Annonce
Holstebro Onsdag

Selvfølgelig skal jeg stemme - men på hvem?

Denne uges klumme er skrevet af Ninna Pirchert, der er redaktør for Holstebro Onsdag. Foto: Johan Gadegaard.

Jeg har gjort det hver eneste gang, siden jeg fyldte 18 år.

Sat kryds på en stemmeseddel, når der har været valg.

Jeg har nemlig altid set det ikke bare som en ret, men også som en pligt at deltage aktivt i demokratiet ved at afgive min egen, helt personlige stemme, når valgboksene er blevet støvet af, og blyanten hængt op op i sin snor bag forhænget.

Annonce

Men når vi er kommet forbi alle skåltalerne, hvor vi hylder valgdagen som en festdag for demokratiet, står vi tilbage med et helt andet problem:

Hvem skal jeg stemme på?

For det aner jeg virkelig ikke.

Ikke engang partiet har jeg bestemt mig for, og der skal da snart gang i overvejelserne: Der er kun 34 dage til valgdagen den 16. november!

Der er mange, der ligesom jeg mener, at det er vigtigt at stemme, og derfor kan vi bryste os af en høj stemmeprocent herhjemme: Tre ud af fire gik i stemmeboksen eller brevstemte ved det seneste kommunalvalg i 2017 i Holstebro.

Men valgdeltagelsen ved kommunalvalget lå lavere end valgdeltagelsen til folketingsvalget, som i juni 2019 var på 84,6 procent. Og det kan egentligt godt undre, for på mange måder er valget til byrådene vigtigere end folketingsvalget:

Kommunerne står nemlig for halvdelen af det offentlige forbrug og beskæftiger seks ud af ti offentligt ansatte, mens regionerne og staten hver især står for omtrent en fjerdedel af det offentlige forbrug.

Så det er altså et vigtigt valg, vi står over for, men det faktum hjælper jo ikke så meget på overvejelserne over, hvor krydset skal sættes.

Som danskere er vi meget blufærdige over for at afsløre, hvilket parti vi stemmer på - og på hvilken kandidat. Og sådan har jeg det også.

Det er kun mine nærmeste, der ved, hvor mit kryds sættes, så hvis du - kære læser - havde håbet på at få at vide, ved hvilket partinavn krydset plejer at blive sat, så må jeg altså skuffe dig.

Det eneste, jeg vil afsløre, er, at det parti, der de seneste mange år har fået min stemme, har skuffet mig fælt, så nu skal jeg ud og søge nye græsgange.

En trøst er det, at tilhørsforholdet til et parti set gennem mine briller ikke er altafgørende, når der skal sættes et kryds til kommunalvalget - det er mere personen bag partibogstavet, det handler om.

Men når vi er kommet forbi alle skåltalerne, hvor vi hylder valgdagen som en festdag for demokratiet, står vi tilbage med et helt andet problem: Hvem skal jeg stemme på? For det aner jeg virkelig ikke.

Jeg stemmer næsten altid personligt, og især når det handler om de nære valg til byråd og regionsråd. Og det er der også mange andre, der gør.

Det er snart 15 år siden, at 271 små kommuner blev til 98 store, og de 14 amter blev erstattet af fem regioner, og derfor kan det undre, at vi stadig stemmer på dem, der bor tæt på os selv, og at vi dermed har en formodning om, at den del af kommunen, vi selv bor i, vil blive bedre repræsenteret i byrådet - selv om vi i Holstebro altså siden 2007 har været en stor kommune og ikke tre mindre kommuner.

Men det gør vi altså, og den tendens kommer nok også til at slå igennem ved dette valg.

Så er der mulighed for at læse om kandidaterne og følge med i den lokale debat i avisen og gå til noget så gammeldags, men alligevel effektivt som vælgermøde, hvor man hører, hvad den enkelte kandidat har - eller ikke har - på hjerte.

Og så er der jo de sociale medier, hvor mange kandidater her i valgkampen er endnu mere aktive end ellers på Facebook for at fortælle, at de skam samler ind til velgørende organisationer og viser idyllen hjemme i kernefamilien.

Den hopper jeg nu ikke på - for mig handler det mere om de politiske budskaber end om Facebook-smalltalk om alt muligt andet. Desværre er jeg overbevist om, at det virker, det der med at fortælle en masse om sig selv på de sociale medier for at skaffe stemmer.

Der er ikke andet at gøre end at klø på med selv at gøre en aktiv indsats for at finde relevant viden om, hvem jeg skal stemme på - og ikke bare vente på, at jeg får stukket en tilfældig valgflyer - og et bolsje - i hånden på vej ind i supermarkedet.

Selv om panikken så småt er ved at melde sig, er jeg sikker på, at jeg nok skal nå frem til en beslutning om, hvem der har gjort sig mest fortjent til at få mit kryds.

Helst i god tid - men om ikke andet så lige inden jeg finder blyanten for enden af snoren i stemmeboksen.

For stemmes - det skal der.

Denne klumme er udtryk for skribentens egen mening - og afspejler ikke nødvendigvis avisens holdning.

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Tredje generation af kartoffelavlere: Pasta og ris er jeg helst fri for

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Pas din egen tallerken

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Vicki Berlin: Vi tager det bedste af det bedste med til Nørre Vosborg

Holstebro Onsdag

Koordinator jubler over kommende foredrag: - Aldrig har jeg mødt et menneske med så stort et gåpåmod og livsglæde

Holstebro Onsdag

Kommende konfirmander fortæller om deres kirke

Holstebro Onsdag

Kommuneplan vedtaget efter stort engagement fra borgere

Holstebro Onsdag

Menighed og forening inviterer til kulturmøder

Holstebro Onsdag

Valgdebat om det gode børne- og ungdomsliv

Holstebro Onsdag

Russiske professorer giver koncert på Nørre Vosborg

Holstebro Onsdag

En inspiration til at søge oprigtig kærlighed

Holstebro Onsdag

Konditor: Lav dejen nu og få gudegode honninghjerter til jul

Holstebro Onsdag

Børnebilletter, loppemarked og krybdyr i center

Holstebro Onsdag

Præst og direktør holder foredrag om ny hospitalskirke

Holstebro Onsdag

Erling elsker en sport, som færre og færre dyrker: - Jeg holder på, at alle stress-ramte burde prøve det her

Holstebro Onsdag

Bestseller som teater i Musikteatret

Holstebro Onsdag

Slut efterårsferien af med en teaterkoncert

Holstebro Onsdag

Svend Åge mødte sine gamle soldaterkammerater med komiker i spidsen og TV-hold i ryggen: - Det var vildt sjovt

Holstebro Onsdag

Nanna stiller op til byrådsvalget: Hun vil ikke miste retten til at brokke sig

Holstebro Onsdag

77-årig blomsterkunstner pynter hele herregården selv

Holstebro Onsdag

Cirkus rykker ind i hallen med forestilling

Holstebro Onsdag

Genbrugsmarked i Plexus

Holstebro Onsdag

30 kunstnere og kunsthåndværker udstiller i Skave

Holstebro Onsdag

Fem dages street food-festival i efterårsferien

Annonce