Annonce
Holstebro Onsdag

Slut med at uddanne sig til landmand i Holstebro

Det er slut med at uddanne landmænd fra sommeren 2020 i Holstebro. Arkivfoto: Morten Stricker
Fra sommeren 2020 er det ikke længere muligt at tage uddannelsen til landmand i Holstebro. Uddannelsescenter Holstebro har valgt at droppe uddannelsen. Landmændenes lokalformand, Kristian Gade, raser over afgørelsen, som han er blevet informeret om af bagvejen.
Annonce

Holstebro: Uddannelsen til landmand på UCH fik en meget kort levetid. Fra sommeren 2020 er det slut med landbrugsuddannelsen i Holstebro.

Det er selvom, det kun er otte måneder siden, at Uddannelsescenter Holstebro og Holstebro-Struer Landboforening udsendte en fælles pressemeddelelse, hvor begge parter så frem til at flytte landbrugsuddannelsen fra Lægård Landbrugsskole til UCH og de andre uddannelser på Døesvej.

- Vi oplever at uddannelsen bliver aflivet, før den når at blive født. Med lukning af Lægaard Landbrugsskole og flytning til Døesvej, må man anstændigvis give uddannelsen under de nye rammer en mulighed for at blive kendt, siger Kristian Gade, der er formand for Holstebro-Struer Landboforening.

Kristian Gade er meget uforstående over for den drastiske beslutning, som ifølge Dagbladets oplysninger blev truffet på et bestyrelsesmøde 19. juni.

- Vi skriger i den grad efter arbejdskraft, og det bliver kun sværere, når man vil nedlægge uddannelsen. Det er helt håbløst, siger Kristian Gade.

Landboforeningen kalder det stærkt utilfredsstillende, at UCH har valgt at nedlægge uddannelsen. De mener slet ikke, at uddannelsen har fået en chance i de nye omgivelser. Der var også truffet beslutning om, at en stor del af den praktiske undervisning skulle foregå ude hos lokale landmænd.

Annonce

Uanstændigt

Det er foreningens oplevelse, at UCH ikke har gjort noget for at give landbrugsuddannelsen en ny start.

- Som erhverv og samarbejdspartner med skolen og landbrugsuddannelsen, finder vi det dybt uprofessionelt af bestyrelsen og skolens ledelse, at de overhovedet ikke har rettet henvendelse til os, for om vi i fællesskab kunne finde løsninger, udtaler Kristian Gade.

Han frygter, at den nedlagte uddannelse kan gøre det endnu sværere for erhvervet at få fat i den fornødne arbejdskraft.

- Med beslutningen om at nedlægge landbrugsuddannelsen i Holstebro, er det vores klare opfattelse, at UCH fralægger sig ansvaret for udviklingen af erhvervsuddannelserne. Havde der været lidt anstændighed, havde vi som minimum forventet en henvendelse inden lukningen, men det er åbenbart den måde, bestyrelse og ledelse vil samarbejde med erhvervslivet på, slutter Kristian Gade.

Direktør for Uddannelsescenter Holstebro, Ann Østergaard forstår godt landbrugets frustrationer, men hun mener, at elevoptaget ganske enkelt er for spinkelt at fortsætte på.

- Der er en elev tilmeldt uddannelsen på grundforløb to til august, og det er hverken uddannelsesmæssigt, fagligt, kvalitetsmæssigt eller økonomisk forsvarligt at gennemføre på den baggrund. Kun ganske få af vores nye grundforløb-1 elever ytrer interesse for landbrugsuddannelsen. Landbruget mangler arbejdskraft, vi mangler eleverne, så øvelsen må være at få åbnet øjnene for, at landbruget har attraktive arbejdspladser, skriver Ann Østergaard og fortsætter:

- Det har bestemt ikke været nemt for bestyrelsen at træffe den beslutning, men der skal altså være et vist elevgrundlag for at drive en uddannelse på forsvarlig vis, og det har vi ikke. Det er altid trist, når den slags bliver nødvendigt - men vi har nu nået et niveau, hvor bestyrelsen har måttet træffe den beslutning, siger UCH-direktøren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Jagten på kalken

Holstebro Onsdag

Idrætsrådet holder årsmøde

Annonce