Annonce
Holstebro Onsdag

Stenaldersmykke: Det mest specielle fund jeg har set i mine 15 år som arkæolog

Øverst i smykket ses et hul, som har været boret med et flintbor. Hullet sidder helt ude i kanten af ravsmykket, og det ser ud til, at der er knækket en flig af, hvorved smykket er faldet af den lædersnor, det har været båret i. Foto: Peder Laursen
Under en ravjagt ved Vestkysten fandt en lokal kvinde en klump rav, der viste sig at være et sjældent og omkring 8000 år gammelt stenaldersmykke. Arkæolog på Holstebro Museum vurderer, at det helt afgjort er danefæ.

Holstebro: - Det er virkeligt et unikt fund. Det er det mest specielle fund, jeg har set i de 15 år, jeg har arbejdet som arkæolog.

Det fortæller Astrid Skou Hansen, der er museumsinspektør og arkæolog på Holstebro Museum.

Fundet, hun taler om, er et sjældent stenaldersmykke, der blev fundet af lokal, kvindelig ravsamler under en ravjagt ved Vestkysten. Smykket kan nu slutter sig til en eksklusiv samling af store ravhængesmykker fra ældre stenalder.

- Der er flere ting, der gør fundet specielt, men det er først og fremmest alderen på smykket, tilføjer Astrid Skou Hansen, der anslå smykket til at være mellem 7500 og 8500 år gammelt.

- Ravsmykket er helt afgjort danefæ, siger Astrid Skou Hansen og fortæller, at de fleste andre danefæ er fra bronzealderen eller senere og dermed maksimalt et par tusinde år gamle.

Som danefæ skal fundet sendes til Nationalmuseet, der beskriver og konserverer smykket, hvis der er behov for det.


Jeg vil tro, at det bliver mere end blot et symbolsk beløb.

Astrid Skou Hansen, museumsinspektør og arkæolog på Holstebro Museum om danefæ-dusøren


Annonce

Dusør i udsigt

Museet i Holstebro arbejder på at få lov til at udstille fundet, inden det sendes videre til København.

- Det ville være dejligt, hvis de lokale kunne få lov til at se det på museet i Holstebro, når det åbner igen, mener museumsinspektøren, der endnu ikke ved, om stenaldersmykket havner i Nationalmuseets egen udstilling, eller om det senere bliver sendt tilbage til det vestjyske.

Og finderen kan se frem til en danefæ-dusør.

- Jeg vil tro, at det bliver mere end blot et symbolsk beløb, siger Astrid Skou Hansen, der ikke kan sætte kroner og øre på beløbet. Det fastsættes af kolleger på Nationalmuseet.

Noget andet, der gør smykket specielt, er, at det et ravstykke, der er på størrelse med et velvoksent hønseæg, og at det er fundet ved stranden.

- Det stammer højst sandsynligt fra en boplads, der nu ligger under vand, og det er noget, vi sjældent får oplysninger om, fortæller arkæologen.

Annonce

Op af stolene

Fundet fik de hjemsendte arkæologer fra Holstebro Museum op af stolene på hjemmekontorerne, da billederne tikkede ind på telefonerne.

Astrid Skou Hansen fik tilsendt billeder af fundet via Messenger. Hun gjorde store øjne og kvitterede straks med at sende en masse hjerte-emojies.

- Jeg gik lidt rundt om mig selv, før jeg fik læst op på ravsmykker, som jeg ellers ikke har beskæftiget mig så meget med, fortæller arkæologen, der på den måde fik en noget anderledes dag på hjemmekontoret tirsdag den 26. januar.

- Frynseornamentikken daterer smykket til sen maglemosekultur eller tidlig kongemosekultur, omkring 6500 til 5500 før Kristi fødsel, fortæller Holstebro Museum på sin facebookside og tilføjer:

- Vi glæder os til at fortælle mere om smykket.

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Restaurants usædvanlige etårs-dag fejres med sekscifret investering: - Vi har kun haft åbent én uge, hvor vi selv kunne få lov til at bestemme

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

15 tegn på forår

Holstebro Onsdag

Tandlæge vender hjem

Annonce