Annonce
Holstebro Onsdag

Simone hjemmepasser: - Barndommen har også en værdi

Simone Wissendorf har i alt fire børn, hvoraf de to ældste er fra et tidligere forhold. De kom begge i institutioner, mens Atlas og Sia på billedet her vil blive passet hjemme så længe det er muligt. Foto: Johan Gadegaard.
Flere og flere vælger at hjemmepasse børnene i kortere eller længere perioder efter barslen. Det gælder også Simone Wissendorf fra Holstebro, der ikke synes, børn skal væk fra deres forældre så tidligt, som vores samfund dikterer.

Holstebro: Det er formiddag hjemme hos familien Wissendorf. Tre-årige Atlas ligger i sofaen og får sig en slapper. Mor Simone har lige sat det musik på fra YouTube, som han har efterspurgt. Det er tirsdag, og de fleste andre tre-årige i Holstebro Kommune er formentlig i børnehave lige på det tidspunkt. Det er Atlas ikke. Det er ikke, fordi han er syg, og han er heller ikke i coronakarantæne. Atlas går bare ikke i børnehave.

- Jeg er jo alligevel hjemme med Sia, så hvorfor skulle jeg sende ham hen i en institution for at blive passet af andre voksne, spørger Simone Wissendorf retorisk.

Sia er Atlas' seks måneder gamle lillesøster, som mor Simone altså er hjemme på barsel med. Men når barslen er slut, skal Sia og Atlas ikke i henholdsvis vuggestue og børnehave. Simone skal heller ikke tilbage til sit arbejde hos Specialkompetence Holstebro som lærer lige foreløbig. De skal allesammen være hjemme det næste halvandet års tid. Sia og Atlas bliver nemlig hjemmepasset.

Annonce

Sådan har Simone og hendes mand, Kenneth, besluttet sig for, at det skal være.

Stabile rammer

- Det føltes helt forkert i maven at skulle efterlade sit barn på den måde.

Sådan beskriver 30-årige Simone Wissendorf oplevelsen af at aflevere sin førstefødte, Noam, som hun har fra et tidligere forhold, hos den ellers kompetente dagplejer, dengang for otte år siden.

- Det var virkelig en forkert følelse. Men det var jo normen, og jeg tænkte ikke, at jeg havde et valg. Det var jo det, man gjorde, tilføjer hun.

Men da Simone studerede pædagogisk psykologi på universitetet med sidefag i børn og unges udvikling, læring og trivsel fandt hun ud af, at hun faktisk havde et valg. Og at det at aflevere ti måneder gamle børn i institutioner måske ikke burde være normen. I hvert fald ikke i Simones egen familie.

Det folk oftest spørger om

Man bliver mødt af mange fordomme, når man hjemmepasser sit barn. Her svarer Simone Wissendorf på de mest gængse:

Har dit barn ikke brug for at blive socialiseret?

Børn bliver ikke socialiseret ved at være sammen med 20 andre børn i et rum en hel dag. Socialiseringen sker i relationen med en moden voksen. Det er lidt ligesom sprogudvikling: Man kan ikke lære at tale ved at være sammen med andre, der heller ikke kan tale. Mine børn bliver rigeligt socialiseret, de er sammen med deres forældre og mange andre voksne og børn. Samtidig er de med mig eller Kenneth overalt, og de er med til alt, og det er her i relationen, at socialisering sker.

Bliver det ikke kedeligt at gå derhjemme?

Jo, nogle gange. Ligesom det nogle gange er kedeligt at gå på arbejde. Det, tænker jeg, er meget normalt.

Kan dit barn så det, det skal, når han ikke har gået i institution?

Jeg bryder mig ikke om at måle børn, men hvis vi skal gå ud efter det, som børn bliver målt efter i dag, så ja. Atlas er tre år, og han kan alle tallene, mange af bogstaverne, og hans sprog er veludviklet. Vi har fået at vide, at han er langt fremme for sin alder.

- Det har ikke noget med pædagogernes kompetencer at gøre, for de er virkelig dygtige. Men når man er ti måneder, er man et sårbart sted i forhold til at skabe trygge tilknytninger til personer, der er villige til at dø for en, altså ens forældre. Og det er gennem den relation, at børnene skal vokse op, og opleve sig selv. Den relation er grundlæggende for blandt andet udviklingen af barnets selvbillede, og det er her, at grundlaget for et sundt følelsesliv dannes. Det, synes jeg ikke, man kan udlicitere til en pædagog, forklarer Simone.

Hjemmepasning giver familien en mere rolig hverdag, fortæller Simone Wissendorf. Foto: Johan Gadegaard.

