Annonce
Holstebro Onsdag

To brødre og en søster arbejder sammen: Der er en styrke at være søskende, fordi vi kan tale rent ud af posen med hinanden

Familien Helm har haft til huse i Nørregade 31 i Holstebro gennem 210 år. Peter Helm (yderst til højre) har overdraget familievirksomheden til tre af sine fire børn, men han møder stadig op på jobbet og giver en hånd med . De tre søskende, (fra venstre) Martin, Nina og Henrik Helm får hverdagen til at fungere ved at stå for hvert sit arbejdsområde i firmaet. Foto: Johan Gadegaard
Henrik, Martin og Nina er ikke bare søskende - de er også kolleger og går hver dag på arbejde sammen. Familieforholdet ser de som en styrke på en arbejdsplads, hvor deres far stadig giver en hånd med, og hvor de har hver sit ansvarsområde.

Holstebro: Storebror har ansvaret for økonomi og it. Bror nummer to i søskenderækken tager sig af indkøb og personale, og lillesøster står for marketing.

De tre søskende, Henrik, Martin og Nina, går hver dag på arbejde i samme virksomhed og er altså ikke bare i familie med hinanden, men også kolleger.

Efternavnet er Helm, og de tre søskende driver sammen Helm-kæden, der sælger tasker, kufferter og andre lædervarer, med i alt cirka 70 ansatte. Kæden driver 11 butikker landet over samt den største "butik" af dem alle, nemlig webshoppen.

Annonce

En af hemmeligheder bag det, at det kan lykkes tre søskende at blive enige om at drive en virksomhed, er, at de hver har sit ansvarsområde.

- Hvis jeg interesserede mig for tal og it, kunne det da godt være, at vi røg i totterne på hinanden, men jeg går altså op i personale og indkøb og lader de to andre om at styre deres. Med hver vores arbejdsområde får vi det til at fungere, og selv om vi er søskende, har vi respekt for hinanden og giver hinanden plads, siger Martin, der er 39 år.

- Jeg ser det som en styrke, at vi er søskende, fordi vi kan tale rent ud af posen, tilføjer Nina på 31 år.

- Det ville faktisk være sværere at få det hele til at fungere, hvis vi kun var kolleger. Jeg taler ikke til medarbejdere på samme måde, som jeg kan tillade mig at tale med Martin, siger Henrik på 42 år.

Og han er helt klar i spyttet omkring det med at blande arbejde og familieforhold:

- Min indstilling er, at skulle arbejdet påvirke familieforholdet negativt, går jeg hellere fra firmaet end fra familien.

Og hans bror og søster nikker.

210 år i Helm-familien

Den familieejede virksomheds vugge stod i Holstebro, hvor historien tog sin begyndelse engang i 1700-tallet. Præcist hvornår vides ikke, men i 1812 købte Henrik Helm bygningen i Nørregade 31, fordi der bag huset var let adgang til det for et garveri så nødvendige vand i Blødens Bæk. Huset har lige siden - altså i 210 år - har været i familiens eje, og i 1873 blev bygningen for første gang anvendt til detailhandel af læder.

Næste år kan Helm altså fejre sit 150 års jubilæum som butik i Holstebros bymidte.

De tre søskende har, siden de var store nok til at kunne slå en papkasse sammen, hjulpet til i forretningen, og de tilhører generation nummer syv i rækken, efter generationsskiftet, hvor  forretningen blev overdraget til dem fra deres far, Peter Helm, der sammen med børnenes mor, Susanne,  drev forretningen i sjette generation. Peter Helm, der i dag er 70 år, kommer stadig og giver en hånd med.

Helm har webshop, lager og administration på Niels P. Thomsens Vej, men mødestedet denne  tirsdag formiddag, hvor de tre søskende mødes med Holstebro Onsdag, er i den lille kaffestue inde bag taskebutikken i Nørregade i Holstebro, hvor også farmand er mødt op.

Selv om virksomheden troligt er blevet overdraget fra far til søn gennem generationer, så har Peter aldrig selv følt et pres på sine skuldre for at gå ind i forretningen, og han mener heller ikke, at han har lagt pres på sine egne børn.

- Hvis man ikke gør det af lyst, så dør det. Det er selvfølgelig dejligt, at virksomheden kører videre, og at jeg ikke selv er den, der oplever, at det slutter, men det kræver altså, at man har hjertet med, slår faderen fast.

De tre søskende ryster på hovedet til spørgsmålet, om de har følt et pres på deres skuldre for at føre familievirksomheden videre.

- Hvis der har været tale om et pres, er det kommet fra én selv. Sådan indefra, men aldrig et pres fra vores forældre ved snakkene rundt om spisebordet, siger Martin.

- Det har været helt naturligt i vores opvækst, at historien gerne skulle leve videre, siger lillesøster Nina.

Annonce

Pilot eller dametaskesælger

- Det har altid ligget i baghovedet, at jeg skulle ind i firmaet, fortæller storebror Henrik på 42 år.

For ham var det vigtigt, at han modsat sin far, der blev "opflasket" i huset, kom ud for at lære et fag. Han tog derfor en bankuddannelse i Jyske Bank. Både fordi han vidste, at det handler meget om økonomi, men også fordi tal interesserer ham.

Henrik kom ind i firmaet i 2007 - lige inden finanskrisen ramte. På samme tidspunkt, som hans lillebror også besluttede sig for at træde ind i familievirksomheden.

Martin stod dengang i et valg mellem at blive pilot og dametaskesælger, som han udtrykker det med et smil på læberne. Pilot-kontrakten havde han i hånden, men han trak i sidste øjeblik i land.

