Annonce
Holstebro Onsdag

Tryghedsskabende indsats til lands, til vands - og nu også i luften

Dronerne er et af Midt- og Vestjyllands Politis seneste nye arbejdsredskaber, som kan være med til at give politiet et hurtigt overblik over eksempelvis ulykkessteder, demonstrationer eller større naturområder i forbindelse med eftersøgninger. Foto: Midt- og Vestjyllands Politi
De første dronepiloter er for nylig blevet færdiguddannede, og Midt- og Vestjyllands Politi har taget flyvende elektronik i brug i sit daglige arbejde. - Med dronerne har vi fået et helt nyt og yderst brugbart redskab i vores fortsatte indsats med at skabe tryghed for borgerne, skiver politidirektør Helle Kyndesen.

Klumme: I politiet arbejder vi på mange forskellige måder for at skabe tryghed og sikkerhed. Ud over at arbejde for at forebygge kriminalitet samt efterforske, opklare og strafforfølge, har vi også andre beredskabsmæssige opgaver. Det gælder for eksempel eftersøgninger.

Da dronerne for alvor kom frem i rampelyset for bare nogle få år siden, var det nok de færreste, der havde turdet spå om deres store udbredelse blot et par år senere. Men rigtigt mange har fundet ud af, at dronerne er virkelig nyttige i forskellige arbejdsopgaver.

Siden det blev muligt at anskaffe sig droner til privat brug, har deres popularitet været støt stigende, og efterhånden kender mange nok en nabo eller en ven med en større eller mindre drone. Rigtigt mange - både børn og voksne - bruger dem som en slags legetøj, men en af hovedårsagerne til deres popularitet er, at de blandt andet kan bruges til at filme og fotografere med fra hidtil usete vinkler.

Annonce

Og netop det at kunne danne sig et overblik over et landområde fra en anden vinkel end den, vi er vant til at have via vores eget syn fra jorden, er hovedårsagen til, at vi i Midt- og Vestjyllands Politi nu også har taget dronen til os som et professionelt stykke værktøj. Vi kan anvende dronen i rigtigt mange facetter af vores arbejde, og de har allerede bidraget til at levere oversigtsfotos på brandsteder, givet os overblik over svært tilgængelige uheldssteder og hjulpet os i vores efterforskningsarbejde.

Nyt fast arbejdsredskab

Dronen vil fremover indgå som et fast inventar i vores redskabskasse - og allerede nu har vi fået gode erfaringer med brugen af de flyvende sæt øjne, der giver os en helt ny dimension i det daglige arbejde med at få løst vores politifaglige opgaver.


Det er vigtigt for os at kunne hjælpe så hurtigt som muligt, når en person er forsvundet. Og netop her kan dronerne være med til at gøre en positiv forskel.

Helle Kyndesen, politidirektør i Midt- og Vestjyllands Politi


På humanitære eftersøgninger kan vi hurtigt få skabt os et overblik over eksempelvis et større naturområde, så vi med afgørende hastighed kan finde frem til forsvundne borgere. Via termiske kameraer kan dronerne samtidig være med til at sikre, at borgerne bliver fundet i god behold, når de i samarbejde med vores betjente og hunde på jorden arbejder i uvante og tætbevoksede terræner.

Det er vigtigt for os at kunne hjælpe så hurtigt som muligt, når en person er forsvundet. Og netop her kan dronerne være med til at gøre en positiv forskel.

Mere om droner

Oprindeligt er droner et militærbegreb, der bliver brugt til at beskrive et ikke bemandet fartøj eller et pilotløst fartøj - også kaldet et UAV, unmanned aerial vehicle. Droner bruges i den militære verden også til krigsførelse, men i den politifaglige verden vil de i Midt- og Vestjylland blive brugt forebyggende til at opretholde ro og orden samt til at skabe tryghed for borgerne.

Der findes tre kategorier for droneflyvning:

Den åbne kategori: Droneflyvninger med lav risiko for, at tredjemand kommer til skade, såsom fotografering, landopmåling og rekreativ flyvning med mere.

Den specifikke kategori: Flyvninger, hvor der er forhøjet risiko for, at tredjemand kommer til skade, hvis føreren eksempelvis ikke kan se dronen, eller hvis dronen bruges til transport.

Den certificerede kategori: Dækker flyvninger, hvor risikoen er på niveau med bemandet flyvninger. Kategorien omfatter blandt andet droner, som fragter passagerer.

