Annonce
Holstebro Onsdag

Taterhullet, som Jens Langkniv skjulte sig i

Søren Raarup (til venstre) og John Clausen er her på vej op af det tilgroede jordfaldshul, som nok de færreste kender. Foto: Morten Stricker
Annonce

Herrup: På turen ud til Sevel Kalkværk er der mulighed for at få en lille tillægs-oplevelse.

- I skal med ud og se taterhullet. Jens Langkniv er forbundet med stedet, lokker John Clausen og Søren Raarup.

Taterhullet finder man ved parkeringspladsen ved Viborgvej 312 - tæt på frakørslen til Herrup og Vinderup. Parkeringspladsen ligger inde i en lille skov, og her fortæller en lille informationstavle lidt om jordfaldshullet ved Herrup.

Omkring 1620 brugte Jens Langkniv - den jyske udgave af Robin Hood - blandt andre hullet som tilholdssted sammen med andre af samfundets udskudte. Deraf navnet taterhullet - en tater var en fattig, omstrejfende person, der ernærede sig ved dårligt betalt arbejde.

Den geologiske forklaring på jordfaldshullet lyder sådan:

Cirka 25 meter under overfladen findes der kalk, som er blevet presset op af en salthorst i undergrunden. Kalken kan stedvist opløses af nedsivende regnvand, og der dannes herved et hulrum. På et tidspukt kollapser det, og de jordlag, der ligger over, synker ned.

- Taterhullet er blandt andet også blevet brugt til folkemøder. Det ligger som et skjult sted, som der nok ikke er mange, der kender, men vi vil prøve at få lidt mere skiltning op, fortæller de to frivillige på vej ned i det grønne hul.

Arealet blev fredet i 1984.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce