Vemb: Snakken skal gå i Nørre Vosborgs sale og stuer, som den gjorde for 200 år siden, da herremand og etatsråd Andreas Tang inviterede lokalbefolkningen ind til soiré-aftener med den bagtanke, at opildne bondestanden til at dygtiggøre sig og tænke nye tanker.
Den samtale er der atter blevet brug for, mener Helle I. M. Sigh, der er direktør for Fonden Nørre Vosborg.
Hun sidder med et frisk tilsagn fra Erhvervsstyrelsens landdistriktspuljer på 340.278 kroner. Støttebeløbet skal både bruges til at udvikle dialogformen og til at afvikle moderne samtale-soireer, oplyser Fonden Nørre Vosborg i en pressemeddelelse.
Demokratisk samtale
- Den slags kommer ikke af sig selv. Man møder ikke bare op og deler ud af sine tanker og idéer om tidens udfordringer og slet ikke, hvis man er vestjyde. Men vi er overbeviste om, at det kan læres, siger Helle Sigh og tilføjer:
- Hele egnen omkring Nissum Fjord er udfordret af vigende befolkningstal, fraflytning af unge og et generelt lavt uddannelsesniveau. Men Vestjylland har før trukket sig selv op med hårene, og det kan vi gøre igen, hvis vi begynder at snakke sammen og lytte til hinanden,
Forsøgsprojektet “Samtalesoiré på vestjysk” har sat som mål at afholde fire workshops med borgere og fageksperter. Desuden skal der gennemføres otte samtalesoireer i herregårdsstuerne - hver med mellem 20 og 80 deltagere. To af samtalerne vil blive målrettet unge mellem 15 og 26 år.
Helle I. M. Sigh, direktør for Fonden Nørre VosborgVestjylland har før trukket sig selv op med hårene, og det kan vi gøre igen, hvis vi begynder at snakke sammen og lytte til hinanden.
- Projektet skal være formeksperimenterende, men som udgangspunkt give mindelser om Højlunds Forsamlingshus, som ældre tv-seere husker. Dog med den markante forskel, at der ikke vil være en styrende autoritetsperson for bordenden. Vi skal først og fremmest sikre, at alle tør åbne munden og tage ordet i den demokratiske samtale, forklarer Helle Sigh.
Vi skal lære af hinanden
Netop dette aspekt tiltaler Morten Buhl Paakjær fra Husby. Han er formand for Vesterhavsklyngen, der består af fem lokalsamfund omkring Nissum Fjord. Klyngen er blandt interessenterne i projektet.
- Det gælder om at holde det nede på et folkeligt og jordnært niveau. I den forbindelse er samtalesoiré måske ikke den overskrift, jeg selv ville have valgt, men på den anden side er det et navn, folk vil huske, når først de har lært det. Og det vigtigste er at få alle - unge som ældre - med i samtalen, siger Morten Buhl Paakjær.
Det er ikke mangel på meninger eller debatlyst, som hæmmer den vestjyske stemme i debatten, mener han.
- Når vi diskuterer, er det ofte i forbindelse med politiske valg eller aktuelle sager som vindmøller, sommerhusudstykninger eller ulve. Her bliver meningerne trukket skarpt op for eller imod, uden at jeg tror, det rokker ret meget ved folks holdninger. Med samtalesoireerne skulle vi gerne nå et højere niveau, hvor vi lærer af hinanden, siger Morten Buhl Paakjær.