Annonce
Holstebro Onsdag

Silje fejrer fødselsdag to gange om året

Familien Frandsen har meget at fejre i december. Begge børn har nemlig fødselsdag i julemåneden: Silas den 22. december og Silje den 24. december. Fotos: Morten Stricker
Den 24. december fylder Silje Sofie Frandsen 12 år. Hun er en af de 12.587 personer i Danmark, der har fødselsdag juleaftensdag. Silje elsker jul, og hun har jo aldrig prøvet andet, end at jul og fødselsdag hører sammen - og så bliver hendes halvårsfødselsdag også fejret. Sammen med lillebror, der også er et julebarn.
Annonce

Halgård: 24.12.07.

Sådan ser de første seks cifre i Silje Sofie Frandsens personnummer ud.

Og som alle, der får oplyst hendes fødselsdato, bemærker man straks, at Silje altså har fødselsdag på den dag, hvor rigtigt mange fejrer jul med and og flæskesteg, dans om juletræet og gaver.

- Jeg har jo aldrig prøvet andet. For mig hører jul og fødselsdag bare sammen, fortæller Silje, der fylder 12 år i år.

Silje går i 6. klasse på Halgård Skole og bor sammen med sin familie i et nybygget hus i Tingagerparken i Halgård. Familien består - foruden katten Coco - af mor, Louise Krestine Frandsen på 39 år, der arbejder som bogholder i et malerfirma i Ulfborg, far, Morten Høgsgaard Frandsen på 37 år, der er revisor hos Krøyer Pedersen i Holstebro, og lillebror, Silas Alexander Frandsen, der går i 3. klasse, på otte år.

Det vil sige: Han fylder snart ni år.

Statistik om fødselsdage

Silje er ikke alene om at have fødselsdag den 24. december.

Ifølge Danmarks Statistik har 12.587 personer i Danmark fødselsdag juleaftensdag.

129 børn blev født den 24. december 2007.

Der er lidt flere, der kan fejre fødselsdag den 31. december - nytårsaftensdag, nemlig 14.453 personer.

Kilde: Danmarks Statistik.

Annonce

Halvårsfødselsdag

Silas har fødselsdag den 22. december.

Det er nemlig så viseligt indrettet i familien Frandsen, at far og mor begge har fødselsdag i august, og begge børn fylder år i december.

Når Siljes 12 års fødselsdag om få dage skal fejres, kommer hendes mors familie på besøg til brunch, hvor Silje bliver fejret, og om aftenen tager fødselsdagsbarnet sammen med sin far, mor og lillebror til farmor og farfar i Mejdal for at fejre juleaften. Næste år er det omvendt - så kommer fars familie til brunch, og juleaften holdes sammen med mors familie.

Fødselsdagsgaverne og julegaverne flyder lidt sammen for Silje, der sammen med sin lillebror har en ekstra bonus ved at være julebarn.

I juni bliver deres fælles halvårsfødselsdag nemlig fejret med familiesammenkomst og gaver - både fra forældrene og den øvrige familie, - og på den måde fejrer de begge fødselsdage to gange om året.

- Folk er gode til at lytte til vores ønsker om at vente med at give gaver til om sommeren. Ellers kan der godt være langt for december til december, og især da børnene var små, druknede de jo nærmest i gaver i julen, fortæller Louise.

Annonce

Veer og risalamande

- Der er mange, der synes, det må være træls at have fødselsdag den 24. december. Men sådan har jeg aldrig oplevet det. For det er jo netop det, der gør hende til noget særligt, siger Siljes mor, Louise, der dengang i 2007 havde termin den 23. december.

- Jeg tænkte, at jeg da godt måtte gå over tiden - gerne en 14 dages tid, fortæller moren, der altså kun gik en enkelt dag over tiden.

Juleaftensdag var for parret helt normal. De spise frokost og tog ud til Louises forældre i i Nr. Felding for at fejre jul.

- Jeg kunne godt mærke noget murren, og jeg fik ikke spist ret meget af aftensmaden, men Morten nåede også at få risalamanden, fortæller Louise med et smil.

Vandet var endnu ikke gået, og da de nåede frem til fødeafdelingen, blev de spurgt, om det var vigtigt for dem, at barnet først blev født efter midnat og dermed fik fødselsdag den 25. december. Til det spørgsmål blev der ivrigt rystet på hovedet.

- Datoen var slet ikke det, der fyldte, husker moren.

Nissehue og flag hører helt naturligt sammen for Silje, der fylder 12 år den 24. december. Her er hun fotograferet på sit værelse, hvor der også hænger billeder af popidolet Christopher og en hvid dragt. Silje går nemlig til karate i sin fritid.
Annonce

Silje elsker jul

Klokken 23.30 kom deres første barn til verden.

- Vi synes, det er mere hyggeligt, at hun har fødselsdag juleaftensdag end første juledag, mener Morten.

Og som det julebarn Silje er, elsker hun jul.

Der er en regel i familien om, at man først må pynte op, når kalenderen viser december.

- Så snart jeg får lov, pynter jeg op til jul på mit værelse, fortæller Silje, der godt kan snyde lidt og begynde at spille julemelodier som Last Christmas og All I Want for Christmas allerede i slutningen af november.

På børneværelset er der foruden julepynt også flere julekalendere - også en af dem med små gaver i, - og i december ser Silje også julekalenderne i tv.

- Den med Tinka, synes jeg, er bedst, konstaterer julebarnet.

Annonce

Tag ja-hatten på

Silje har aldrig prøvet at holde børnefødselsdag på sin fødselsdag. Det plejer at vente til en af dagene efter jul

- Men nu er vi blevet så store, at vi ikke holder børnefødselsdage længere, siger Silje og fortæller, at der nogle gange bliver delt flødeboller ud i klassen i forbindelse med fødselsdage.

- Vi må jo se, om vi kan huske, at du skal have flødeboller med i skole efter jul, lyder det fra mor, der har følgende råd til de familier, der venter - og får - barn den 24. december.

- Se det som noget positivt i stedet for at synes, det er træls.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce