Annonce
Holstebro Onsdag

Sort arbejde på toppen af taget

Overtroen siger, at det bringer lykke, hvis man tilfældigt møder en skorstensfejer - og hvis skorstensfejeren er Michael Klein Rasmussen, er der stor sandsynlighed for, at overtroen taler sandt.

tradition. Som skorstensfejermester holder Michael Klein Rasmussen fast i fagets gamle traditioner, men han tager også moderne metoder i brug.

Han har høj hat på, når han går på arbejde. Men høj i hatten kan man bestemt ikke kalde skorstensfejermester Michael Klein Rasmussen, der er en meget social én af slagsen.
Nej, Michael Klein Rasmussen ryger ikke selv. »Jeg får røg nok,« konstaterer han - men en brændeovn, det har han, og han ved helt nøjagtigt, hvordan man fyrer miljørigtigt op i sådan en. Foto: Johan Gadegaard.
»Jeg får skyld for at snakke meget,« smiler den 45-årige mester, der ifølge sit fags gamle traditioner foruden den høje hat er iført sort uniformsjakke med »guld«knapper, og på bæltelåsen er hat, stig og kost aftegnet. Om halsen har han en hvid halsklud. Eller en munddug, som den kaldes, fordi skorstensfejeren i gamle dage tog halskluden op foran munden, når han arbejdede for at undgå de værste røgpartikler. I gamle dage havde skorstensfejeren også bare tæer for, at han bedre kunne få fodfæste på tagene.
Selvom Michael Klein Rasmussen holder fast i de gamle traditioner, så har både han og hans to ansatte ikke bare tæer, men sikkerhedssko på. På tagene er der nu om dage monteret trin. I jobbet bruges munddugen i dag kun til pynt, og dens funktion er erstattet af en maske. I bilen ligger der også moderne iPads, hvor skorstensfejerne holder styr på alle skorstenen. Ved lov er det nemlig påbudt, at alle de huse og bygninger, der varmes op med energi, der udvikler røg, skal have renset skorstenen mindst én gang om året.
Annonce

Sort besøg

»Goddag, der er sort besøg.«
Sådan præsenterer skorstensfejermesteren sig ofte, når han ringer på hos folk. Modsat p-vagten er skorstensfejeren populær, og det er yderst sjældent, at han er blevet nægtet adgang til skorstenen. Der var dog lige dengang i hans læretid, hvor han og mester blev truet med et jagtgevær af en ældre mand, der absolut ikke ville have besøg af skorstensfejeren, fortæller Michael med et grin.
»Det gælder bare om at have et godt snakketøj med sig på arbejde,« mener Michael, der er født med naturlige evner i den retning.
Det bliver ofte til en lille snak med de kunder, der er hjemme, når skorstensfejeren kommer på besøg, og det sker da også, at skorstensfejeren - især ude på landet - inviteres ind på en kop kaffe, mens verdensituationen bliver vendt.
Men de tider er forbi, hvor skorstensfejeren blev budt på en øl, en cigaret og endnu en smøg til at sætte bag øret til senere brug.
Når man regner læretiden med, har Michael Klein Rasmussen arbejdet 29 år i branchen. De seneste ti år har han haft titel af skorstensfejermester i distrikt Holstebro, der dækker inden for den gamle kommunegrænse, hvor skorstensfejerne i løbet af et år skal ud på sort besøg hos omkring 6500 husstande.
Annonce

Svendene er hans drenge

Branchen nåede et højdepunkt i 80erne, hvor der i Holstebro-distriktet var syv til otte skorstensfejere. Men da fjernvarmen og naturgassen for alvor kom til Holstebro, blev oliefyrene smidt ud, og skorstensfejerne mistede en masse arbejde. Mange af dem søgte derfor over i andre brancher.
»Men jeg holdt ved,« siger Michael, der hver morgen, inden de kører ud på besøg i området, mødes med sin to svende i værkstedet på Skjernvej. Om eftermiddagens mødes de tre igen og få vendt dagens begivenheder.
»Så vi har medarbejdersamtaler hver dag,« siger Michael, der kalder de to svende - Bruno på 39 år, som han selv har udlært, og Henrik på 43 år - for sine drenge, og han betragter dem næsten som familie.
I det hele taget er skorstensfejerfaget så lille, at alle næsten kender alle.
Annonce

