Annonce
Holstebro Onsdag

Vagn fandt sin egen vej ud af kræftsygdommen

- Når der er modvind på cykelstierne, tænker jeg ofte på, at den naturlige kræftbehandling, som jeg er i færd med, ikke har nogen bivirkninger eller senfølger af nogen art, siger Vagn Markussen, der cykler en tur på en times tid hver dag. Foto: Johan Gadegaard
Da Vagn for seks år siden fik diagnosen, tyktarmskræft, lagde han sit liv helt om: Han spiser nu masser af grøntsager, undgår sukker, får motion på cyklen og i motionscentret, prioriterer en god nattesøvn og så forsøger han at holde fred med naboen og være positiv. I dag er Vagn erklæret rask, så han kan fortsætte sit hobby-arbejde med reparation af møbler.
Annonce

Holstebro: - Jeg er frisk, rask og har det rigtigt godt. Jeg har ikke haft en sygedag og heller ikke haft kontakt til min læge siden december i 2014. Derfor fortsætter jeg  i store træk med samme livsstil - også efter min 80 års fødselsdag: Jeg tager 20 år mere, hvis ellers Vorherre vil.

Sådan lyder det fra Vagn Markussen, der den 8. december runder de 80 år. Men den runde fødselsdag troede han ikke selv på, han ville opleve, da han for seks år siden fik stillet diagnosen, tyktarmskræft.

I glas og ramme over spisepladsen i køkkenet i den røde murermestervilla på Fredensgade hænger en planche med portrætter af de seks personer, som var den direkte årsag til, at Vagn ændrede kost, motion og livsstil i foråret 2015 efter kræftdiagnosen.

Og dermed fandt han sin egen vej ud af kræftsygdommens greb.

Annonce

Noget at stå op til

Men lad os begynde i 1980'erne, hvor Vagn arbejdede som ejendomsmægler og havde solgt en del ejendomme på grund af skilsmisser.

Han havde aldrig forestillet sig, at skilsmisse kunne ramme ham selv. Men i foråret 1993 blev det hans tur:

De tre børn, der var i ægteskabet, var ved at flytte hjemmefra, - og han flyttede til Fredensgade.

Vagns valg

Den bedste tid:

Da parret blev til en lille familie - først tre, så fire og til sidst på fem familiemedlemmer.

Det sværeste:

For Vagn har der være to alvorlige bump på vejen - skilsmissen i 1993, og da han for seks år siden fik kræftdiagnosen.

Om gods og guld:

Vagn har efter sin tid som ejendomsmægler opkøbt ejendomme, som han gik op i ejendomsvurderingen af.

- Men det har slet ikke min interesse længere. Jeg har fået andre prioriteringer, og bare økonomien lige løber rundt, er det fint med mig, fortæller han.

Det betyder mest i dag:

Sammenholdet i familien.

Kæphesten:

- Sundhedsministeren burde klart og tydeligt fortælle befolkningen, at vi selv skal gå ind og tage et ansvar for vores eget helbred i stedet for at overlade det til læger og sygeplejersker. 

Yndlingscitat:

"Se, fuglene letter mod vinden. I modvind ta'r livet sin form" (fra Tørfisks sang, "Fuglene letter mod vinden").

Ønsker for fremtiden:

At være rask og frisk, så længe han lever. At hans børn og børnebørn selv tager ansvar for deres eget helbred.

I 2001 gik han på efterløn og gik i gang med at reparere og polstre gamle møbler - en hobby, han stadig beskæftiger sig med.

For som han siger:

"Der skal være noget at stå op til."

Annonce

En dødsdom

Det var i 2014, han fik diagnosen.

- Læge sagde: "Det er sgu kræft - det kan enhver da se", fortæller Vagn, der tolkede beskeden som sin dødsdom.

- Den første nat efter dommen brugte jeg på at skrive hændelser og oplevelser ned til præsten, så han kunne nævne dem til min bisættelse. Natten efter satte jeg huset på Fredensgade 2 til salg, fortæller Vagn.

- Men heldigvis kom der ingen købere, tilføjer han og kigger sig rundt i stuen med de mange ægte tæpper og antikke møbler, hvor han stadig bor.

