Annonce
Holstebro Onsdag

To 24-årige venner åbner restaurant sammen

Det unge makkerpar bag Holstebros nye restaurant, der har fået navnet JA. Fra venstre er det Jakob Godsk Jensbye og Emil Andreasen, der her har fået de nye forklæder på og til ære for fotografen har stillet sig op foran det gamle støberi på Sønderland. Fotos: Johan Gadegaard
En drøm bliver til virkelighed, når Jakob Godsk Jensbye og Emil Andreasen slår døren op til restaurant JA i den gamle støberibygning på Sønderland i Holstebro.
Annonce

Holstebro: De er begge 24 år - og ingen af dem er bange for at tage fat og arbejde i mange timer.

De mødte hinanden i Restaurant Under Klippen, hvor Jakob Godsk Jensbye stod i kokkelære i køkkenet. En aften blev Emil Andreasen hidkaldt, fordi der var travlt, og de manglede en, der kunne skænke vand op og hente brød til kunderne.

Siden har de været venner.

I køkkenet på Under Klippen og senere over en øl eller flere delte de to venner de første tanker og drømme om en dag at åbne en restaurant sammen. Og som de to fortæller, blev tankerne og drømmene bedre, jo længere ud på natten de kom.

Og nu er drømmen blevet til virkelighed.

Mere om køkkenchefen

Køkkenchef Jakob Jensbye er vokset op i den lille by Oddense i Salling.

Hans far, Karsten, er udlært maskinmester og arbejder som tømrer. Mor, Karin, planlægger byggeprojekter hos Skov i Glyngøre. Tvillingesøsteren, Lærke, læser en kandidatgrad i København inden for landbrugsøkonomi og storebror, Lukas på 26 år, arbejder på Kirk Maskinfabrik som sælger.

Jakob er udlært på Under Klippen, hvor han efter endt læretid blev ansat som souschef. Senere blev han restaurantchef på Anlægspavillionen.

Og oveni har han også været på kokkelandsholdet.

- Han hylder de klassiske retter. Det gode håndværk. Den høje kvalitet. De lokale råvarer. Bæredygtigheden. Og den gode stil, hedder det på restaurantens hjemmeside.

Annonce

Ja til ny restaurant

De to boede ellers i hver sin ende af landet. Jakob arbejdede som restaurantchef på Anlægspavillonen, og Emil var faldet godt til i København, hvor han var ved at være færdiguddannet som sommelier, da muligheden bød sig.

Efter at Restaurant Støberiet var rykket over i museet, stod de gamle støberi-lokaler tomme, og den chance greb Jakob.

Men han ville have sin ven med.

- Det kunne jo ikke lade sig gøre uden Emil, konstaterer Jakob, der har taget plads i en havestol midt i byggerodet, da avisen er på besøg, mens de knokler med at bliver klar til åbningen af deres fælles projekt.

Onsdag den 4. marts holder makkerparret reception i det gamle støberi på Sønderland midt i Holstebro, hvor de altså åbner Restaurant JA. Torsdag tager de imod de første gæster med rollerne fordelt med Jakob Jensbye som køkkenchef og medejer - og Emil Andreasen som restaurantchef og medejer. Kristian Krabbe har med sit ejendomsfirma Krabbe A/S købt bygningen og lejer den ud til makkerparret.

- Støberiet er sådan en hyggelig bygning med både historie og sjæl, siger Jakob og fortæller, at lokalerne får den helt store tur inden åbningen.

Annonce

Under samme tag

De to venner skal ikke kun arbejde sammen.

De skal også bo sammen. Førstesalen, der tidligere blev benyttet som selskabslokale, er nu ved at blive indrettet til tre lejligheder. Den største af dem rykker Jakob og Emil ind i, så snart den står færdig - Jakob flytter fra sin lille gågadelejlighed oven over dametøjsbutikken 2012, og Emil flytter ind fra forældrenes hjem, hvor han midlertidigt rykkede ind, efter han tog afsked med hovedstaden.

- Vi skal jo alligevel arbejde det meste af tiden, og man kan jo altid lukke døren, hvis det bliver for meget, siger Jakob og sender sin ven og forretningspartner et grin.

Med ansigtet lagt i lidt alvorlige folder, fortæller de, at de har snakket forretningskonceptet godt igennem, og at der ikke var stor forskel på deres tanker og idéer.

- Vi arbejdede super godt sammen på Under Klippen, og vi vil hinanden det bedste, konstaterer Emil.

