Annonce
Holstebro Onsdag

Test din kærlighed på Kærlighedssporet, hvor der er plads til to

Kærlighedssporet i Nibsbjerg Plantage deler sig undervejs og samles igen, som det også ofte sker i et kærlighedsforløb. Foto: Johan Gadegaard
Gymnasieelever har etableret et såkaldt kærlighedsspor i Nibsbjerg Plantage ved Holstebro.
Annonce

Holstebro: - Jeg glæder mig da til at tage min kæreste med på sporet - når jeg engang får én.

Smiler 18-årige Nina Vad Thomsen.

Sporet er "Kærlighedssporet" i Nibsbjerg Plantage, som hun sammen med en flok gymnasiekammerater fra Holstebro Gymnasium og HF har været med til at etablere. Så engageret, at hun har fået den fornemme titel "Præsident af Kærlighedssporet".

Hun bor på Niels Ebbesens Vej tæt på sporet og har derfor hele sin barndom og ungdom været meget i skovområdet. Og når familien ved juletid flytter til et nyrenoveret hus på Skjernvej, kommer hun endnu tættere på og får næsten adgang til kærlighedssporet via havelågen.

Kærlighedssporet starter et tilfældigt sted - som kærligheden har det med at gøre

Per Hovmøller, idrætslærer og idemand til Kærlighedssporet

Annonce

Plads til romantik

På rundvisningen har hun taget veninden og klassekammeraten Samaa Ali med. Begge nyder turen i de smukke omgivelser, hvor solen titter frem i de forsommerfarvede trækroner. Ideelle rammer for en romantisk tur.

- Og hvor er her smukt lige nu, kommenterer Samaa Ali.

Det kan være svært at finde kærligheden. Men til sporet er der en guide:

På Idomvej i den vestlige del af byen er der et skilt, der viser hen til starten af kærlighedssporet. Følger man stien 250 meter, møder man en portal med teksten: Her starter kærlighedssporet - plads til to.

Idéen til sporet kommer fra idrætslærer på gymasiet i Holstebro, Per Hovmøller på 52 år. Han har arbejdet med projektet fem til seks år og er også idémanden bag de olympiske ringe, der består af fem udfordrende trailstier i Vestre og Nibsbjerg plantager.

Annonce

Snoet og ujævn

Kærlighedssporet strækker sig omkring to kilometer fra Idomvej til Ringvejen. I forvejen var der i området en smal sti. Den har idrætslæreren og flere grupper af gymnasieelever udvidet og udbygget til en oplevelsessti med kulturelle indslag, blandt andet med digte undervejs. Med plads til to og til at vandre hånd i hånd.

- Kærlighedssporet starter et tilfældigt sted - som kærligheden har det med at gøre, forklarer Per Hovmøller.

Sporet er snoet - og fordeler sig flere gange.

- Kærligheden er ikke en lige vej. Men snoet og ujævn med mange tværveje, hvor man kan forlade og miste kærligheden - og måske finde den og finde sammen igen, siger idrætslæreren.

Han afslører, at der også er et stort element af privat terapi i hans engagement med sporet. Han blev skilt for fire år siden og har som mange andre oplevet, at det kan være kompliceret at få et nyt kærlighedsliv til at fungere i en moden alder.

- Mange af mine jævnaldrende har opgivet det, fordi det simpelthen har været for svært, fortæller han.

Kærlighedssporet

Kærlighedssporet er et nyt stisystem på knap 2000 meter, der strækker sig i Nibsbjerg Plantage fra Idomvej til Ringvejen og passerer Galgemosevej og Skjernvej.

Der er afmærkning fra Idomvej, hvorfra der er 250 meter til startportalen.

Sporet er dannet af en gymnasieklasse som et led i idrætsundervisningen med idrætslærer Per Hovmøller, der har fostret ideen.

Stisystemet forgrener sig flere gange undervejs.

Der er på ruten opsat en række digte med kærligheden som tema og tema-ord opbygget i grene og stammer af træ.

