Annonce
Holstebro Onsdag

Udlejer halverer husleje i butik: Andre bør gør det samme

Butikker i gågaden har store tab på grund af coronasmitten, fordi omsætningen typisk er mindst halveret. Ejeren af Nørregade 28 har halveret huslejen i "Wunderwear" de næste tre måneder - og han opfordrer andre ejere til at gøre det samme for at redde butikkerne igennem. Det er i alles interesse, at vi alle bidrager for at undgå tomme butikker og måske en dyb krise, siger Niels Kongshaug. Foto: Johan Gadegaard
Kunderne er væk og det rammer butiksejerne voldsomt på pengepungen. Butiksejere og alle andre kommer hurtigere igennem krisen, hvis vi hjælper hinanden, mener Niels Kongshaug, der halverer huslejen i tre måneder i Nørregadebutik.
Annonce

Holstebro: Coronasmitte holder kunderne væk fra gågaden, og butiksejere er i klemme.

Camilla Lund Holm slipper dog med at betale halv husleje sin butik, Wunderwear i Nørregade, i de næste tre måneder. Det har hun aftalt med ejeren af Nørregade 28.

- Det nytter ikke noget, at vi bare opkræver penge, når butikker er hårdt ramt på omsætningen. Vi bliver som ejere nødt til at bløde lidt op og være solidariske, siger Niels Kongshaug.

Huslejenedsættelsen er på 18.000 kroner om måneden – eller 54.000 kroner over tre måneder.

- Det er mange penge for min kone og jeg, som har et mindre tøjfirma. Men vi kan godt overleve uden de 54.000 kroner, siger Niels Kongshaug, som er gift med Elise Gug. De bor i København, men hun stammer fra Holstebro.

Han mener, det er i ejendomsejerne egen interesse, at sætte huslejen ned under den akutte coronakrise.

- Jeg beholder Camilla som lejer i min butik, og risikerer ikke at stå med en tom butik.

- Men det er vigtigt, at alle spiller med, hvis vi skal undgå en dyb krise. Så banken bør også spille med, så jeg slipper billigere. Dermed vil banken beholder mig som kunde, og den risikerer ikke, at ejendommen skal sælges med tab, siger Niels Kongshaug.

Han vil også have staten på banen for at undgå en egentlig økomomisk krise som i 2008:

- Hvis banken eftergiver mig 28.000 kroner, så bør staten betale halvdelen. På den måde fordeler man tabet på alle og undgår en større krise. Og så kan danskere godt bære bagefter at skulle betale lidt mere i skat, når landet er kommet på fode igen, mener han.

Annonce

Kan blive ny Holstebro-løsning

Niels Kongshaug ser den store krise i Japan efter 1992 som skrækeksempel, hvis man ikke gøre noget.

- Dengang fastholdt kapitalejerne store lån i huse, som var langt mindre værd, og den krise er Japan aldrig siden kommet over. Læren fra dengang er netop, at alle skal bidrage og afskrive penge for at komme hurtig over en krise, siger han.

Han opfordre andre ejere af butiksejendomme i Holstebro til at gøre det samme og halvere huslejen i tre måneder.

- På den måde vil Holstebro meget hurtigere kommer på fode igen og få gang i handelen igen, når corona-krisen er overstået. Hvis ikke man gør noget, risikerer man mange tomme butikker, fordi ejerne er gået konkurs, siger Niels Kongshaug.

- Jeg håber det her er en model, som man vil bruge i Holstebro. Og gerne i hele landet, siger Niels Kongshaug, som også har sendt sit forslag til et par landspolitikere, som han kender.

Annonce

Nørreportcentret: Finder en løsning

Avisen har talt med flere ejere af butiksejendomme i Holstebro, som alle er klar over situationens alvor med et store fald i omsætningen. Det gælder også Dades, som ejer Nørreportcentret, hvor butikkerne skal holde lukket de næste par uger for at begrænse coronasmitten, mens kun Rema 1000 må holde åbent.

- Vi er rigtig glade for vores lejere i Nørreportcentret, og vi må i fællesskab sørge at finde løsninger, så de klare det, og så vi fortsat har dem som lejere, når det er overstået, siger Borris Nørgaard Kjeldsen, administrerende direktør hos Dades.

Lige nu er Dades i drøftelse med lejerne i centret.

- Vi tager en dialog med den enkelte lejer for at finde en løsning afhængig af den enkeltes situation. Men som Dades har vi også ejere og lån, hvor vi har forpligtelser. Ingen går fri, og alle må tage deres del, siger direktøren.

Han ser ikke en nedsættelse af huslejen, som det eneste mulige værktøj.

- Mange butikker vil få en anstrengt likviditet, og her kan banker og leverandører også hjælpe. Og vi kan måske udskyde noget af huslejen til senere, siger han.

- Hverken butikker, leverandører eller vi går fri. Vi må alle tage del, og vi vil gøre alt, hvad der står i vores magt for i fællesskab at finde løsninger, siger Boris Nørgaard Kjeldsen.

Annonce

Vil se tiden an

Mogens Pedersen ejer fem butikker i Nørregade 12 og 14, men han vil se situationen an.

- Butikker i gågaden er ikke ramt så hårdt som i centre, der er helt lukket. Men vi skal alle helskindet gennem det her, og vi må tage hver vores del. Ingen ved, om det her er afblæst om to uger eller først om ti uger. Men vi følger situationen tæt, siger Mogens Pedersen.

Han er også direktør i Braaten+Pedersen, der administrerer butikscentret Bloms i Skanderborg og Borgen i Sønderborg, som nu er lukket helt.

- I de to centre bliver huslejen indefrosset for 2. kvartal, så den ikke skal betales nu. Så må vi sættes os sammen efter krisen og se, om den kan betales senere eller skal eftergives, siger Mogens Pedersen.

Bent Moesby, som ejer flere ejendomme i Nørregade, ønsker ikke at kommentere situationen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Nordens Lund blev indviet

Annonce