Annonce
Holstebro Onsdag

Udenlandske håndværkere blev i Midt- og Vestjylland på trods af corona

11,4 procent af den udenlandske arbejdskraft var i 2019 beskæftiget i bygge- og anlægsbranchen. Den største gruppe - 35,5 procent - arbejdede med landbrug, skovbrug og fiskeri. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Coronakrisen har ikke fået de udenlandske medarbejdere i midt- og vestjyske bygge- og anlægsvirksomheder til at rejse hjem. Antallet af udenlandske håndværkere og byggearbejdere er steget støt siden 2014 i regionen, og stigningen fortsætter i år. Det viser en opgørelse fra Dansk Byggeri.
Annonce

Midt- og Vestjylland: I første halvår nåede antallet af udenlandske medarbejdere i bygge- og anlægsbranchen i Midt- og Vestjylland op på 955.

Det oplyser Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.

- Det er 28 flere end i samme periode sidste år og overraskende, fordi vi i foråret frygtede, at coronasituationen ville få mange fra især Østeuropa til at rejse hjem og ikke vende tilbage igen, siger formand for Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland Michael Nielsen, der tilføjer:

- Vi er glade for, at vores bekymring blev gjort til skamme, for vores virksomheder har brug for de udenlandske medarbejdere.


Sidste år boede to ud af tre af de udenlandske håndværkere og byggearbejdere i Midt- og Vestjylland fast i Danmark. Det er utrolig positivt, fordi det betyder, at de bliver langt bedre integreret på arbejdspladsen og i samfundet generelt, og at de bidrager økonomisk til samfundet.

Michael Nielsen, formand for Dansk Byggeri i Midt- og Vestjylland.


Det er især polsk, der blander sig med det danske i skurvognene i det midt- og vestjyske. Selv om antallet af polske medarbejdere er faldet lidt i forhold til sidste år, er polakkerne med 326 medarbejdere den klart største gruppe - efterfulgt af litauere med 102 medarbejdere i alt.

- Vi kan se, at stadig flere udenlandske medarbejdere vælger at bosætte sig i vores region. Sidste år boede to ud af tre af de udenlandske håndværkere og byggearbejdere i Midt- og Vestjylland fast i Danmark. Det er utrolig positivt, fordi det betyder, at de bliver langt bedre integreret på arbejdspladsen og i samfundet generelt, og at de bidrager økonomisk til samfundet, siger Michael Nielsen.

Annonce

Geografiske forskelle

Opgørelse fra Dansk Byggeri, der er udarbejdet på baggrund af data fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, viser, at der er store forskelle på antallet af udlændinge på byggepladserne i de enkelte kommuner.

Viborg og Herning topper  den midt- og vestjyske statistik med henholdsvis 277 og 227 udlændinge, der var beskæftiget i bygge- og anlægsbrnachen i 2019.

I bunden ligger Lemvig Kommune med 17 udlændinge beskæftiget i byggeriet sidste år.

Tallene i opgørelsen viser, at der i 2019 i Holstebro var 67 udlændinge beskæftiget i bygge- og anlægsbranchen, mens der i Struer Kommune var 47 udlændinge i branchen.

I hele det midt- og vestjyske område er omfanget af udenlandsk arbejdskraft vokset fra 382 udlændinge i 2014 til 948 i 2019.

Holstebro Kommune havde i 2014 31 udlændinge ansat i bygge- og anlægsbranchen, og det tal er altså vokset til 67 i 2019.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Frokostjazz på Tobaksfabrikken

Annonce