Annonce

Signal til kæresten

Som eksempel nævner han en nær ven, der blev skilt for 13 år siden, og som det ikke er lykkedes for at opbygge et nyt forhold trods flere forsøg.

Per Hovmøller har selv skrevet et af de digte, der er langs kærlighedssporet - om sin grå fase. Fasen i et forhold, hvor det kan blive til et enten eller.

- Her begyndte jeg selv at gå i gråt tøj, smiler han.

Det afspejlede hans humør og var et signal til kæresten Rikke. Han blev dog nødt til at forklare hende symbolikken. Nu glæder han sig over, at det grå tøj for længst er lagt væk, fordi kærligheden lykkedes.

Klassekammeraterne Nina Vad Thomsen og Samaa Ali ved indgangen til kærlighedssporet tæt på Idomvej. Foto: Johan Gadegaard
Annonce

Mere tilgængelig

At stien undervejs er ujævn og snoet kan minde meget om kærlighedens forløb.

- Det kan være svært, og på et tidspunkt bander du måske kæresten langt væk. Og så er det lige pludselig helt fantastisk, siger Per Hovmøller.

Med sporet er skoven blevet langt mere tilgængelig, og man kan komme steder, hvor man typisk ikke kom før.

- Det har været en intention at skabe skønhed og bringe folk hen til de smukke steder, de ikke har set før, for at blive inspireret af naturen, siger han.

Kærlighedssporet er inddelt i ni afsnit, og den nuværende 2.b-gymnasieklasse, som Nina og Samaa er ved at afslutte, har været inddelt i ni grupper, der hver især har ladet sig inspirere af naturen og forskellige faser i kærlighedslivet. Resultatet er digte, der er monteret på standere undervejs, og vigtige ord i faserne skrevet som trækunst. Det er ord som "balance", "tro", "håb", "tilgiv" og "tak".

- Man kan betragte kærlighedssporet som en tidslinie med de ups and downs, der er undervejs, siger Nina Vad Thomsen, der synes, projektet har været en spændende form for idræt.

Der har både været løb og løft undervejs. Eleverne har løbet med de grene og stammer, der markerer sporets sider.

Per Hovmøllers digt "Den grå fase", der sammen med flere andre digte kan læses undervejs på stien. Foto: Lars Rask Vendelbjerg
Annonce

Sporet udbygges

For Per Hovmøller er det vigtigt at gøre idrætsfaget bredt.

- Jeg vil gerne være med til at tænke anderledes, så det bliver mere end fitness og motion, forklarer han.

Han tror på, at selve processen med at udvikle kærlighedssporet inspirerer eleverne til selv at tage initiativer.

- Eleverne har med deres indsats været med til at skabe noget for andre. Dermed bliver der sået nogle frø, som vil spire efter nogen tid. Måske først om nogle år. Men de vil sætte noget i gang, siger han overbevist.

Han forventer, at gymnasieklassen også i næste skoleår vil udbygge kærlighedssporet, og han håber på nye samarbejdspartnere.

- Måske vi kan få et samarbejde med Danske Talent Akademi og få nogle elever herfra til at komme med nye ord. Det skal ikke kun være skov. Kulturen skal gerne være med til at fortælle om kærligheden.

Kærlighedsrelevante ord er opbygget af træstammer. Foto: Johan Gadegaard
- Vi håber, at rigtigt mange vil bruge sporet og lade sig inspirere, siger klassekammeraterne Samaa Ali og Nina Vad Thomsen, der har været med til at etablere stien. Foto: Johan Gadegaard
Gymnasieelever har har lavet kærlighedsspor i Nibsbjerg Plantage. Foto: Johan Gadegaard
Tilgiv - er et af slagordene langs ruten. Foto: Johan Gadegaard
Her slutter sporet i Nibsbjerg Plantage tæt på Ringvejen. Foto: Johan Gadegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Holstebro går efter guldet

Annonce