Annonce
Holstebro Onsdag

Sort arbejde på toppen af taget

Overtroen siger, at det bringer lykke, hvis man tilfældigt møder en skorstensfejer - og hvis skorstensfejeren er Michael Klein Rasmussen, er der stor sandsynlighed for, at overtroen taler sandt.

tradition. Som skorstensfejermester holder Michael Klein Rasmussen fast i fagets gamle traditioner, men han tager også moderne metoder i brug.

Han har høj hat på, når han går på arbejde. Men høj i hatten kan man bestemt ikke kalde skorstensfejermester Michael Klein Rasmussen, der er en meget social én af slagsen.
Nej, Michael Klein Rasmussen ryger ikke selv. »Jeg får røg nok,« konstaterer han - men en brændeovn, det har han, og han ved helt nøjagtigt, hvordan man fyrer miljørigtigt op i sådan en. Foto: Johan Gadegaard.
»Jeg får skyld for at snakke meget,« smiler den 45-årige mester, der ifølge sit fags gamle traditioner foruden den høje hat er iført sort uniformsjakke med »guld«knapper, og på bæltelåsen er hat, stig og kost aftegnet. Om halsen har han en hvid halsklud. Eller en munddug, som den kaldes, fordi skorstensfejeren i gamle dage tog halskluden op foran munden, når han arbejdede for at undgå de værste røgpartikler. I gamle dage havde skorstensfejeren også bare tæer for, at han bedre kunne få fodfæste på tagene.
Selvom Michael Klein Rasmussen holder fast i de gamle traditioner, så har både han og hans to ansatte ikke bare tæer, men sikkerhedssko på. På tagene er der nu om dage monteret trin. I jobbet bruges munddugen i dag kun til pynt, og dens funktion er erstattet af en maske. I bilen ligger der også moderne iPads, hvor skorstensfejerne holder styr på alle skorstenen. Ved lov er det nemlig påbudt, at alle de huse og bygninger, der varmes op med energi, der udvikler røg, skal have renset skorstenen mindst én gang om året.
Annonce

Sort besøg

»Goddag, der er sort besøg.«
Sådan præsenterer skorstensfejermesteren sig ofte, når han ringer på hos folk. Modsat p-vagten er skorstensfejeren populær, og det er yderst sjældent, at han er blevet nægtet adgang til skorstenen. Der var dog lige dengang i hans læretid, hvor han og mester blev truet med et jagtgevær af en ældre mand, der absolut ikke ville have besøg af skorstensfejeren, fortæller Michael med et grin.
»Det gælder bare om at have et godt snakketøj med sig på arbejde,« mener Michael, der er født med naturlige evner i den retning.
Det bliver ofte til en lille snak med de kunder, der er hjemme, når skorstensfejeren kommer på besøg, og det sker da også, at skorstensfejeren - især ude på landet - inviteres ind på en kop kaffe, mens verdensituationen bliver vendt.
Men de tider er forbi, hvor skorstensfejeren blev budt på en øl, en cigaret og endnu en smøg til at sætte bag øret til senere brug.
Når man regner læretiden med, har Michael Klein Rasmussen arbejdet 29 år i branchen. De seneste ti år har han haft titel af skorstensfejermester i distrikt Holstebro, der dækker inden for den gamle kommunegrænse, hvor skorstensfejerne i løbet af et år skal ud på sort besøg hos omkring 6500 husstande.
Annonce

Svendene er hans drenge

Branchen nåede et højdepunkt i 80erne, hvor der i Holstebro-distriktet var syv til otte skorstensfejere. Men da fjernvarmen og naturgassen for alvor kom til Holstebro, blev oliefyrene smidt ud, og skorstensfejerne mistede en masse arbejde. Mange af dem søgte derfor over i andre brancher.
»Men jeg holdt ved,« siger Michael, der hver morgen, inden de kører ud på besøg i området, mødes med sin to svende i værkstedet på Skjernvej. Om eftermiddagens mødes de tre igen og få vendt dagens begivenheder.
»Så vi har medarbejdersamtaler hver dag,« siger Michael, der kalder de to svende - Bruno på 39 år, som han selv har udlært, og Henrik på 43 år - for sine drenge, og han betragter dem næsten som familie.
I det hele taget er skorstensfejerfaget så lille, at alle næsten kender alle.
Annonce

