Annonce
Holstebro Onsdag

Undersøgelse af madvaner: Pasta med kødsovs er midtjydernes yndlingsret

Pasta med kødsovs er årets hverdagsfavorit på midtjydernes middagsborde, men Tove Færch, der er leder af Karolines Køkken, mener, at der er ved at ske en udvikling i danskernes madvaner. Foto: Karolines Køkken
Pasta med kødsovs, stegt kylling, lasagne og frikadeller. Disse retter ligger i toppen over midtjydernes favoritretter, men de unge introducerer nye madvaner. Det viser en undersøgelse fra Karolines Køkken.

Midtjylland: Hvert år tager Karolines Køkken en status på midtjydernes madvaner. Og igen i år er det klassikerne, der ligger i top. Hele seks ud af ti midtjyder svarer i en befolknings-undersøgelse foretaget af Epinion på vegne af Karolines Køkken, at de ofte laver pasta med kødsovs til aftensmad, mens 58 procent ofte spiser stegt kylling.

De næste hverdagsfavoritter på listen er lasagne og frikadeller, som henholdsvis 56 og 54 procent af midtjyderne spiser til aftensmad med jævne mellemrum.

- Det er ikke overraskende, at pasta med kødsovs er årets hverdagsfavorit. Den simple, italienske ret har faktisk ligget i toppen over danskernes yndlingsretter de seneste fem år. Det kan skyldes, at pasta med kødsovs er en hurtig og simpel ret at lave, som ikke kræver det store indkøb, siger Tove Færch, der er leder af Karolines Køkken.

Pasta med kødsovs, frikadeller, kylling og lasagne har været blandt de midtjyske favoritter de sidste mange år. Men selvom vi er glade for rutiner, ser det nu ud til, at de unge midtjyder begynder at rykke på sine madvaner.

Midtjydernes hitliste

De hverdagsretter, som midtjyderne oftest sætter på bordet , er:

Pasta med kødsovs - 64 procent.

Stegt kylling - 58 procent.

Lasagne - 56 procent.

Frikadeller - 54 procent.

Salat - 47 procent.

I Karolines Køkkens befolkningsundersøgelse svarer 45 procent af dem over 56 år i Midtjylland, at de med jævne mellemrum spiser karbonader til aftensmad, mens det kun gør sig gældende for 12 procent af de unge midtjyder i alderen 18 til 35 år.

Den samme tendens ses ved hakkebøffen, som hele 59 procent i den ældre kategori er glade for at spise til hverdag, men som kun 19 procent af de unge kaster sig over efter fyraften.

I stedet tyr de midtjyske unge til favoritter som pizza og tortillas. 47 procent af de unge spiser jævnligt pizza til aftensmad, mens det til sammenligning kun gælder for 24 procent i gruppen, +56 år.


Der er mange, markante forskelle i generationernes madvaner, og det er interessant at se, hvordan den yngre generation bevæger sig væk fra de klassiske, danske retter.

Tove Færch, leder af Karolines Køkken


På samme måde spiser hele 49 procent af de unge tortillas til aftensmad, mens kun 14 procent i den modne aldersgruppe, er glade for den mexicanske ret. Ifølge Tove Færch kan det blandt andet skyldes, at de unge bevæger sig væk fra de kødbaserede retter.

En af de største generationsforskelle i undersøgelsen findes ved stegt flæsk med persillesovs. Mens fire ud af ti i den modne aldersgruppe i Midtjylland er vilde med den danske favorit, er det kun en ud af ti af de unge midtjyder, der spiser det til aftensmad. Foto: Karolines Køkken

- Der er mange, markante forskelle i generationernes madvaner, og det er interessant at se, hvordan den yngre generation bevæger sig væk fra de klassiske, danske retter. En af årsagerne kan være, at de unge ikke har lært at mestre de traditionelle retter og dermed ikke føler, at de har kompetencerne til at matche deres forældre og bedsteforældres kogekunst, siger Tove Færch og fortsætter:

- Men det kan også skyldes, at mange unge går op i at spise mere grønt og mindre kød af hensyn til klimaet. Og i den sammenhæng er madpandekager og pizza nogle af de retter, der er nemme at lave uden kød.

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

En vatpind i halsen

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Kom ud at gå i skoven

Annonce