Mere om restaurantchefen

Emil Andreasen er født og vokset op i Holstebro.

Emils far, Allan, er låsesmed, mor, Berit, arbejder som operationssygeplejerske og lillesøster, Cille på 20 år, går på HTX i Holstebro. Søsteren er i øvrigt blevet ansat som tjener i den nye restaurant.

Emil har arbejdet på Under Klippen i Holstebro, på Fishmarket i København og er udlært som sommelier på Pastis i København.

- Han har styr på vinen. De biodynamiske. De økologiske. De almindelige. De kæmpestore. Kun de rene. De Fejlfri. Dem af ypperste kvalitet. Uanset prisen. Dem har Emil i vinkælderen, lyder det på restaurantens hjemmeside.

Annonce

Ærlig og simpel mad

Hvad er det så for et spisested, de to unge mænd vil skabe sammen?

- Vi laver ærlig og simpel mad med smagen i højsædet lavet på gode, friske råvarer, fortæller køkkenchefen, der vil bruge lokale råvarer, når det er muligt.

Jakob har allerede været på besøg hos Danish Crown og bestilt kød fra poppelgrise og på Thiese Mejeri, der skal leverer mejeriprodukter til køkkenet.

- Vi er helt nede på jorden, siger Emil, der vil trække proppen op på vinflasker fra mange forskellige vinlande.

- Vi holder os ikke til vine fra et enkelt land. Vi har vine for alle, for vi vil gerne ramme bredt, forklarer vinkenderen.

Vidste du ...?

At restauranten hedder JA som en forkortelse for efternavnene Jensbye og Andresen?

- Det var Lars (Klüver, indehaver af Anlægspavillonen, red.), der fandt på navnet. Vi gik en hel uge og tyggede på navnet og fandt ud af, at det både var sjovt og et navn, man husker. Og så er det jo let at stave til, fortæller Jakob Godsk Jensbye.

At restauranten holder åbnet fra tirsdag til og med lørdag fra sidst på eftermiddagen?

At det med at holde åbent til frokost ikke bliver aktuelt - i hvert fald ikke foreløbig?

At den nye restaurant har planlagt en kokkeskole, hvor man sammen med kollegaer, venner eller familie kan gå i køkkenet på Restaurant Ja og lære at lave mad sammen med køkkenchefen? De første kokkeskoler er planlagt til den 19. juli og den 13. september.

At de to unge bag den nye restaurant holder formen og figuren ved at snøre løbeskoene og løbe sig en tur?

Annonce

Kan ikke sidde stille

Chefkokken på den Holstebros nye restaurant har altid vidst, at han ville være kok.

- Der var en kort overgang, hvor jeg ville være gartner, siger Jakob og fortæller, at det i hvert fald skulle være noget, som han kunne bruge sine hænder til.

- Jeg har altid kunne li' at lave mad, og jeg har aldrig kunnet sidde stille, fortæller Jakob, der som barn hellere ville være i køkkenet end på værelset for at at spille på computeren eller på Playstation.

Han var kun 16 år, da han flyttede hjemme fra familien i Oddense i Salling for at gå i lære i Under Klippen. Og han brænder stadig for at lave god mad.

Den 1. januar i år stoppede han efter to år som køkkenchef i Anlægspavillonen for at forfølge drømmen om at få sit eget.

- Jeg kan godt lide at give mig selv udfordringer, fortæller kokken, der som selvstændig nu har fået alle aspekterne med i at drive restaurant og ikke længere udelukkende skal koncentrere sig om potter og pander i køkkenet.

24-årige Jakob Godsk Jensbye er glad for de nye rammer i støberi-lokalerne, som han kalder både hyggelige og historiske.
Annonce

Inspiration fra chefen

Hans makker har også altid interesseret sig for mad og vin, men Emil havde egentlig ikke tænkt, at det skulle ende på et professionelt plan.

Lige indtil han fik job på Pastis, en restaurant i Gothersgade i København, hvor han fik en dygtig chef, der inspirerede ham til at tage uddannelsen som sommelier.

Og da der blev en ledig plads på et sommelier-hold, slog han til, og fik en god aftale med sin arbejdsgiver om betalingen for uddannelsen som vinkender. Og så var planen ellers at blive boende i hovedstaden.

Lige ind til Jakob ringede og fristede ham med at udleve deres fælles drøm.

Og den chance kunne Emil ikke lade gå fra sig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Holstebro går efter guldet

Annonce