Annonce
Holstebro Onsdag

Sluk internettet?!

Denne uges klummeskribent er Vibeke Colstrup. Foto: Johan Gadegaard.

Hvad mon der ville ske, hvis vi slukkede for internettet? Måske tænker du lige nu som læser, at jeg ikke er rigtig klog med det forslag?! Men ville det ændrer vores adfærd som mennesker over for hinanden, hvis vi slukkede for internettet?

Tag et eksempel som at sende en fødselsdagshilsen, de fleste vil sende en mail eller poste et tillykke på Facebook, men forestil dig, at du ville sende et helt almindeligt gammeldags brev til en fødselsdag! Jeg synes, det er dejligt med alle hilsnerne på Facebook, men hvor ville det være fantastisk, hvis de lå i postkassen. Forestil dig det! De ville vælte ud.

Og dette scenarie ville have krævet at vedkommende, som sendte et tillykke, havde sat et øjeblik af til at skrive brevet eller kortet og brugt tid på at købe frimærke og bringe det til postkassen. Nu sidder vi bag skærmen og taster hurtigt, trykker send. Og wusshhhh, så er det lagt op eller sendt afsted med raketfart.

Annonce

Det er hurtigt, smart og gør hverdagen nemmere for mange. Også for mig. Hvordan ville det være, hvis de unge ville være nødt til at mødes fysisk og ikke kun bag en skærm med enten spil eller chat over snapchat?!

Jeg undrer mig ofte, når unge mennesker, som kommer hos mig i min klink, fortæller om deres venner, som har de på den anden side af jorden, fordi det er, når de spiller online bag computerskærmen, at de mødes. Jeg ved godt, det er en anden tid, en anden verden, som er nu. En verden og måde, hvor det bliver muligt at have en menneskelig kontakt gennem computer skærmen eller gennem mobilen.

Jeg tænker, at børn og unge må have behov for at mødes fysisk og se hinanden i øjnene. Jeg mener, at der må ske noget med det at have en kontakt og relation til andre mennesker, når børn og unge ikke mødes fysisk. Vi aflæser, hvad andre siger både på stemmeleje, mimik og kropssprog. Det er den måde, vi kan sammensætte og forstå andre mennesker.

Forleden havde jeg en ung mand i konsultationen, som altid har oplevet det at tale i telefon som ubehageligt. Hvorfor det? Jo, han kan jo ikke se vedkommende og aflæse, hvilket for ham har indflydelse på, om han opfatter det budskab med den, han taler med, er rigtigt.

Jeg oplever, at kontakten mellem mennesker er blevet mindre. Det gælder både voksne, børn og unge. Den indadvendte kontakt har indflydelse på parforholdene og i familier, fordi mobilen og online-muligheder optager meget af vores tid. Vi kan være på hele tiden. Det er lokkende, fordi vi ikke går glip af noget ved at være på det meste af tiden.

En del griber ud efter mobilen, så snart de keder sig, at en koncert ikke ses, men opleves gennem mobilens linse for at forevige øjeblikket. Hvor bliver nærværet af?! Det at være tilstede i nuet og mærke indad. Lad billedet eller oplevelsen fæste sig på nethinden, i sindet måske som en følelse eller fornemmelse.

Hvor ofte har du set nogen komme gående med fokus på mobilen, eller som en ven bemærkede efter at have været København på kursus og kørt med s-toget, næsten alle havde mobil og lyd i ørerne og fjerne blikke. Ingen smilede og havde kontakt.

Jeg tænker nogen gange over, at når jeg tager ud for at købe ind eller noget andet, er min mobil jo altid med, og nu også fordi både kørekort, betalingskort er på den. Og i princippet kan man komme i kontakt med mig nærmest hele tiden. Før mobiltelefons tid, og hvor en telefon krævede et stik ind i væggen, var jeg ikke tilgængelig på samme måde.

Gik jeg hjemmefra, kunne man ringe forgæves. Og hvis der ingen telefonsvarer var på, ville jeg faktisk ikke vide, om nogen havde ringet. Men vi kan vælge. Vælge, hvordan vi bruger mobilen, det at være online, fordi vi er nemlig kaptajnen i vores eget liv.

Spørg dig selv, hvor meget skal online muligheder fylde i dit liv? Og hvordan? Hvor meget vil du gerne have at nærvær og tilstedevær skal være en del af dit liv?

Vi kan være med til at vælge, om vores børn og unge skal mødes med andre udover at se ind i skærmen. Vi kan medvirke til at lære at have relationer, hvor man mødes fysisk. Det samme gør sig gældende i parforholdet eller mellem venner.

Spørg dig selv, hvor meget skal online muligheder fylde i dit liv? Og hvordan? Hvor meget vil du gerne have at nærvær og tilstedevær skal være en del af dit liv?

Og hvorfor er det vigtigt for dig? Vi har selvansvarlighed i vores liv for, hvad der skal fylde, og hvad det skal fyldes med.

Denne klumme er udtryk for skribentens egen mening - og afspejler ikke nødvendigvis avisens holdning.

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Tredje generation af kartoffelavlere: Pasta og ris er jeg helst fri for

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Pas din egen tallerken

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Vicki Berlin: Vi tager det bedste af det bedste med til Nørre Vosborg

Holstebro Onsdag

Koordinator jubler over kommende foredrag: - Aldrig har jeg mødt et menneske med så stort et gåpåmod og livsglæde

Holstebro Onsdag

Kommende konfirmander fortæller om deres kirke

Holstebro Onsdag

Kommuneplan vedtaget efter stort engagement fra borgere

Holstebro Onsdag

Menighed og forening inviterer til kulturmøder

Holstebro Onsdag

Valgdebat om det gode børne- og ungdomsliv

Holstebro Onsdag

Russiske professorer giver koncert på Nørre Vosborg

Holstebro Onsdag

En inspiration til at søge oprigtig kærlighed

Holstebro Onsdag

Konditor: Lav dejen nu og få gudegode honninghjerter til jul

Holstebro Onsdag

Børnebilletter, loppemarked og krybdyr i center

Holstebro Onsdag

Præst og direktør holder foredrag om ny hospitalskirke

Holstebro Onsdag

Erling elsker en sport, som færre og færre dyrker: - Jeg holder på, at alle stress-ramte burde prøve det her

Holstebro Onsdag

Svend Åge mødte sine gamle soldaterkammerater med komiker i spidsen og TV-hold i ryggen: - Det var vildt sjovt

Holstebro Onsdag

Bestseller som teater i Musikteatret

Holstebro Onsdag

Slut efterårsferien af med en teaterkoncert

Holstebro Onsdag

Nanna stiller op til byrådsvalget: Hun vil ikke miste retten til at brokke sig

Holstebro Onsdag

- Et efterskoleophold er en gave, man giver til sine børn

Holstebro Onsdag

77-årig blomsterkunstner pynter hele herregården selv

Holstebro Onsdag

Cirkus rykker ind i hallen med forestilling

Holstebro Onsdag

Genbrugsmarked i Plexus

Holstebro Onsdag

30 kunstnere og kunsthåndværker udstiller i Skave

Annonce