Langt de fleste droneflyvninger foregår i den åbne kategori, som omfatter størstedelen af alle operatører. Der er dog forskellige krav til droneføreren alt efter udstyret og vægten på dronen.

Derfor er det en god idé at orientere dig om reglerne på Trafikstyrelsens hjemmeside www.droneregler.dk, inden du sætter din drone i luften.

Som udgangspunkt er der ingen lovmæssig forskel på droneflyvning og flyvning med modelfly, og hvis der er sensor (eksempelvis kamera) på din drone, skal dronen registreres.

Derudover skal du erhverve dig et kompetencecertifikat, hvis du flyver med en drone, der vejer mere end 250 gram.

Ved uheldssteder som større færdselsuheld eller andre ulykker, hvor omfanget kan være kompliceret at klarlægge fra landjorden, kan dronerne hjælpe politiet med at overskue situationen. På den måde kan de rigtige beslutninger hurtigt blive truffet, hvilket kan være en afgørende faktor, der igen bunder i et fokus på at få reddet menneskeliv.

Ved demonstrationer eller andre større forsamlinger kan vi med brugen af droner lettere følge adfærden og udviklingen hos de deltagende - og det uden at en bemandet helikopter eksempelvis skal svæve i luften i timevis over et byområde. Dronerne et mere lydløst og let betjent alternativ til en helikopter, selv om formålet med dem begge er, at vi kan være til stede, skaffe os et overblik og på den måde sikre god ro og orden.

Annonce

Til gavn for alle

Derudover kan dronerne være med til at fortælle os, hvis en gruppe demonstranter i en større menneskemængde begynder at samle kasteskyts lige rundt om hjørnet, hvilket vi så efterfølgende kan få sat en stopper for fra landjorden - og på den måde kan vi med dronerne være med til at sikre os, at betjentene også kommer sikkert hjem fra arbejde den pågældende dag.

Helle Kyndesen, der er politidirektør i Midt- og Vestjyllands Politi, har endnu en gang skrevet en klumme. Denne gang handler den om politiets nye brug af droner i politikredsen. Foto: Midt- og Vestjyllands Politi

Dronerne giver os altså en lang række muligheder, som vi skal udnytte og se yderligere potentiale i - og i mange tilfælde vil vi kunne opnå en rigtig god effekt af at kombinere velkendte og traditionelle politiværktøjer med den moderne teknologi, hvilket vi allerede er kommet godt fra start med.

Slutteligt kan dronerne selvfølgelig også bruges til at klarlægge de kriminelles handlinger - men det skal lovovertræderne nok selv få opdaget med tiden.

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Stresscoach: Find huller i dit liv, hvor du får fyldt energibarometeret op

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Tidligere solgte hun smykker i Nørreport Centret: Nu sigter hun efter medaljer til OL i Tokyo

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Særudstilling åbner, men trækplasteret mangler

Holstebro Onsdag

Farmand har ansvaret for aftensmaden og madplanen

Holstebro Onsdag

Maren-statuette, kage og 150 års fødselsdag

Holstebro Onsdag

Lærlingen har overtaget butikken

Holstebro Onsdag

Karin vil gøre nyt friplejehjem til et hjem for beboerne

Holstebro Onsdag

Brødre åbner vinbutik med spisested i gågaden

Holstebro Onsdag

Græsset er grønt, hvor du vander det, men gider du overhovedet at vande det forbandede græs?

Holstebro Onsdag

Efter 30 år: Skibet Bro og blodbøgen fik et messingskilt

Holstebro Onsdag

Prisregn over roklubben: Babyerne fra Vandkraftsøen er nu blevet voksne

Holstebro Onsdag

Børn og unge inviteres til at kaste snøren ud

Holstebro Onsdag

Historieoplæsning til håndarbejde

Holstebro Onsdag

Peter Schmeichel som inspiration for kunstnerblik

Holstebro Onsdag

Livredderne åbner for badesæsonen

Holstebro Onsdag

Pift sankthans-menuen op med disse retter

Holstebro Onsdag

I Holstebro dækkes der bord som aldrig før

Holstebro Onsdag

Krigsfotograf viser billeder og fortæller historier i Big Bio

Holstebro Onsdag

Bøfkæde tilbyder lykkebokse med overskudsmad

Holstebro Onsdag

To egnsteatre går sammen om forestilling

Holstebro Onsdag

Der er ingen grund til, at børn skal kede sig ferien

Holstebro Onsdag

Ulfborg-kunstner viser over 100 værker frem

Holstebro Onsdag

Vær med i konkurrence om biografbilletter

Annonce