Annonce
Holstebro Onsdag

Spis din have med Henny fra Hornshøj - her ryger både ukrudt og blomster ned

Henny Sørensen er ikke bleg for at prøve nyt. Heller ikke, når det kommer til at indtage ukrudt. Foto: Johan Gadegaard
74-årige Henny Sørensen åbnede - i hvert fald hvad angår undertegnede - for en helt ny verden, da hun bød ind i sin have og begyndte at fortælle.

Hornshøj: Der er ingen tvivl, når man først er trådt inden for i haven hos Henny og Knud Sørensen i Hornshøj ved Holstebro.

Her bor en, som går op i og interesserer sig mere end normalt for sin have. Det er 74-årige Henny, som da også er formand for haveselskabet Måbjerg Kreds.

Det er den titel, som gør, at vi denne tirsdag med solskin står i haven hos Henny. Hun har nemlig lovet at fortælle lidt om ukrudt.

Annonce

Og det handler ikke om, hvordan man nemmest bekæmper det. Langt fra faktisk. Det handler om, at man kan putte en del af det i munden og få fornøjelse af det der.

- Der er rigtig mange, som har skvalderkål i deres have. Det kan man godt spise, begynder Henny Sørensen og fortsætter:

- Det er noget af det første, der kommer her i det tidlige forår, og de er allerede store ude i naturen.

En vigtig ting at huske, når man spiser ukrudt, er, at det er de nye skud, man skal tage. De smager bedst, forklarer Henny Sørensen:

- Og så skal man lige tænke over, at man ikke spiser ukrudt langs vejene. Det er jo forgiftet, og man skal tænke over, hvor hundelufterne går. Der skal man heller ikke spise ukrudt.

Det vi taler om

Et vigtigt og egentlig ret så definerende skridt, før vi går videre, er at finde ud af, om vi skal fortsætte med at kalde ukrudt for ukrudt, nu det pludselig har fået en positiv funktion.

I første omgang hælder Henny Sørensen til, at det jo stadig er ukrudt, så hvorfor ikke bare kalde det, det.

- Skvalderkål er ukrudt, men ukrudt er jo forskelligt, for nogle synes, det er pænt. Det er det samme med mælkebøtter. For nogle er det ukrudt. For andre en pæn blomst.

Vi lander diskussionen på, at vi fra nu af bruger begrebet plante.


Jeg gør det, fordi det er spændende, og så synes jeg da også, at det er dumt ikke at gøre det, når det gror lige udenfor.

Henny Sørensen, 74 år, pensionist og haveentusiast


- Noget af det, jeg vil nævne, er også prydplanter, men de er jo blevet prydplanter, fordi de er taget ind i haverne ude fra naturen, siger Henny Sørensen.

Hun trækker derefter Sankthansurt frem i lyset.

- Det er en strandplante, og den er meget brugt i haver. Sådan en har jeg, og den bruger jeg til salater. Det fine, lille skud, der sidder øverst i planten, fortæller Henny Sørensen.

Sankthansurt har gode vækstbetingelser i vores haver, som det forklares, så den vokser, men hen på sommeren falder planten fra hinanden og bliver bar i midten.

- Men ved at have fjernet og spist topskuddene blev planten ved at være oprejst. Den var blevet provokeret og gav sig til at skyde forfra.

Henny Sørensen tager nu altid skuddene af sine sankthansurt, og planten forbliver pæn.

Annonce

Frem med kødhakkeren

Brændenælden er også at finde på listen hos Henny. Dem bekæmper hun i sin have. Det indrømmer hun gerne, men så kan man jo dyrke dem i en krukke i haven.

- Så kunne jeg styre det, og brændenælder kan man jo bruge til suppe, salt eller the.

Ramsløg kommer vi heller ikke udenom. Det gør Henny Sørensen i hvert fald ikke. Hun dyrker dem.

- Jeg fik plukket så meget, at jeg tog min kødhakker, hakkede det igennem, delte det i nogle glas og satte det i fryseren. Så tager jeg det op efterhånden og gør det færdigt.

Det er vigtigt, at det er de nye skud, man tager, når det kommer til at spise blomster eller ukrudt. Foto: Johan Gadegaard.

Hosta er næste destination på denne kulinariske rundflyvning i den danske have. En gammel, gammel plante, som er blevet rigtig moderne, forklarer Henny Sørensen.