Vagn Markussen demonstrerer her et af de måleinstrumenter, han bruger i sin hverdag. Til ære for journalisten havde han anrettet alt det, der er vigtigt for hans sunde livsstil på en bakke for at illustrere sin naturlige behandling, som han kalder den. Foto: Johan Gadegaard

Vagn gik i gang med en helt traditionel behandling i sygehusvæsenet med kemoterapi, men efter tre måneder besluttede han sig - efter mange og lange overvejelser - for at melde afbud og droppe ud af behandlingen.

- Der er heldigvis ingen, der er afhængige af mig. Børnene har jo deres eget liv nu, fortæller Vagn, der er fraskilt og far til tre voksne børn, om nogle af sine overvejelser.

Vagn er ikke den første i familien, der har fået konstateret en kræftsygdom. Hans mor, søster og bror blev også ramt af sygdommen.

- Ingen af dem fik et liv efter kemo-behandlingen, siger Vagn og fortæller, at hans mor døde, da hun var 71 år, søsteren, da hun var 41, og broderen, da han var fyldt 73 år.

- Nu gør jeg noget andet, lød Vagns beslutning, der gjorde ham topmotiveret til at finde en anden løsning.

Annonce

Seks inspiratorer

- Jeg er jo ikke læge. Jeg har kun set et billede af et universitet, siger Vagn med et glimt i øjet og fortæller, at han brugte al sin vågne tid i tre til fire måneder på at studere bøger og læse på nettet. Han fandt frem til seks personers råd og vejledning om, hvordan og hvad man selv kan gøre som kræftpatient.

Mere om Vagn Markussen

Vagn Kristian Markussen, som han er døbt, er nummer syv i en børneflok på otte. Han voksede op på Mors i små kår i en familie, der var stærkt præget af Indre Mission.

Efter ungdomstiden som medhjælper i landbruget påbegyndte han en læreruddannelse på Nr. Nissum Seminarium i 1960.

Efter uddannelsen var han lærer på Nr. Nissum Høj- & Efterskole. Derefter fik han job på Sønderlandsskolen i Holstebro, og sammen med sin familien flyttede han til Mejdal.

I begyndelsen af 1980'erne tog Vagn uddannelsen som ejendomsmægler og havde i en årrække eget firma i Mejdal.

Senere arbejdede han som mægler hos Home i Vestergade i Holstebro,

Han er far til tre børn: Frank på 53 år, der er lærer på sprogcentret og bor i Holstebro. Lars på 50 år, der er psykolog i København og bor i Albertslund, og Anne-Louise på 46 år, der underviser på seminariet i Vordingborg og bor i Næstved.

Flokken af børnebørn tæller seks drenge og en pige. Den ældste fylder snart 21 år.

Vagn er aktivt medlem af den lokale Kræftforening, Tidslerne Midt-Vest, og er kontaktperson for patienter med tarmkræft i alle Tidsel-kredse.

Han skriver gerne artikler eller klummer - blandt andet om selv at tage ansvar for eget helbred.

På opfordring tager han ud til mindre grupper og større forsamlinger for at fortælle om sin ”naturlige kræftbehandling.”

Vagn har rejst en del i de baltiske lande - samt med gruppe-rejser i Europa.

Blandt andre Hippokrates, som levede på Kos cirka 350 år før Kristi fødsel og var ansvarlig for uddannelse af nye læger med et pensum, der sagde:

Lad din mad være din medicin - og din medicin være din mad.

En anden af de seks var den amerikanske læge Bruce Keyle, der også er uddannet i Danmark og indehaver af Århus Privatklinik. Siden 1989 har lægen arbejdet med at give injektioner med C-vitaminer direkte i blodbanen.


Den sværeste tid var det halve år, der gik, fra jeg stoppede med kemoen, og indtil jeg begyndte at få det bedre . Jeg følte mig som Palle Alene i Verden; jeg havde ingen at snakke med om det, og ja, selvfølgelig kom jeg i tvivl om, jeg var på rette vej.

Vagn Markussen, pensionist


Samtidig med, at han afbrød kemo-behandlingen, lagde han sin levevis helt om:

Han ændrede sin kost til grøntsags-retter, frugt, fisk, kylling, bær, nødder - og ingen sukker. Han sørger for at dyrke motion og tager en time på cykelstierne hver dag. På Århus Privatklinik fik han sin ugentlige vitaminbehandling, Han fik også fik udarbejdet en immun-profil, som viser hvilke næringsstoffer, kroppen mangler.

