Annonce
Holstebro Onsdag

Tag på madeventyr med børnene i sommerlandet

Britta Surland, der er madspecialist i Arla, kan godt lide sammen med sine børn, Frida og Albert, at fange krabber, og det er der rig mulighed for i det midt- og vestjyske. Foto: Arla
Ferie i Danmark er en oplagt anledning til at udforske den danske natur og det skatkammer af råvarer og oplevelser, den gemmer på. Her får du en guide til aktiviteter, der kan underholde børnene samt forslag til, hvor de kan opleves i det midt- og vestjyske.
Annonce

Midt- og Vestjylland: I år vil en stor del af danske børnefamilier nyde sommerferien under danske himmelstrøg i sommerhuse, på campingpladser og hjemme i egen baghave.

Det giver os en unik mulighed for at gå på opdagelse i de danske skove, strande og enge. Særligt det midt- og vestjyske sommerland er perfekt til at aktivere ungerne med madoplevelser i naturen, der vækker glæde for både hjerte og mave.

Det skriver mejerikoncernen Arla i en pressemeddelelse.

Mange børn - og voksne - synes, det er sjovt at fange krabber, så hvorfor ikke tage de levende krabber med hjem og lave suppe ud af dem. Foto: Arla

Opskrift på krabbesuppe

Du skal bruge:

2 store tomater (cirka 125 gram

25 gram smør

2 hakkede zittauerløg

2 små, hakkede fed hvidløg

500 gram friskfangede, levende krabber (ti til 15 styk - alt efter størrelse)
1 spiseskefuld koncentreret tomatpuré

1 tsk paprika

2 dl æblejuice

7,5 dl vand.

1,5 dl piskefløde

1 spsk friskpresset citronsaft

1 tsk groft salt og 1 tsk friskkværnet peber

Desuden: 200 gram pillede, kogte rejer eller krebsehaler, fint strimlede friske basilikumblade, brødcroutoner og  citron.

Sådan gør du:

Del tomaterne i kvarte, skrab indmaden ud med en teske (gem tomatindmaden til suppen) og skær tomatkødet i små tern. Gem tomaterne til serveringen.

Smelt smørret i en tykbundet gryde og steg løg, hvidløg ved jævn varme i cirka fem minutter.

Skær imens hurtigt krabberne midt over med en stor skrap kniv. Kom dem i gryden og lad dem stege med to til tre  minutter.

Tilsæt tomatindmad, tomatpuré og paprika og steg i yderligere cirka et minut.

Kom æblejuice og vand i gryden og kog ved svag varme under låg i cirka 20 minutter. Sluk for suppen og lad den trække i yderligere 20 minutter.

Sigt suppen og kasser krabbeskrog og grøntsager.

Kog krabbefonden ind til der er ca. ½ liter tilbage.

Kom piskefløde, citronsaft, salt og peber i suppen, varm den igennem under omrøring og smag til.

Kom den varme suppe i en kande og anret tomater, rejer eller krebsehaler, basilikum, citron og croutoner i skåle - så kan man selv kombinere sin ynglingssuppe.

Især det med at glæde maven er værd at bruge tid på i sommerferien. Ifølge en undersøgelse foretaget af Epinion på vegne af Arla Fonden er børns appetit på madlavning nemlig stor.

62 procent af børn i Region Midtjylland vil gerne lave mere mad, end de gør nu.


Langt de fleste børn vil rigtigt gerne lave mad. Sommerferien er derfor en oplagt anledning til at lave mad sammen, fordi vi forældre har mere tid og overskud til en tur i køkkenet, end vi har i hverdagen.

Britta Surland, madspecialist.


Så hvorfor ikke udnytte sommeren til udendørsaktiviteter, der samtidig udfordrer smagsløgene, pirrer nysgerrigheden og gør børnene klogere på den danske natur og alle dens råvarer?, spørger Arla.

- Langt de fleste børn vil rigtigt gerne lave mad. Sommerferien er derfor en oplagt anledning til at lave mad sammen, fordi vi forældre har mere tid og overskud til en tur i køkkenet, end vi har i hverdagen. Og med sin enestående natur er Danmark et fantastisk sted at gå på opdagelse efter gode råvarer, der senere kan trylles om til spændende retter og desserter, som I kan hygge jer med i familien, siger Britta Surland, der er madspecialist i Arla.

Tip til aktiviteter i naturen

Sofie Linde, Britta Surland, Frida og Alberts topliste over aktiviteter i den danske natur, der alle kan kobles med en tur i køkkenet:

1.Besøg en jordbærmark: Tryl jordbærrene om til marmelade, ispinde og slushice. Eller spis dem som de er med fløde eller mælk. Besøg for eksempel Gammelby Jordbær i Holstebro eller Kræmmergård i Bækmarksbro.

