Annonce
Holstebro Onsdag

Salt kan da også smage af bacon

Foruden sine egne salte sælger Alex Due også store blokke af Himalaya-salt, som man for eksempel kan stege kød på eller servere ost, sushi og frugt på. Fotos: Johan Gadegaard

34-årige Alex Due har fundet en niche som saltmester, der udvikler og sælger krydder- og gourmetsalte. Foreløbig har han fundet frem til fem forskellige smage, og der er flere på vej.

Annonce

Holstebro: Salt er ikke bare den, der findes i en fin og grov udgave i hver sin papkarton på hylderne i supermarkedet.

Heller ikke bare havsalt, flagesalt eller sydesalt.

I hvert fald ikke for 34-årige Alex Due. Han mener, at salt også kan smage af mere. For eksempel bacon.

Baconsalt er nemlig en af de foreløbig fem smagsvarianter, han har på lager i sit nystiftede firma, Saltmesteren.

- De store krystaller i havsalt giver en salteksplosion i munden, mens salt i flager har en mere sprød konsistens og smelter mere i munden.

Saltmester
Iværksætteren har de 35- til 65-årige mad-entusiaster som sin primære målgruppe. - Folk, der lige som jeg godt kan lide at eksperimentere lidt med mad, fortæller Alex Due, der her har taget den sorte bowlerhat på for at præsentere sine krydder- og gourmetsalte for fotografen.
Annonce

Mad-entusiast

- Jeg elsker at lave mad, konstaterer Alex Due, der tager imod avisen hos Vestergades Slagter i Holstebro, hvor han har fået lov til at fremstille sine krydder- og gourmetsalte.

- Min far er uddannet kok, og som barn fik vi børn lov til at prøve at smage på alt mulig forskellig mad, fortæller Alex, der selv blev uddannet butiksslagter.

Han arbejdede hos Danish Crown, da han røg med i en fyringsrunde og mistede sit job.

- Og så tænkte jeg, at det var på tide at prøve noget andet, fortæller Alex, der også var blevet ramt af slidgigt.

Han tog derfor et par kurser, og de førte han til jobbet hos Kvik Køkkener i Vildbjerg, hvor han sammen med de ni andre på holdet bygger skydedøre.

Nogle foretrækker Amarone-vinen i et glas. Alex Due vil nu hellere blande den i islandsk flagesalt og præsentere den som Amaronesalt.
Annonce

Drøm om eget firma

Et arbejde, som han til februar har haft i to år.

- Det er et godt job med fine kolleger, siger Alex, der går efter en karriere som leder i køkkenbranchen, men efter fyraften skal der helst ske noget helt andet.

Og helst noget, der har noget med hans store mad-entusiasme at gøre.

- Jeg har længe gået med en drøm om at få mit eget firma. Men jeg har ikke kunnet finde det produkt, jeg skulle sælge, fortæller Alex.

På et tidspunkt blev han kontaktet af en bekendt, der ville have ham med til at ryge salt og sælge det på vikingemarkeder.

- Vi snakkede meget sammen om det, og han ville kun det. Men jeg har det der udvikler-gen, og min hjerne gav den gas med at finde på flere salte, fortæller iværksætteren, der forretningsmæssigt skiltes fra vennen på god fod for et års tid siden.

Annonce

Køkkeneksperimenter

For Alex ville mere med salt-idéen.

- Jeg brugte et halvt års tid på at gå og lave forskellige salte hjemme i køkkenet, fortæller Alex, der bor i Dyssegården sammen med sin kæreste, Kathrine, og parrets datter, Emma på to et halvt år.

Han fandt frem til, at havsalt har for store krystaller for hans smag. Han syntes bedre om sydesalt og flagesalt.

- De store krystaller i havsalt giver en salteksplosion i munden, mens salt i flager har en mere sprød konsistens og smelter mere i munden, forklarer salteksperten.

Eksperimenterne hjemme i lejlighedens køkken førte til, at han i maj i år fik et cvr-nummer og fik en godkendelse af fødevare-myndighederne til at producere sit eget salt hos slagteren i Vestergade. Lageret på Nybovej har også fået det blå stempel.

Og dermed var Saltmesteren en realitet.

Annonce

Julesalt til flæskestegen

Salt med Amarone-rødvin, appelsin og citron er blandt de gourmetsalte, han foreløbig har fremstillet og hældt på små glas. Desuden en salt med Karl Johan-svampe. Den har fået navnet Porcini.

- Det lyder bedre på udenlandsk, mener Alex, der anbefaler svampesaltet til supper, bøffer og pastaretter.

- Og så er der jo baconsaltet. Den skulle jeg jo ha', konstaterer saltmanden, der har stegt og tørret bacon i lange baner til sin salt.

Baconsaltet er hans personlige favorit, og det er ifølge saltekseperten især godt til at krydre kartofler med.

- Jeg anbefaler kunderne, hvad de kan bruge de forskellige salte til, forklarer iværksætteren, der også har en lang liste med idéer til nye smage i gourmetsaltene:

En chili- og hvidløgssalt, en med ramsløg, en tredje med tomat og peberfrugt og en fjerde med parmesan og rosmarin.

- Den, jeg glæder mig mest til at lave, er en julesalt med kanel, stjerneanis og knuste, røde peberkorn, fortæller Alex, der tror på, at julesaltet vil gøre sig godt på en jule-flæskesteg.

- Den skal jeg dog lige have testet først, tilføjer Alex, der ofte bruger familie og venner som testpersoner for sine nye smagsvarianter.

- Men det er meget forskellige meninger, man får, når man spørger, lyder hans erfaring.

Annonce

Kontakt med kunderne

Foreløbig har Saltmesteren kun omsat for omkring 15.000 og 20.000 kroner, men Alex tror på fremtiden for sit iværksætteri.

- Jeg har lige haft mit første salg i webshoppen, fortæller Alex, der blandt andet sælger sit gourmetsalt hos Vestergades Slagter, Estate Wines og på Humlum Camping. Og så tager Alex Due også ud på markeder for at fortælle om og sælge de små glas.

- Det er den kontakt, jeg får med folk, jeg er vild med. Det er lidt af den stemning, jeg kender fra slagterbutikken, og som jeg så godt kan lide, forklarer Alex, der har ambitioner med Saltmesteren. Men han går ikke efter at kunne leve af virksomheden:

- Jeg håber på, at det bliver så stort, at jeg kan få råd til at ansætte en i firmaet.

Du kan læse mere på:

www.saltmesteren.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Nordens Lund blev indviet

Annonce