeg tabte fornemmelsen for tid og fik en følelse af, at tæppet blev trukket væk under mig. Jeg faldt bare længere og længere ned i et sort hul, fortæller han om sorgen over at miste en af sine forældre.

Søren har inviteret ind i sin lille hule i hjemmet: Et værelse, der er indrettet som tegneværksted, og det er samtidig hjemsted for Sørens store samling af især Tintin-figurer.

- Det er mit lille rum. Her stresser jeg af, siger han om arbejdsværelset, som han rykkede ind i, da familien for fire år siden flyttede fra ejendommen i Idom til parcelhuset i  Skjernvejs-kvarteret.

Det tog fire et halvt år at gøre den færdig, for når det hele kom for tæt på, var jeg nødt til at lægge den væk i et stykke tid, før jeg var klar igen.

Søren Maarbjerg Thomsen, pedel og forfatter
Bogen kan beskrives som en grafisk roman eller en tegneserie for voksne. Graphic novel kaldes genren. Her har fotografen fanget et par sider i bogen med den sorte baggrund til de mange tegninger. Foto: Morten Stricker

Detaljens mand

Søren har altid tegnet. Han holdt dog pause i nogle år, fordi tiden blev optaget af job og familie, men for otte til ti år siden blev han opereret i ryggen, og det fik ham til atter at kaste sig over det stillesiddende arbejde, som tegneriet er.

- Det giver mig en indre ro at tegne, og jeg stresser af med det, siger Søren, der går op i detaljerne og bruger lang tid på for eksempel at tegne skygger.

- Jeg er detaljens mand og bliver aldrig helt tilfreds med mit arbejde, indrømmer tegneren, der ikke tror på muligheden for at kunne leve af at tegne.

Han arbejder derfor som pedel på politigården i Viborg. Oprindeligt er han udlært bager.

- Min far syntes, jeg skulle være tømrer lige som ham , men det gad jeg altså ikke. Jeg var en rigtig Rasmus Modsat dengang, fortæller Søren, der, inden han fik ryg-problemer, arbejdede som rejsemontør i vindmølleindustrien.

Annonce

En sidste hilsen

Harry Thomsen hed Sørens far. Han var tømrermester i Idom-Råsted, hvor Søren voksede op i den gamle skole sammen med en storebror og en lillesøster. Moderen var hjemmegående. Hun førte regnskaber og forsøgte at tyde de kragetæer, faderen havde skrevet på et stykke pap fra låget af en sømkasse, når der skulle udskrives regninger.

I 2001 fik Harry konstateret kræft i den ene nyre, som han fik fjernet. 16 år senere var den gal igen. Denne gang viste det sig at være en hjernetumor.

- Da far startede i behandlingen, mente han, at sådan en smule kræft kunne han sagtens  overvinde. Det havde han gjort 16 år før, skriver Søren i sin bog.

Sådan kom det desværre ikke til at gå.

- Kræften havde spredt sig. Der gik et år, så var han væk, fortæller Søren, der tegnede sin første tegning af det store stjerneskud, han så på vej hjem fra hospice den aften, faderen døde.

- Det var som om, det var en sidste hilsen og et tegn på, at han var kommet godt af sted. Det var lige, så hårene rejste sig, fortæller Søren, der er glad for, at der også var andre, der havde set stjerneskuddet.

- Ellers ville folk da tro, at jeg var blevet skør, mener han.

Søren Maarbjerg Thomsen glæder sig over, at Anker Fjord Hospice har bestilt en stak af bøgerne, som nu ligger på stuerne på hospice. Tegneren håber nemlig, at bogen kan hjælpe andre kræft-pårørende. Foto: Morten Stricker
Annonce

Ny bog på vej

Efter han havde tegnet stjerneskuds-billedet var den første sten lagt til den nye bog. Det vidste han bare ikke dengang.

Det hele faldt lige så langsomt på plads og blev til en bog, som han faktisk aldrig troede, han ville blive færdig med.

Men det blev han.

Tanken var, at han ville trykke bogen som en fotobog i fire eksemplarer - en til hver af sine søskende, sin mor og til sin egen, lille familie.

På Facebook skrev han et opslag om bogen. Det så en redaktør på forlaget Afart, og han bad om at se materialet. Det endte med en forlagskontrakt, og i sommeren 2021 kom bogen på gaden.

Med "Far" håber Søren Maarbjerg Thomsen, at andre kan relatere sig til det at være pårørende til en kræftsyg. Det er derfor - og for ikke at udstille sin familie, - at han har valgt at tegne personerne anonyme uden ansigt.

- Jeg har fået at vide, at bogen har hjulpet andre, der har været i samme situation. På den måde finder de jo også ud af, at de ikke er alene om at have oplevet det, forklarer Søren, der har en ny bog i tankerne.

Den skal handle om PTSD - altså den posttraumatisk stressforstyrrelse, der blandt andet rammer udsendte soldater. Søren har nemlig selv været udsendt som frivillig tre gange - til Irak, Cypern og Eksjugoslavien. Han er ikke personligt ramt af PTSD, men han kender andre, der er blevet ramt efter at have været ude i verdens brændpunkter.

Søren håb er, at den nye bog kan hjælpe andre - lige som "Far" hjalp ham selv igennem sorgen over at have mistet sin far.

Annonce
Holstebro Onsdag

Stormøde om nyt sangkraftcenter venter

Annonce
Holstebro Onsdag

Over 700 elever deltager i hjernens motionsdag

Annonce
Holstebro Onsdag

Brunch og besøg af forfatter

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

En musikalsk forestilling for både børn og voksne

Holstebro Onsdag

Vandretur i og omkring Sir Lyngbjerg

Holstebro Onsdag

Dyk ned i kunsten sammen med konservator

Holstebro Onsdag

Hør om oldtidens syn på rummet

Holstebro Onsdag

Actionfyldt teaterstykke på Odin Teatret

Holstebro Onsdag

Provst fortæller om roman

Holstebro Onsdag

Gartneren har udpeget sit yndlingssted

Holstebro Onsdag

Holstebros eneste konsul: Jeg er det, fordi jeg ikke kan lade være

Holstebro Onsdag

Ny kirkekoncert i Idom

Holstebro Onsdag

Kyndelmisse og vintersange i kirke

Holstebro Onsdag

Lær hvordan du kan sy tøj ud af genbrugsmaterialer

Holstebro Onsdag

Efter svære år er malerbøtten vendt

Annonce