2.Tag på krabbejagt: Tag på tur til en dansk strand, hvor børnene kan ligge på maven og fange krabber. I stedet for at smide krabberne ud, når dagen er forbi, kan I tage dem med hjem og lave krabbesuppe til aftensmad. Fang for eksempel krabber ved en bådbro ved Ringkøbing Fjord eller tag til Østre Strand i Struer og fang krabber fra badebroen.

3.Lav mad over bål: Der er masser af muligheder udover de klassiske snobrød og popcorn. Bag for eksempel  madbrød med krydderurter og lav chili con carne over bål. Lav mad over bål i haven i et bålfad eller tag til eksempelvis Feldborg Nørreskov og find bålpladsen.

4.Tag på eventyr i skoven: I kan gå på jagt efter gode råvarer som brændenælder og spiseligt ukrudt, som kan bruges i madlavningen. Tag også en klatretur i træerne, byg en hule, og I kan overnatte i et shelter. Tag for eksempel på tur til Klosterhede Plantage eller Vesterskov i Silkeborg.

5. Ryst dit eget smør: Det er faktisk slet ikke så svært, som man skulle tro, og så er det en sjov aktivitet at ryste smør om kap. Du kan give smørret din egen favoritsmag ved at tilsætte krydderurter og krydderier.

6. Bag sammen: Børn helt ned til otte--årsalderen kan sagtens selv bage en nem kage eller pandekager. Slip kontrollen, når du først har hjulpet dem første gang, og lad dem være kreative i køkkenet.

7. Find spiselige blomster: Spiselige blomster pryder både bagværk, desserter, salater og brød. Pynt for eksempel med tusindfryd, mælkebøtter, kornblomst og rosenblade.

8. Besøg en gårdbutik: Gå på opdagelse i gårdbutikken og vælg en grøntsag, som I aldrig har smagt før. Besøg for eksempel Sevel Øko Gårdbutik i Vinderup eller Agerbo Gården i Videbæk.

9. Tag på fisketur eller besøg en fiskekutter: En fisketur skaber ro til lange snakke med børnene. Er du ikke erfaren fisker, kan du besøge en af Danmarks put and take-søer, hvor du kan leje alt udstyret, og hvor du kan være næsten sikker på, at oplevelsen giver jer en fangst med hjem til grillen. I mange havne kommer fiskerne også ind om morgenen, hvor I kan se og købe frisk fisk direkte fra båden. Tag på fisketur ved Karup Å, der er kendt for dens store havørreder eller ved Bækmarksbro Put and Take.

10. Se en solnedgang: Når dagen er slut, kan I tage til stranden eller en bakketop og se solnedgang. Her kan I tage en dessert med, som I selv har lavet, med nogle af de råvarer, I har fundet i naturen.

For at hjælpe børn og voksne lidt på vej, har Britta Surland i samarbejde med sine børn, Frida og Albert på ti og 12 år, og tv-vært Sofie Linde sat sig for at finde frem til de bedste aktiviteter til ungerne. Det tæller blandt andet krabbefangst, bagning, pluk selv-jordbær og mad over bål.

Sådan fanger du krabber

Lidt om krabber: Krabber lever i havet - og du kan støde på dem på det lave vand. De gemmer sig mellem sten og tang - og er lette at fange fra en bådebro eller en høfte - hvis du lokker med noget godt.

Madding: Krabber er nærmest altædende. Derfor kan du fange dem med mange forskellige typer af madding. Du kan bruge pølse eller skinke fra din madpakke. Du kan også bruge en snegl, en musling eller en reje, som du har kvast. Det er krabbens naturlige føde.

Byg en krabbefanger: Find en pind og en hulsten eller en anden sten. Bind snoren fast i pinden - og i stenen. Find en musling eller en strandsnegl - og slå den i stykker med en sten. Bind den fast på stenen. Så er du klar til at fange krabber.

Og i Midt- og Vestjylland er der masser af naturperler, som børn og voksne kan opleve sammen, fortæller Britta Surland, der selv bor i det midtjyske.

- Det giver det en helt særlig sommerfornemmelse at spise jordbær eller krabber, man selv har plukket eller fanget, mener Britta Surland, der er madspecialist hos Arla. Foto: Arla

- Frida, Albert og jeg elsker at fange krabber ved de rolige, jyske strande, ligesom der er mange pluk-selv-jordbærmarker og fantastiske naturområder med skove og søer i Midtjylland, der er et besøg værd, siger Britta Surland og tilføjer:

- Det at tage på tur i det fri og lave mad sammen med de råvarer, I finder, er en virkelig dejlig måde at være sammen som familie. Og så giver det en helt særlig sommerfornemmelse at spise jordbær eller krabber, man selv har plukket eller fanget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce