Annonce
Holstebro Onsdag

Sella har nu fået sit første job i Danmark

Alle gelændere på hele skolen får en tur med rengøringsmiddel og sprit. Her har Sella Højgaard det lange ben foran på vej hen ad gangen. Fotos: Morten Stricker
52-årige Sella Højgaard er en af de 75 kontanthjælpsmodtagere og fleksjobbere, der har fået et nyt rengøringsjob som følge af Holstebro Kommunes bestræbelser på med ekstra rengøring at nedsætte smitterisikoen på skoler og i daginstitutioner.
Annonce

Nørre Felding: - Man får god motion, konstaterer 52-årige Sella Højgaard, mens hun med små, raske bevægelser tørrer gelænderet af med en spritklud på vej op og ned af trapperne.

Vi befinder os på Nørre Felding Skole en onsdag formiddag, hvor Sella netop er ankommet med bussen fra Holstebro for at møde op på jobbet på skolen.

Og det med at stå op om morgenen, smøre madpakke og tage på arbejde er noget helt nyt for Sella.

- Jeg har aldrig haft et job før her i Danmark. Det er første gang. Og det er rigtigt godt for mig - jeg elsker at være her, konstaterer Sella, der ellers er kontanthjælpsmodtager.

Hun er en af de 75 kontanthjælpsmodtagere og fleksjobbere, som Holstebro Kommune i samarbejde med Jobcentret Holstebro har sørger for at få lært op som nye "coronamedhjælpere" eller husassistenter, der skal gøre ekstra rent i børneinstitutioner for at nedsætte smitterisikoen for coronavirus.

- Personalet og børnene på skolen er så søde, fortæller Sella, der nyder kontakten, når skolebørnene kommer og spørger hende, hvorfor hun gør rent.

Skolen har en rengøringsvogn, men den bruger Sella ikke på grund af de mange trapper på skolen.
Annonce

Elsker at gøre rent

Og det med at svinge rengøringskludene er ingen sur pligt for hende.

- Jeg elsker bare at gøre rent, konstaterer Sella, da det lykkedes avisens udsendte at få hende til at holde en lille pause fra rengøringsarbejdet for at få tid til tale lidt med journalisten.

- Jeg glæder mig hver dag til at komme på arbejde og til, at jeg skal gøre noget nyt rent. Alt nyt er spændende for mig, mener Sella, der godt kan lide, at hun kan arbejde selvstændigt rundt om i huset, hvor hun blandt andet tørrer gelændere og dørhåndtag af.

Hun arbejder mandag til fredag fra klokken ni til klokken 14.45. Om formiddagen på skolen og om eftermiddagen i børnehave, der ligger lige ved siden af skolen i landsbyen.

Sella Højgaard fortæller, at hun tidligere har været i praktik på montageværkstedet - også som rengøringsmedhjælper og som køkkenmedhjælper.

Hun kunne godt tænke sig til at fortsætte i rengøringsjobbet på den anden side af coronatiden.

Sella er født og opvokset på Grønland. Hun flyttede første gang fra Grønland til Holstebro i 1999, hvor hun boede til 2002. Derefter besluttede hun sig for at rejse hjem igen.

- Men jeg havde hjemve til Danmark, siger hun og fortæller, at hun i 2005 flyttede tilbage til Holstebro, hvor hendes nu afdøde eks-mand ville uddanne sig som levnedsmiddeltekniker.

Sella selv har igen uddannelse. På Grønland arbejdede hun som ufaglært i blandt andet et garveri og i en børnehave.

For Sella kan godt lide børn, siger hun og fortæller, at hun selv har fire af slagsen:

Den ældste hedder Karla og er 33 år, datteren, Pipaluk på 22 år og sønnen, Mininnguaq på 19 år. Den yngste søn, Angutimmarik på 15 år, bor hos en plejefamilie i Ringkøbing, så Sella bor alene i sin leje-lejlighed på Lemvigvej i Holstebro.

På med handskerne og i gang med dagens dont.
Annonce

Tid til kerneopgave

Karin Svendsen er skoleleder i Nørre Felding, hvor skolen har 120 elever og børnehaven 39 børn.

- Det har været vigtigt for os at få hjælpe fra husassistenten, så vi kan koncentrere os om vores kerneopgave med børn og undervisning, siger Karin Svendsen.

Hun fortæller, at det før var lærere, pædagoger og sekretærer, der måtte i gang med den ekstra rengøring, som skolen altså nu har fået ny hjælp til i form af den nye husassistent, Sella Højgaard.

- Det har været fint og positivt for huset at få hende ind på skolen, og hun har jo bare kastet sig over opgaven, siger skolelederen, der ikke har en tidshorisont for, hvor længe husassisterne skal arbejde rundt om på kommunens børneinstitutioner.

- Det skal de i hvert fald så længe sundhedsmyndigheders vejledning går på den mængde rengøring, der anbefales lige nu, tilføjer Karin Svendsen.

Udstyret med klude, vand og rengøringsmidler er Sella Højgaard klokken ni om morgenen klar til at gå i gang med at gøre ekstra rent på skolen i Nørre Felding.
Annonce

Gode erfaringer

Anita Lund er jobcoach på Jobcenter Holstebro, og hun er sagsbehandler for Sella Højgaard. Anita Lund har set sin klient gøre store fremskridt, efter at Sella i uge 18 begyndte i sit første job:

- Hun er rigtig glad, har fået mere selvtillid og føler, at hun har fået større værdi. Hun har klaret opgaverne meget flot, fortæller Anita Lund.

Normalt er det sådan, at kontanthjælpsmodtagere bliver sluppet af systemet, når han eller hun får job og bliver selvforsørgende. Men i dette tilfælde fortsætter Anita Lund som hendes mentor og hjælper hende med for eksempel at få huslejen betalt til tiden.

- Når man som Sella har andre udfordringer end ledigheden, kan vi ikke bare slippe hende. Det er vigtigt med et efterværn, siger jobcoachen.

Sella er nu tilknyttet en jobkonsulent, der skal hjælpe hende med at finde et lignende job, når det på et tidspunkt udløber.

- Og nu har hun jo fået gode erfaringer, siger Anita Lund og fortæller, at målet for det hele er en permanent selvforsørgelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Nordens Lund blev indviet

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Jazztrio spiller i Subhuset

Annonce