Så da hun nogle år senere fødte Atlas, kravlede han rundt om benene på hende i stedet for i en vuggestue, mens hun skrev sit speciale, der netop handlede om relationen mellem forældre og barn og dens betydning for udvikling af barnets selvbillede.

Hun mener, at vi i Danmark har en stor adskillelseskultur, der ikke er til børnenes fordel.

- Børn vil bare gerne være sammen med deres forældre, men i vores samfund handler det efterhånden mere og mere om at gøre helt små børn selvstændige, så de hele tiden kan komme fremad. Vi har så travlt med at pushe os selv og vores børn fremad hele tiden, vi skal hele tiden videre i hamsterhjulet, og vi er mindre tilstede. Men børn har ikke behov for at blive pacet fremad, de har behov for at være sammen med deres forældre i stabile og kærlige rammer, så det er det, vi forsøger at give dem, forklarer Simone.

Annonce

Værdi

Hjemme hos Simone og Kenneth er det derfor kun Kenneth, der arbejder. Og i jobbet som pædagog på et bosted i Skive har han ofte lange vagter, som gør, at han sammenlagt har fri tre til fire dage om ugen, som så kan bruges med familien. Simone og Kenneth går op i at have en rolig hverdag i deres eget og børnenes tempo.

De ses med andre hjemmepassere i Holstebro Kommune to gange om ugen, med børn på Atlas' og Sias alder, og de føler, at de gør det, der er bedst for deres børn. Alligevel er Simone flere gange blevet mødt med holdningen, at hun ikke bidrager til samfundet, og at idéen om hjemmepasning måske i højere grad handler om, at hun ikke vil arbejde.

- Det ses ikke som en værdi i vores samfund at dedikere sin tid til at opfostre sine børn. Men barndommen har også en værdi, og den er også vigtig. Og jeg fravælger ikke mit arbejde. Jeg savner mit arbejde, men lige nu handler det om mine børn, for de første år er så vigtige for deres udvikling. Det er så kort en tid i mit liv, men kan have så grundlæggende betydning for resten af deres, mener Simone.


Børn har ikke behov for at blive pacet fremad, de har behov for at være sammen med deres forældre i stabile og kærlige rammer.

Simone Wissendorf, hjemmepasser


For hende handler det ikke om, hvorvidt det er rigtigt eller forkert at sende sine børn i institution, eller om hvad andre forældre skal gøre.

- Jeg ville bare ønske, at flere havde valget, siger hun.

Hjemmepasning

Forældre kan få tilskud af kommunen, hvis man ønsker at passe sine egne børn hjemme, i stedet for at sende dem i eksempelvis vuggestue eller børnehave. Tilbuddet gælder forældre med børn i alderen 46 uger, til de skal begynde i skole.

39 kommuner tilbyder kontant støtte til at passe sine egne børn, men der er stor forskel på tilskuddets størrelse.

I Holstebro Kommune kan man få 6.786 kroner pr. måned pr. barn i alderen 46 uger, til barnet fylder tre år, og 3.963 kroner pr. måned pr. barn fra barnet fylder tre år til 30. april det år, hvor barnet begynder i skole.

 Der kan højest udbetales tilskud til tre børn pr. husstand.

Antallet af forældre, der modtager tilskud for at hjemmepasse et eller flere af deres børn, er stigende i Holstebro Kommune. Sådan her har det set ud de seneste syv år:

2016: 24

2017: 25

2018: 21

2019: 29

2020: 37

2021: 38

På landsplan er stigningen endnu større. Den er gået fra at hedde 661, der modtog tilskud i 2016, til 1341 i 2020.

Om cirka seks måneder udløber Simones barsel. Til den tid kan hun få et tilskud fra Holstebro Kommune for at hjemmepasse familiens børn, i stedet for at sende dem i institution. Det kan alle forældre, der hjemmepasser, modtage i op til 46 uger, når barnet er mellem nul og fem år. Det svarer hverken til en hel- eller en deltidsløn, og man må ikke tjene penge ved siden af, når man modtager det. Derfor kan Simone Wissendorf godt frygte, at det kun er en privilegeret skare af folk, der har råd til at holde børnene hjemme i en længere periode, end hvad barselsloven tillader.

- Det bliver forbeholdt mere privilegerede mennesker, hvor jeg synes, det burde være et frit valg, siger Simone.

Parret er også indstillet på, at økonomien den kommende tid bliver lidt mere trang, end hvis både mor og far var på arbejde.

- Der er nogle ting, vi fravælger. Det er klart. Det bliver ikke lige nu, vi skal på udlandsferie eller have nyt fjernsyn. Men det vi får i stedet for, sætter vi langt højere pris på, siger Simone Wissendorf.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

En vatpind i halsen

Holstebro Onsdag

Kom ud at gå i skoven

Annonce