Facebook-nørd

Michael Klein Rasmussen er lidt af en Facebook-nørd, og det er i parentes bemærket også ham, der har oprettet facebooksiden for Fluesmækkeren fra Skave. Han er også manden bag facebooksiden om sit eget firma, om skorstensfejerlauget af 11. februar 1778 og den internationale side, der har fået tommelfingeren op fra over 1000 skorstensfejere fra mange lande. På den side indgår skorstensfejere aftaler om at besøge hinanden, og her aftales også det årlige internationale træf for skorstensfejere. Træffet holdes i Italien.
Annonce

Hjem med rene fingre

Michael Klein Rasmussen elsker sit job, som han kaldt et frit arbejde på toppen. Han kan ikke se sig selv i et andet job, og derfor kan han ikke se andet i krystalkuglen end, at han fortsætter til pensionsalderen.
At det er et job, der giver sorte fingre, ser han ikke som et problem. Skorstensfejerne ankommer nemlig til værkstedet i deres civile tøj om morgenen, og de går i bad til fyraften.
»Så vi er rene, når vi kommer hjem til konen,« siger han med et smil.
Konen hedder i hans tilfælde Sonja, og hun arbejder i hjemmeplejen. Parret har sønnen Mathias på 20 år, der netop har afsluttet sin HF-eksamen, og Amalie på 15 år, der skal i 9. klasse efter ferien.
Om Mathias en dag bliver tredje generation af skorstensfejere, kan hans far ikke svare på.
»Jeg har ikke fået ham overtalt endnu. På den anden side vil han heller ikke afvise det,« siger skorstensfejermesteren, der tilføjer, at det selvfølgelig er noget, sønnen selv skal være interesseret i.
Michael Klein Rasmussen er selv ikke i tvivl om, at han foretog det rette erhvervsvalg.
Sammen med familie og venner af huset fejrede han i sidste uge sit 25 års jubilæum som uddannet skorstensfejer.
Annonce

Adresse

,
Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Med et års forsinkelse: Haveselskab får besøg af haveguru

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Her kan børn dele deres tanker om forældrenes skilsmisse

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Simon har en isenkræmmer i rygsækken som institutionsleder og byrådspolitiker

Holstebro Onsdag

EDC: Boligsalget i 2021 slog alle rekorder

Holstebro Onsdag

Tid til en ny duel i kirken

Holstebro Onsdag

Skal Anders And & Co drage på eventyr i lokalområdet?

Holstebro Onsdag

For fjerde gang modtager virksomhed en pris for sin vækst

Holstebro Onsdag

Længe ventet koncert finder endelig sted

Holstebro Onsdag

Kom på kursus hos blomstermanden

Holstebro Onsdag

Nu skal bestyrelsen udpeges og vedtægterne godkendes: Lokalhistorisk Arkiv holder generalforsamling

Holstebro Onsdag

TTH-profil er en del af Efterårets Hold

Holstebro Onsdag

Ølsmagning med Danmarks bedste bryggeri

Holstebro Onsdag

2021 bød på færre lokale brande

Holstebro Onsdag

Søren tegnede og skrev sig gennem sorgen efter sin fars død

Holstebro Onsdag

Forening tilbyder at overtage alle glemte Jens Nielsen-billeder: Nej, tak, siger kommunen

Holstebro Onsdag

76-årige Dorte udstiller værker i kirkehus

Holstebro Onsdag

Kom bag om soloudstilling på museum

Holstebro Onsdag

Biografejer: Vi føler os som gidsler i et politisk spil

Holstebro Onsdag

Er det mon den rigtige adresse?

Holstebro Onsdag

En måned efter, at de reddede ti personer ud af brændende bygning, har de fået hæder: Jeg husker det kun i glimt

Holstebro Onsdag

Et kor for dem, der vil lære at bruge lungerne

Holstebro Onsdag

Kurator viser rundt, når kunstmuseum genåbner

Holstebro Onsdag

Bank går i dialog med kunder om statslige coronalån

Annonce