Annonce
Holstebro Onsdag

Se de søde billeder: Magnus fik lam i stedet for lommepenge

Fåreavler Søren Sundstrup fra Aulum har lam i flere aldre. Foto: Johan Gadegaard.
I anledningen af Fårets Dag den 2. april tog ugeavisen ud til Søren Sundstrup i Aulum, der netop har fået lam

Aulum: Der var aktivitet i stalden hos Søren Sundstrup i Aulum allerede i slutningen af februar. Her lemmede det første af hans 25 moderfår, og gårdens første lam kom til verden.

Siden da er det gået stærkt. Da ugeavisen var forbi hen imod slutningen af marts, var der kommet i alt 31 små, søde lam til. Søren Sundstrup håber at nå op på 45-46 lam i alt.

I alt var der 25 moderfår, der skulle have lam, hos Søren Sundstrup. Foto: Johan Gadegaard.

- Det er højt i år, vi har aldrig fået så mange før, og der er mange trillinger også, siger han.

Lammene hygger sig i stalden. Nogle kigger nysgerrigt på den store linse, som fotografen tager billeder i folden med, andre slapper af i høet eller får sig et måltid hos deres mor, mens andre har travlt med at erobre den store halmballe, som Magnus Sundstrup har sat i midten af en af foldene.

Lystigt hopper de små lam op på toppen og nyder udsigten for blot sekunder senere at blive skubbet væk af det næste lam, der vil til tops. Nogle gange udløser det en fornærmet brægen, andre gange rejser de sig bare og forsøger at generobre pladsen, hvis de da ikke hellere vil rende rundt og lege i høet.

Søren Sundstrups opskrift på lam

Søren Sundstrup anbefaler denne opskrift til folk, der ikke er vant til at tilberede lammekød:

Lav en blanding af fire liter vand, 225 gram salt og 125 gram sukker, og lad kødet ligge i det minimum natten over i køleskabet

Varm grillen op

Smør kødet ind i sennep og hvidløg og gril det, til det har fået nok

Tre af lammene tilhører ti-årige Magnus, der selv har tjent til dem.

- Jeg har blandt andet slået græs og lavet andet arbejde. Så fik jeg dem i stedet for lommepenge, siger han stolt.

Far smiler.

- Vi tænkte, at det på den måde var en investering, som kunne blive ved med at give, forklarer han.

Annonce

Giver liv

Søren Sundstrup har haft får i 12-14 år i alt, med nogle pauser ind i mellem. Landbruget ved Aulum er kun en deltidsbeskæftigelse - Søren Sundstrup arbejder fire dage om ugen som administrativ medarbejder hos Scantruck.

Men han kan godt lide arbejdet med dyrene.

- Det giver liv på en ejendom at have dyr. Det bekræfter årets gang, kan man sige, og der er ikke noget så afstressende om sommeren, som når man tager turen ud til engen, hvor fårene kommer ud og græsser, og kigger til dem sådan en sommeraften, forklarer han.

Magnus kan også sælge nogle af sine lam til slagteriet, når de er blevet lidt ældre, og på den måde få mere ud af sine lommepenge. Foto: Johan Gadegaard.

Lige nu er de små lam i stalden sammen med deres mødre, for det er vigtigt, at de får rigeligt af moderens råmælk. Hvis moren af forskellige årsager ikke har mælk nok, så supplerer Søren Sundstrup og Magnus med erstatning, som de giver lammene i flaske.

Omkring den 1. maj kommer de ud på græs, hvor de får lov at være indtil dem, der skal slagtes, sendes til slagteriet. Det kød, der kommer ud af lammene i Aulum, sendes eksempelvis til Kødbyen i København. Personligt ville Søren Sundstrup ønske, at det blev distribueret mere lokalt.

Omkring maj måned kommer lammene på græs ved en nærliggende eng. Foto: Johan Gadegaard.

- Lammekød er ikke så populært i Danmark, og der er ikke så mange avlere. Men det er synd, og jeg ville gerne kunne sælge kødet mere lokalt, siger han.


Lammekød er ikke så populært i Danmark, og der er ikke så mange avlere. Men det er synd, og jeg ville gerne kunne sælge kødet mere lokalt.

Søren Sundstrup, fåreavler


De spiser selv lammekød på gården med stor lyst.

- Det smager virkelig dejligt, og det er rart at vide, hvor det kommer fra og vide, at dyrene har haft et godt liv, siger Søren Sundstrup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Vi slubrer rekordmeget saft i os

Annonce