- Det med at have ansvaret for at fragte 400 passagerer  i et fly havde min store interesse, men inderst inde ville jeg gerne hjem til min familie hver aften, siger Martin, og det blev altså tungen på vægtskålen.

Martin læste HA i Aarhus, da han gik ind i firmaet, og den første opgave var at åbne en ny butik i herningCentret.

Annonce

Endnu en søster

Nina blev efter barsel fastansat i firmaet i 2018. Inden da havde hun uddannet sig som multimedie-designer i Kolding.

- Jeg valgte uddannelsen af interesse. Fordi jeg har kreative hænder, og fordi jeg synes, markedsføring er spændende, fortæller Nina, der indrømmer, at hun har haft sine tvivl om at gå ind i firmaet.

Hun mente i hvert fald, at det var vigtigt at komme ud og snuse til noget andet inden.

Efter endt uddannelse flytte hun og familien til Holstebro, og alle tre søskende bor i Mejrup og Halgård.

Der er faktisk en søster mere, nemlig Camilla på 34 år. Hun bor også i Mejrup og arbejder som støttepædagog i Struer.

- Hun er måske den mest fornuftige af dem alle fire, konstaterer farmand med et skælmsk smil.

De tre søskende er fulde af respekt over, at deres søster har valgt en anden levevej end familiefirmaet. Camilla er også garanten for, at der også bliver snakket om andet end tasker og kufferter ved familiesammenkomsterne.

- Hvis man skal tale om noget, der er negativt ved at arbejde sammen som familie, så er det, at vi snakker meget arbejde, når vi mødes privat, siger Martin.

- Det, vi ikke når at snakke om i hverdagen, forsøger vi at nå, når vi mødes privat, men vi forsøger at blive bedre til at indse, at der er forskel på hjem og arbejde, siger Henrik, og den sondring er noget, som hans kone sætter stor pris på.

Annonce

Martin er boss

Det er Martin, der er bossen, lyder svaret rundt om bordet med kaffekrusene på journalistens spørgsmål.

- Ikke at jeg har oplevet, at Martin har taget direktørkasketten på og har trumfet sin vilje igennem, lyder det fra den ældste bror.

- Det er bare vigtigt, at én har det sidste ord at skulle have sagt, konstaterer lillesøster.

Efter generationsskiftet, der tog det meste af ti år og blev fuldført i 2019, er det Henrik og Martin, der hver ejer 50 procent af firmaet, og den ordning ser Nina som en naturlig ting. For hende handler det om at se tiden an.

- Hvor stor er Helms omsætning?

- Der omkring, lyder svaret fra firmaets tal-mand, Henrik Helm, og han ryster bare på hovedet ad journalistens forsøg på at lokke et tal ud af ham.

- Sådan er vi opdraget gennem generationer. Økonomi er ikke noget, vi taler om - hverken når det går godt, eller når det går mindre godt. Det er heller ikke det, der gør forskellen. Det er andre værdier, som for eksempel det at yde en god service, vi lægger vægt på, forklarer storebror.

Sjette generation i Helm er her repræsenteret af Peter Helm (yderst til højre) og syvende generation af Martin (yderst til venstre), Henrik og Nina Helm, der her ses i taskebutikken i Nørregade. Foto: Johan Gadegaard

Mere om Helm-søskende

Børnenes mor, Susanne, har i sit arbejdsliv blandt andet drevet "sin egen" butik i Ringkøbing gennem 20 år.

Henrik er gift med Mette og har børnene Philip og Elliot.

Martin er forlovet med Ninna og har børnene Asger, Lauge og et tredje barn på vej.

Camilla, der er gift med Henrik, har børnene Karen, Frederikke og Marie.

Nina, der er gift med Tommy, har børnene Marinus og Johannes, og hun er gravid med barn nummer tre.

Min indstilling er, at skulle arbejdet påvirke familieforholdet negativt, går jeg hellere fra firmaet end fra familien.

Henrik Helm

Artiklen er den første i en ny serie med titlen, Parløb, hvor vi møder dem, der ikke bare er i familie med hinanden, men også arbejder sammen. 

Annonce
Holstebro Onsdag

Årets TTH-spiller er kåret

Annonce
Holstebro Onsdag

Brugte briller kan gøre stor gavn igen

Annonce
Holstebro Onsdag

Hun har nået pensionsalderen, men fortsætter i jobbet: - Jeg kan bare ikke lade være

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Pantdonation støtter fodboldhold for børn med særlige behov: - Fællesskabsfølelsen er ikke til at tage fejl af

Holstebro Onsdag

Byfesten i Borbjerg Hvam vender tilbage

Holstebro Onsdag

Fotoudstilling om de rodløse i vores samfund: - Jeg vil give de hjemløse en stemme og et ansigt

Holstebro Onsdag

Tag på vandet med Holstebro Surf Klub - og måske hele vejen til Thorsminde

Holstebro Onsdag

Logan og Helmig-jam: Kulturperlen skyder sommeren i gang med dobbeltkoncert i Lystanlægget

Holstebro Onsdag

Farverig udstilling på café

Holstebro Onsdag

Teater om den europæiske ligestillingsdrøm i opløsning

Holstebro Onsdag

Familiebutik har byens bedste service: Vi gør, som vi gerne selv vil behandles

Holstebro Onsdag

Sæt pris på hverdagene - dem er der nemlig flest af

Holstebro Onsdag

Nu begynder din fjernvarme at stige: - Jeg har allerede siddet med trøje og tæppe indenfor, så jeg kunne skrue ned for varmen

Holstebro Onsdag

Klager over Interflora tikker ind: - Hjælp os med at sprede budskabet

Holstebro Onsdag

Foredrag: Er der en styrke gemt i magtesløsheden?

Annonce