Annonce
Holstebro Onsdag

Skab gode rammer før første skoledag

Mange børnehavebørn ved ikke, hvad de skal lave i skolen, eller hvad der forventes af dem. Derfor kan det være godt at tage brodden af skolestarten på forhånd. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix
Besøg skolen, afstem forventninger, og etabler nogle gode rutiner før skolestart, råder børnepsykolog og Børns Vilkår.
Annonce

Danmark: Skoletasken er købt, blyanterne spidset, og sommerfuglene suser rundt i den lille mave.

For mange børn betyder sommerferiens afslutning også første skridt over dørtærsklen til ti års skolegang. Men selv om barnet måske har gået i vippeordning siden maj, vil skolestarten være en stor omvæltning. Derfor kan det være en god idé at gøre sit forarbejde som forælder.

Eksempelvis ved at vende døgnrytmen fra ferie til hverdag et par dage før, råder Sanne Lind, der er børnefaglig konsulent hos Børns Vilkår.

- Det er hårdt for barnet at starte i skole efter en lang sommerferie. Samtidig er det en stor livsbegivenhed, så barnet skal helst ikke skal gå fra 0 til 100 om mandagen, siger hun.

Det kan også være godt at etablere nogle rutiner, som er på plads før skolestart. På den måde ved barnet, hvordan I kommer hen til skolen, hvor jakken skal hænge, og hvor I kysser farvel.

- Så bliver det overskueligt, genkendeligt og trygt. Og man får skabt nogle faste rammer midt i det, som ellers er en stor omvæltning, siger hun.

I kan også hjælpe barnet ved at gøre skolen konkret, foreslår Heidi Agerkvist, der er børnepsykolog med egen praksis. For konceptet kan være meget abstrakt, hvis barnet ikke har ældre søskende.

- Det kan hjælpe at tage hen og kigge eller lege på legepladsen, siger hun.

En ny undersøgelse fra Egmont Fonden viser, at 43 procent af danske børnehavebørn ikke ved, hvad de skal lave i skolen. Samtidig vil mange børn opleve, at voksne spørger ivrigt ind til skolestarten, og det kan få både forventninger og bekymringer til at bygge sig op.

- Nogle børn tror, at de skal kunne læse, før de starter. Og samtidig oplever de, at mange voksne omkring dem hyper skolestarten, siger Heidi Agerkvist.

Så skru ned for armbevægelserne, og tal om, at man ikke behøver at kunne alt, før man starter i skolen.

- Man må gerne glæde sig og tale om skolestarten. Men som forælder behøver man ikke at hype det mere end nødvendigt, siger hun.

Hvis barnet savner børnehaven, skal du anerkende savnet. For mange børn vil børnehaven nemlig repræsentere det vante. Og samtidig vil der være et naturligt savn til de børn og voksne, som har fyldt i en stor del af barnets bevidste liv.

- Man skal aldrig bagatellisere barnets følelser. Tal i stedet om de søde pædagoger, besøg legepladsen - eller tag på besøg i børnehaven en dag, hvis I må, siger Heidi Agerkvist.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Holstebro går efter guldet

Annonce