Facebook-nørd

Michael Klein Rasmussen er lidt af en Facebook-nørd, og det er i parentes bemærket også ham, der har oprettet facebooksiden for Fluesmækkeren fra Skave. Han er også manden bag facebooksiden om sit eget firma, om skorstensfejerlauget af 11. februar 1778 og den internationale side, der har fået tommelfingeren op fra over 1000 skorstensfejere fra mange lande. På den side indgår skorstensfejere aftaler om at besøge hinanden, og her aftales også det årlige internationale træf for skorstensfejere. Træffet holdes i Italien.
Annonce

Hjem med rene fingre

Michael Klein Rasmussen elsker sit job, som han kaldt et frit arbejde på toppen. Han kan ikke se sig selv i et andet job, og derfor kan han ikke se andet i krystalkuglen end, at han fortsætter til pensionsalderen.
At det er et job, der giver sorte fingre, ser han ikke som et problem. Skorstensfejerne ankommer nemlig til værkstedet i deres civile tøj om morgenen, og de går i bad til fyraften.
»Så vi er rene, når vi kommer hjem til konen,« siger han med et smil.
Konen hedder i hans tilfælde Sonja, og hun arbejder i hjemmeplejen. Parret har sønnen Mathias på 20 år, der netop har afsluttet sin HF-eksamen, og Amalie på 15 år, der skal i 9. klasse efter ferien.
Om Mathias en dag bliver tredje generation af skorstensfejere, kan hans far ikke svare på.
»Jeg har ikke fået ham overtalt endnu. På den anden side vil han heller ikke afvise det,« siger skorstensfejermesteren, der tilføjer, at det selvfølgelig er noget, sønnen selv skal være interesseret i.
Michael Klein Rasmussen er selv ikke i tvivl om, at han foretog det rette erhvervsvalg.
Sammen med familie og venner af huset fejrede han i sidste uge sit 25 års jubilæum som uddannet skorstensfejer.
Annonce

Adresse

,
Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Det meste af det, du skal bruge til juledekorationen, finder du i haven og i naturen

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Fem nye navne til Open Air: - Det er danske musikere fra allerøverste hylde

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Bolle-å som juletradition

Holstebro Onsdag

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Holstebro Onsdag

Kursisternes malerier vises frem, inden de pakkes ind

Holstebro Onsdag

'KUMO-Henrik' har solgt KUMO: - Det er en kæmpe beslutning

Holstebro Onsdag

Seniorer er vilde med at få padel-sved på panden

Holstebro Onsdag

DR Pigekorets julekoncert kan ses i biografen

Holstebro Onsdag

Julemærkemarch med nyt startsted

Holstebro Onsdag

Ti-årige Tobias var en af de første i køen: - Det er megafedt at kunne sige, man endelig er blevet vaccineret

Holstebro Onsdag

Nytårskoncert vender tilbage

Holstebro Onsdag

HTX-elever ryddede bordet til iværksætterkonkurrence

Holstebro Onsdag

Gæster har kåret årets kunstværk

Holstebro Onsdag

Kendis-designer står bag kostumer til musical

Holstebro Onsdag

I et foredrag går rejsen til Italien, Spanien og Afrika

Holstebro Onsdag

Første ombygningsetape er overstået: Nu åbner halvdelen af det nye svømmecenter

Holstebro Onsdag

Gratis premiere på forestilling med kunstnere fra Sydkorea

Holstebro Onsdag

Nu bliver museumsinspektørens ph.d.-afhandling til en bog

Holstebro Onsdag

Der er andet end julekoncerter på programmet

Holstebro Onsdag

Parcelhusfamilien skal betale 29 kroner mere om måneden for varme, vand, og spildevand

Holstebro Onsdag

Nu skal du bestille tid til covid-19-vaccination

Holstebro Onsdag

Få en anderledes litteraturoplevelse på et slot

Holstebro Onsdag

Kulturperlen får besøg af tre nye bands til sine  onsdagskoncerter

Annonce