De seks personer

Disse personers råd og vejledning op gennem historien har inspireret Vagn Markussen:

1.Hippokrates, som levede på Kos cirka 350 år før Kristi fødsel, var ansvarlig for uddannelse af nye læger; deres pensum var: Lad din mad være din medicin, - og din medicin være din mad.

2. Otto Warburg, en tysk kræftlæge, der i 1931 fik Nobelprisen for at kunne sandsynliggøre, at kræftceller opstår, lever, og spredes i iltfattigt og syreholdigt kropsmiljø.

3. Linus Pauling, en amerikansk videnskabsmand,  der i 1968 kunne bevise, at kræftceller dør, hvis der bliver tilført store doser af c–vitamin direkte i blodbanen uden at skade de raske celler.

4. Sanna Ehdin Anandala, der er svensker, skriver i sine bøger, at kroppen kan helbrede sig selv, hvis den får tilført alle nødvendige næringsstoffer.

5. Andreas Morritz, der er tysker, skriver om, hvor vigtigt, og nødvendigt det er at finde årsagen til kræften, - og få den behandlet, - ellers vender sygdommen meget ofte tilbage.

6. Bruce Keyle, uddannet læge i USA, og i Danmark i 1984 og indehaver af Århus Privatklinik. Han har siden 1989 har udført C IV-vitaminbehandling direkte i blodbanen.

- Den sværeste tid var det halve år, der gik, fra jeg stoppede med kemoen, og indtil jeg begyndte at få det bedre. Jeg følte mig som Palle Alene i Verden; jeg havde ingen at snakke med om det, og ja, selvfølgelig kom jeg i tvivl om, jeg var på rette vej, indrømmer Vagn.

Annonce

Find dit eget projekt

Men han var på rette spor.

- En skanning et års tid senere viste ingen tegn på kræftceller, fortæller Vagn, der i dag er erklæret rask.

Når coronaen er væk, kan 50 til 60 familiemedlemmer og venner glæde sig til en fødselsdagsfest, lover Vagn Markussen, der her er ved at gøre klar til dagens cykeltur. Foto: Johan Gadegaard

Han har kun et skuldertræk til overs for dem, der vil sige, at helbredelsen skyldes den kemobehandling, han nåede at få.

- Enhver læge vil jo sige, at kræften ville være forsvundet alligevel, siger Vagn, der tror fuldt og fast på, at det er hans ændrede livsstil, der har skaffet ham det gode helbred.

Det tror Vagn på

Vagn Markussens svar på, hvordan man kan leve et sundt liv, har han samlet på en bakke:

Tallerkenen:

Spis masser af grøntsager - også som grøntsagsjuice, men undgå sukker. - Kræftceller har ikke store muligheder for at overleve uden sukker, mener han.

Glas:

Drik gerne et glas rødvin, men kun et lille glas.

Cykelnøgle og kort til motionscenter:

Dyrk motion flere gange om ugen og kom ud og få en times frisk luft hver dag.

Iltmåler:

Iltmåleren til fingeren skal være oppe på mellem 98 og 99. - Kræftceller kan ikke leve, hvis der er ilt nok i systemet, lyder hans filosofi.

Strimler til måling af PH-værdi:

- Kroppen skal være basisk. PH-værdien kan måles i urinen, og når den ligger omring 7,2, er det fint.

Ur:

Få nattesøvnen sat i system og få syv til otte timers søvn hver nat.

Huskesedler:

"Hold fred med naboen" og "Vær positiv" har Vagn skrevet på sedlerne. - Det følelsesmæssige spiller også ind på helbredet, mener han.

Vitaminpiller:

- En immunprofil viser, hvad kroppen mangler, og det kan man få som kosttilskud, indtil man finder ud af at få det naturligt gennem kosten, forklarer han.

Og den nye måde at leve og spise på, holder han fast i.

Hans råd til andre, der rammes af sygdom er, at man er nødt til at erkende, at det er på tide at lægge sit liv om til at spise sundere mad og få mere motion, siger han og tilføjer:

- Men jeg tror også, at det er vigtigt, at man finder sin egen måde at gøre det på. Man skal ikke kopiere andre, men finde sit eget projekt.

Avisen står ikke inde for en anbefaling om at droppe kemobehandling i et kræftforløb uden at rådføre sig med læger og andet sundhedspersonale. Vagn Markussen fortæller blot om sin helt egen og personlige måde at tilgå sygdommen på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce