Annonce
Holstebro Onsdag

Tilstandsrapoorter: Ud med K1, K2 og K3 - ind med nye farver

Det nuværende karaktersystem i tilstandsrapporterne med K1, K2 og K3 bliver fra efteråret erstattet af farvebetegnelser. Her er det bygningssagkyndig, arkitekt Mogens Timm, der undersøger et sommerhus i forbindelse med udarbejdelse af tilstandsrapport. Arkivfoto: Claus Bjørn Larsen / Ritzau Scanpix
Et nyt vurderingssystem ved huseftersyn forud for en bolighandel skal give køberne bedre indblik i husets tilstand og behov for renoveringer på kort og lang sigt.
Annonce

Tilstandsrapporter: Hvis du til efteråret skal ud at købe hus eller feriebolig, får du både nemmere ved at gennemskue boligens øjeblikkelige tilstand og en mere præcis vurdering af, hvor hurtigt og hvor mange penge du skal have op af lommen til renoveringer - eller om du kan vente nogle år.

Fra den 1. oktober i år bliver tilstandsrapporterne og elinstallations-rapporterne nemlig lavet om og forenklet, og samtidig får forbrugerne adgang til et nyt, digitalt univers, hvor man både kan tilgå rapporterne og få ordningen forklaret i ord, billeder og på video.

Det skriver Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

En af de største ændringer bliver, at det nuværende karaktersystem med K1, K2 og K3 bliver erstattet af farvebetegnelser, fordi mange forbrugere har haft svært ved at gennemskue de hidtidige K-værdier. Fremover bliver bygningens tilstand klassificeret efter, hvor hurtigt de kritiske skader skal udbedres, mens farverne i elinstallations-rapporten oplyser om eventuelle risici for brand og stød.

- Med det nye system får forbrugerne en mere præcis varedeklaration, som er lettere at forstå, navigere og lægge budget efter, end det nuværende system kunne tilbyde, siger kontorchef Stine Pedersen fra Sikkerhedsstyrelsen, som har udviklet den nye ordning for huseftersyn og den tilhørende it-platform.

Sådan fungerer det nye system. Illustration: Sikkerhedsstyrelsen.

Fremover bliver kritiske skader, som straks skal udbedres, markeret med rødt i tilstandsrapporterne, mens alvorlige skader, der nok skal udbedres, men godt kan vente et par år, markeret med gult. Mindre alvorlige skader bliver markeret med gråt, mens skader, der skal undersøges nærmere, bliver markeret med sort.

Samtidig bliver beskrivelserne af de enkelte skader i tilstandsrapporterne revideret og forenklet, så det bliver lettere at sammenligne tilstandsrapporter fra flere huse.

- Tidligere har det været op til de bygningssagkyndige selv at beskrive skaderne på en bygning. Derfor er der blevet brugt rigtigt mange fagudtryk og forkortelser, som købere og sælgere ikke nødvendigvis har kendt til. For at gøre rapporterne lettere at forstå, ligger der standardtekster i det nye it-system, som kan bruges til at beskrive skaderne, siger kontorchef Stine Pedersen i pressemeddelelsen.

Kontorchefen oplyser, at det fortsat vil være muligt for de bygningssagkyndige at supplere forklaringerne.

Mere om den nye ordning

Den nye ordning træder i kraft den 1. oktober 2020.

Da en allerede udarbejdet tilstandsrapport er gyldig i seks måneder, vil man frem til udgangen af marts 2021 stadig kunne se tilstandsrapporter med de hidtidige K-karakterer.

En elinstallationsrapport er gyldig i et år, og derfor vil man frem til udgangen af september 2021 stadig kunne møde tilstandsrapporter med de hidtidige værdier.

Den nye it-platform bliver fælles for de to rapporter i huseftersynsordningen og erstatter et 15 år gammelt system til tilstandsrapporter og et otte år gammelt system til elinstallationsrapporter.

Frem mod lanceringen vil Sikkerhedsstyrelsen undervise branchen i det nye system.

Der bliver hvert år udarbejdet omkring 80.000 tilstandsrapporter og 55.000 elinstallationsrapporter.

Forbrugernes retsstilling i forhold til tegning af ejerskifteforsikringer bliver ikke ændret med den nye ordning, da fejl og skader vil blive vurderet ud fra samme retningslinjer som hidtil.

Annonce

Længe ventet

Det nye karaktersystem i tilstandsrapporterne er faktisk til gavn for både huskøbere og hussælgere, mener Vagn Jelsøe, der er vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk.

- Det er godt for forbrugerne, at vi får nogle tilstandsrapporter, som er mere umiddelbart forståelige end de nuværende. Det er der brug for, og det har vi ventet længe på, siger han til DR Nyheder.

Fordi der ofte går længe mellem huskøbene for den gennemsnitlige dansker, er de nuværende kategorier ofte genstand for misforståelser, siger Vagn Jelsøe.

- De typiske misforståelser er, at man tror, at en K3’er er dyrere end en K2'er. Men det behøver den ikke være, for en K3'er kan sagtens være en lille ting af kritisk betydning, mens en K2'er kan være dyrere at reparere, siger han til DR.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Holstebro går efter guldet

Annonce