- Vi har dem især for bladene. Det er dem, der har en forskellighed. Nogle er runde, nogle spidse, andre ovale og i mange forskellige, grønne nuancer.

Og  nogle er meget små. Henny Sørensen har en, som ikke stikker længere end tre centimeter over jorden.

- Man tager lige en saks og klipper de nye skud, skyller dem og så kan man spise dem.

Listen er lang endnu hos Henny, men vi stopper ved hyldeblomsten. Den kender mange som hyldedrik, men selve blomsten er også velegnet til friturestegning.

- Så bliver de så fine og helt sprøde. Det smager godt.

Annonce

En have i haven

Henny Sørensen er, som det efterhånden nok har strejfet de fleste, ret så glad for at gå i haven. En interesse, som stammer tilbage fra barndommen i det østjyske.

- Jeg er født på landet og havde en have hjemme i mors have. Jeg havde et bette stykke med blomster, små bede og gange, fortæller hun.

At turen siden - i 1966 for nu at være helt præcis - gik til Holstebro, skyldtes, at Henny Sørensen fik arbejde herovre.

Det gjorde hendes mand Knud også, og det endte med, at de købte hus i Hornshøj i 1967.

- Det lå næsten helt alene på den her side af Kongehøjen (vejnavn, red.), så køerne gik lige derovre, fortæller Henny Sørensen og peger ud over haven, hvor der nu er naboer.

Interessen for have begyndte allerede som barn for Henny Sørensen. Foto: Johan Gadegaard

Spørger man lidt nærmere ind til, hvorfor nu alt det med ukrudt i maden, kommer svaret prompte.

- Jeg gør det, fordi det er spændende, og så synes jeg da også, at det er dumt ikke at gøre det, når det gror lige udenfor.

Henny Sørensen har aldrig oplevet, at nogen er blevet bare den mindste smule pikerede over at få serveret ukrudt hos hende.

De får det nemlig ikke at vide, med mindre de spørger, og så er det ofte for at få at vide, hvad det er, der smager så godt.

Skal hun selv nævne en favorit, er det ramsløg, og så lige et sidste, godt råd at lukke og slukke på:

Man skal vide, hvad det er, før man putter det i munden, for der findes altså også giftige planter i haven.

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Tidligere solgte hun smykker i Nørreport Centret: Nu sigter hun efter medaljer til OL i Tokyo

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Farmand har ansvaret for aftensmaden og madplanen

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Maren-statuette, kage og 150 års fødselsdag

Holstebro Onsdag

Lærlingen har overtaget butikken

Holstebro Onsdag

Særudstilling åbner, men trækplasteret mangler

Holstebro Onsdag

Karin vil gøre nyt friplejehjem til et hjem for beboerne

Holstebro Onsdag

Brødre åbner vinbutik med spisested i gågaden

Holstebro Onsdag

Græsset er grønt, hvor du vander det, men gider du overhovedet at vande det forbandede græs?

Holstebro Onsdag

Efter 30 år: Skibet Bro og blodbøgen fik et messingskilt

Holstebro Onsdag

Prisregn over roklubben: Babyerne fra Vandkraftsøen er nu blevet voksne

Holstebro Onsdag

Børn og unge inviteres til at kaste snøren ud

Holstebro Onsdag

Historieoplæsning til håndarbejde

Holstebro Onsdag

Peter Schmeichel som inspiration for kunstnerblik

Holstebro Onsdag

Livredderne åbner for badesæsonen

Holstebro Onsdag

Pift sankthans-menuen op med disse retter

Holstebro Onsdag

I Holstebro dækkes der bord som aldrig før

Holstebro Onsdag

Krigsfotograf viser billeder og fortæller historier i Big Bio

Holstebro Onsdag

Bøfkæde tilbyder lykkebokse med overskudsmad

Holstebro Onsdag

To egnsteatre går sammen om forestilling

Holstebro Onsdag

Der er ingen grund til, at børn skal kede sig ferien

Holstebro Onsdag

Ulfborg-kunstner viser over 100 værker frem

Holstebro Onsdag

Lokalt bilhus: Forsinkelser på nye biler får brugtbilsprisen til at stikke af

Holstebro Onsdag

Vær med i konkurrence om biografbilletter

Annonce